Geplaatst op 20 juni 2009 door Lars Bové

De doofpot bestaat

Doofpot Dit moet elke Belg lezen. Dit gaat over de maatschappij waarin u leeft.

Ik heb het over de nieuwe rapporten van de de Groep van Staten tegen Corruptie (Greco),  de anticorruptiewerkgroep van de Raad van Europa. Dat klinkt misschien niet zo spannend of sexy, zo u wil. Maar wat er in de rapporten staat, is dat toch wel.

We hebben de rapporten, die vrijdag zijn vrijgegeven door onze minister van Justitie, alvast gebundeld op het webadres www.tijd.be/corruptierapporten . U zal ze voorlopig nergens anders terugvinden. En alleen De Tijd heeft er in zijn weekendkrant over bericht.

Eén rapport evalueert de bestraffing van corruptie in ons land. Daarin staat onomwonden dat invloedrijke zakenlui en -politici er in slagen corruptiedossiers in de doofpot te steken. Dat gebeurt zeer subtiel door er voor te zorgen dat de juiste parketmagistraat, -onderzoeksrechter of de noodzakelijke middelen niet op het dossier worden gezet. Lees hier het volledige artikel.

Een tweede rapport is mogelijk nog hallucinanter. Dat gaat over de controle op de financiering van politieke partijen en verkiezingscampagnes in ons land. De GRECO doet haarfijn uit de doeken hoe die controle in België allesbehalve onafhankelijk is. Ons hele reglementair systeem is aan herziening toe, luidt het. De geldstromen bij de lokale afdelingen van politieke partijen is één blinde vlek. De cijfers die partijen opgeven over de fondsen die ze gebruiken voor verkiezingscampagnes weerspiegelen de werkelijkheid geenszins. Malversaties worden systematisch in de doofpot gestoken. Lees hier het volledige artikel.

Deze rapporten zouden ons land meteen op stelten moeten zetten. Deze rapporten zijn dynamiet voor elke democratie die naam waardig. Toch vindt u er niets over terug in de andere media. Onbegrijpelijk. Deze rapporten maken één ding duidelijk: in België bestaat de doofpot.

Lars BOVÉ

Reacties

Dag , als ik even mag : een betere omschrijving voor doofpot is gewoom mafia , ik heb deze bedenking omdat de Belgische mafiapraktijken mij al jaren opvallen . Het typische aan deze is wel degelijk dat niemand er over durft te praten ; gelukkig is er nu voorlopig althans het internet . Doe zo verder jongens , maar wees gewaarschuwd de mafia-arm is zeer lang en sterk
grtn Erik

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer