Home Markten Live Netto Sabato

Argentinië

Geplaatst op 30 augustus 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Argentijnse druiventango in 2018

MalbecFan van Latijns-Amerikaanse wijnen en met name van Argentijnse malbec? Dan is met de jaargang 2018 straks misschien wel het moment aangebroken om uw keldervoorraad aan te vullen

Want na klimatologisch twee lastige en kleine oogsten (2016 en 2017), vergelijken nu reeds veel wijnbouwers hun 2018 met de uitstekende vintage 2013, dat als een van de absolute topjaren wordt beschouwd.

Mendoza, dé wijnprovincie bij uitstek, kende klimatologisch dit jaar immers een haast perfect groeiscenario, met net voldoende neerslag, zeer warme dagen en tegelijk mooi afkoelende nachten.

Bovendien gaan productievolume en kwaliteit hand in hand, of het nu laag- of hooggelegen wijngaarden betreft. Zo werd er globaal in 2018 circa 30% méér geoogst dan in 2017. Door het quasi-ideale klimaat tijdens de cruciale momenten in het groeiproces van de druiven – en vooral de sterke afwisseling tussen hitte overdag en afkoeling ‘s nachts – verliep het rijpingsproces van de malbec trager, wat zich lijkt te vertalen in elegante en complexe wijnen met een grote fraîcheur.

Alleen in de noordelijke subregio’s Salta en Cafayate kreeg men te kampen met koude weersomstandigheden aan het begin van de groeicyclus, waardoor de rendementen daar vaak wel lichtjes krompen.

Uiteraard geldt ook bij deze hoera-stemming enige voorzichtigheid, omdat de jonge wijn nog maar recent op vaten verblijft. Maar alle professionele degustaties-van-het-vat zorgen voorlopig wel voor groot enthousiasme, dus malbec-liefhebbers weten waar ze straks een deel van hun budget voor moeten reserveren.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 20 mei 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Wie is de duurste?

WijnflessenDe uiteindelijke prijs van een fles wijn is natuurlijk een kluwen van variabelen, gaande van de startprijs op het domein tot de winkelprijs in onze rekken, nadat alle kosten (winstmarge, transport, ecotaks, accijnzen,…) werden toegevoegd.

Maar interessant is wel om weten: welk productieland is het duurste als het op export van zijn wijn aankomt?

Gebaseerd op de statistieken van 2017 en uitgedrukt in USD per liter gebottelde wijn is het binnen Europa Frankrijk dat deze lijst aanvoert. Beperken we ons tot de ‘Grote Drie’, dan blijkt dat Franse stille wijnen gemiddeld werden uitgevoerd tegen 5,69 USD/liter, op afstand gevolgd door Italië (3,84 USD/liter) en zeker door Spanje (2,30 USD/liter).

Toch is Frankrijk daarmee niet de absolute prijzenkampioen van de wereld, want de gemiddelde Amerikaanse wijn werd in dezelfde referentieperiode zelfs geëxporteerd aan 6,79 USD/liter en ook Nieuw-Zeeland scoort met 5,86 USD/liter hoger.

Nog duidelijker is de afstand tussen de drie Europese giganten als het op bubbels aankomt. Daar overklast Frankrijk met 19,35 USD/liter prijsmatig vele malen de mousserende wijnen uit Italië (4,10 USD/liter) of Spanje (2,69 USD/liter). De factor 'Champagne' speelt hier uiteraard een dominante rol.

Kijken we tenslotte naar de bulkmarkt, dan wordt de internationale rangorde nog eens door elkaar geschud. Duurste in dit segment is Nieuw-Zeelandse bulkwijn met 2,78 USD/liter, verrassend genoeg gevolgd door Argentinië (1,43 USD/liter) en pas dan Frankrijk (1,25 USD/liter) en de Verenigde Staten (1,19 USD/liter). Hier is het uiteraard de factor 'afstand' die deze cijfers voor een stuk kleurt.

Ter vergelijking: Spanje haalt slechts een gemiddelde vrac-prijs van 0,47 USD/liter. Spanje mag zich dus, in alle segmenten, van de drie grote Europese wijnlanden het goedkoopste noemen.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 29 september 2017 door Wijntijd Reacties | Reageren

De 10 reuzen van de wijnbusiness

Veel wijnfans hebben een enigszins romantisch of zelfs bucolisch beeld van ‘een wijndomein’. Mooi pand, familiaal gerund, artisanaal kleinschalig, liefst nog met spelende kinderen en huisdieren in of rond de wijngaard.

Uiteraard bestaan zulke cru’s met tienduizenden, maar de internationale wijnbusiness is vooral ook een zaak van grote drankenholdings. Giganten die slechts zelden onder eigen naam bottelen, maar soms onvermoed in onze rekken liggen met tientallen merken en/of private labels.

Momenteel ziet de Top Tien van de grootste wijnproducenten er als volgt uit:

HITPARADE 10 GROOTSTE WIJNPRODUCENTEN (Bron: Euromonitor)

1. E & J Gallo (VSA), met 2,7% van de wereldproductie

2. Constellation Brands (VSA), met 1,7%

3. The Wine Group (VSA), met 1,5%

4. Treasury Wine Estate (Australië), met 1,12%

5. Viña Concha y Toro (Chili), met 1,03%

6. Castel Frères (Frankrijk), met 1,02%

7. Accolade Wines (Australië), met 0,97%

8. Pernod Ricard (Frankrijk), met 0,97%

9. Grupo Peñaflor (Argentinië), met 0,9%

10. FeCoVitA Coop (Argentinië), met 0,70%

Drie zaken vallen op.

Primo: de 10 giganten zijn samen goed voor maar liefst 12,62% van de globale wijnproductie. Van concentratie gesproken.

Secundo: Europa komt er maar bekaaid af met nog geen 2% van de wereldproductie. Waarbij dan nog dient aangestipt dat Pernod Ricard het grootste deel van haar productie niet op Franse bodem realiseert.

Tertio: Slechts 2 van deze reuzen (Gallo en Concha y Toro) vinden we ook onder hun eigen naam gelabeld in onze Belgische rekken terug.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 17 november 2016 door Wijntijd Reacties | Reageren

Italië weer wereldkampioen volume

DruivenDe statistieken zijn nog voorlopig, want worden nu bijna maandelijks bijgesteld, maar de hitparade van de belangrijkste wijnproducenten wereldwijd naar volume ligt toch al min of meer vast. Volgens de berekeningen van het O.I.V. ziet de Top Tien er als volgt uit voor de oogst 2016:

Hitparade Wijnproducenten Wereldwijd in 2016

1) Italië, 48,8 miljoen hectoliter

2) Frankrijk, 41,9 miljoen hectoliter

3) Spanje, 37,8 miljoen hectoliter

4) V.S., 22,5 miljoen hectoliter

5) Australië, 12,5 miljoen hectoliter

6) China, 11,5 miljoen hectoliter

7) Chili, 10,1 miljoen hectoliter

8) Zuid-Afrika, 9,1 miljoen hectoliter

9) Argentinië, 8,8 miljoen hectoliter

10) Duitsland, 8,4 miljoen hectoliter

Een paar conclusies: in totaal wordt de wereldwijnproductie voor de oogst 2016 globaal geraamd op 259,5 miljoen hectoliter, een van de laagste scores in de voorbije 20 jaar. Grillige klimaatcondities hebben diverse productielanden serieus geteisterd voordit millésime. In totaal ging het om een duik van -5% in 2016 vergeleken met het productievolume in 2015.

Vooral de kwantiteit in Frankrijk (-12% in vergelijking met de campagne 2016/2015), Chili (-21%), Zuid-Afrika (-19%) en Argentinië (-35%) zagen beduidend minder druivenmateriaal in hun kelders arriveren.

Verderop in de hitparade zijn er zelfs nog dramatischer resultaten te vinden. Zo halveerde het productievolume zelfs in Brazilië en noteerde ook de Oostenrijkse wijnbouw een terugval met -21%.

Wat deze krimp zal betekenen op prijsvlak valt voorlopig nog moeilijk te voorspellen.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 25 maart 2012 door Wijntijd Reacties | Reageren

Joepie, daar is de schaarste weer!

Oké, wat is het nu: warm of koud?

Net zoals we de voorbije 3 à 4 jaar tientallen malen voorspellingen konden lezen over het respectievelijke de verdere aftakeling van de wereldeconomie, zat ook de internationale wijnbusiness in de greep van tegenstrijdige berichtgeving over het voorzichtige herstel, het definitieve herstel, het bijna-herstel, de enorme wijnoverschotten, et cetera, (lees o.a. Australië zit nog altijd in een (wijn)dip of Wisselkoersen bevorderen bulkwijn deel 1 en deel 2 of Australië wil afslanken of Down Under: nog steeds down of Australië krijgt een nieuwe opdoffer of Franse wijncoops blij met oogstvolume 2011).

Tekort of teveel?

Geregeld werden we als wijndrinkers inderdaad met onze neus op de gigantische ‘wine glut’ gedrukt, het structurele en meerdere oogstjaren overspannende druivenoverschot. Surplus dat zich commercieel vertaalde in miljoenen liters overtollige, ergo onverkoopbare bulkwijn. Of dure want gesubsidieerde rooi -en distillatiecampagnes, afslankingsoperaties bij grote drankenholdings en duizenden ‘domeintjes’ die over kop gingen of financieel geen speelruimte meer vonden.

Maar even geregeld doken dan weer prognoses op over een plots dreigende schaarste. Uiteraard in specifieke niches en appellaties of druivenrassen, maar toch telkens: structurele tekorten, met prijsstijgingen als logische en vooral budgetpijnlijke consequentie voor ons eindconsumenten. Soms zwaaide de pendel echter al totaal de andere kant uit in amper 1 à 2 oogstjaren, waarna een regio van een surplusstatus transformeerde in een schaarstescenario. Kijk maar naar Nieuw-Zeeland (Nieuw-Zeelandse wijn wordt schaars(er) en duur(der) of Oef in Argentinië of Joepie, een kleine(re) oogst! of Druivenschaarste dreigt in Zuid-Afrika of Hoe beautiful is big deel 1 en deel 2?).

Maar geloof het of niet, we zitten voorjaar 2012 blijkbaar opnieuw in een fase waar plots het woord wijnschaarste bon ton is in de internationale handel.

Doemscenario zat fout

Dat de media om de haverklap deze geruchten opnieuw gulzig oppikken, heeft vooral te maken met de dominantie van Angelsaksische pers. Zo wordt de laatste weken weer druk gespeculeerd over een Californisch wijntekort, dat als symptomatisch wordt gezien voor een algemeen dreigende schaarste op wereldvlak.

Eerst even inzoomen op de voornaamste onruststoker. In casu rapporten die recent werden gepresenteerd tijdens de Central Coast Insights Conference bevestigen blijkbaar allemaal dezelfde these: de Californische wijnindustrie is beland in een (lange) periode van structurele aanbodschaarste. En dit dreigende tekort suggereert dat het tijdperk van de ‘global wine glut’ vrij snel zal eindigen.

Matt Turrentine, makelaar van Turrentine Wine Brokerage, presenteerde concrete cijfers tijdens de workshops. Er bestaat volgens hem momenteel een kloof van zo’n 47 miljoen kisten tussen de wijnen die recent vanuit Californië werden verscheept richting exportmarkten en de 210 miljoen kisten die werden geoogst tijdens de recente oogst 2011.

Nieuwe aanplant van Californische wijngaarden konden onvoldoende de opverende vraag voldoen. Kleinere oogstvolumes hebben de voorbije jaren bovendien meer impact gehad dan het structureel afbouwen van de voorraden in de wijnhandel, zeker omdat in bepaalde sleutelafzetmarkten de consumptie desondanks flink bleef groeien.  Eerste gevolg van dit alles: de prijzen van bulkwijn zijn in Californië de voorbije 2 maanden verdubbeld.

De algemene teneur luidt kortom: we hebben ons in slaap laten wiegen door al die doemverhalen over de gigantische wijnoverschotten, zeker als we kijken naar de constante groei van de wijnconsumptie in de V.S.A. en China.

Globale schaarste spookt

Dat het ondertussen echter niet alleen gaat over het (krimpende) wijnaanbod bij Uncle Sam of specifiek Californië, illustreren ook volgende cijfers.

Millesime 2011 in de Languedoc bijvoorbeeld zit kwalitatief pico bello, maar zou kwantitatief lager uitvallen, wat zich al vertaald heeft in druivenprijzen die een tienjarige piek bereikten. Zelfs in Spanje, dat toch veel appellaties telt met een chronische overproductie en waar de thuismarkt door de recessie als een soufflé in elkaar is gestort, zijn er wijnstreken die plots weer rekening houden met tekorten.

Zo viel het rendement in Rioja voor de oogst 2011 laag uit, zelfs een daling met -20 procent. Ook een traditionele wijnschuur en volumeproducent als La Mancha of een superdemocratische herkomstbenaming als Valdepeñas registreerden de voorbije maanden krimpende stocks en dus bijgevolg klimmende prijzen.

En geloof het of niet, ook down under noteren sommige Australische bronnen plotseling een trendverschuiving richting mogelijke schaarste. Neil McGuigan, CEO van Australian Vintage - goed voor pakweg 10 procent van het jaarlijkse oogstvolume - klinkt nu plots veel genuanceerder in de lokale media: “We have an oversupply of cooler climate and higher quality fruit. But if you look to the big producing areas, where production has been decreasing and vineyards left or uprooted, then there is hardly any spare capacity at all.”

Urban legend of niet?

Wat moeten we nu van deze drastische ommekeer in perceptie denken?

Ofwel schildert men ons nu het zoveelste broodje-aapverhaal voor, in een poging om de toch nog altijd flinke voorraden in bepaalde regio’s of appellaties versneld weg te werken. Aan prijsniveaus die ze eigenlijk niet waard zijn.

Ofwel is de wereldwijde dorst, onder andere door de koopkrachtige middenklasse in de BRIC-landen, inderdaad zo gestegen én blijf stijgen, dat er op termijn tekorten kunnen ontstaan.

Let wel: ‘kunnen’ ontstaan. Ik ben er namelijk nog altijd niet van overtuigd dat we plots met een acute druivenschaarste opgezadeld zitten, want dit lijkt me eerder een ideaal script voor wijnmarketeers om ons straks méér te laten betalen.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 21 oktober 2011 door Wijntijd Reacties | Reageren

De Argentijnse druiventango

GrapesargentinaIn een moeilijke wereldwijnmarkt, waar de economische recessie en structurele druivenoverschotten steeds als een zwaard van Damocles bovenhangen, zijn er toch enkele productielanden die desondanks blijven boomen.

Terwijl men in Europa of Australië met alle (vooral financiële) middelen probeert het druivenareaal en dus ook het potentiële productievolume te verkleinen, onder andere door niet altijd even succesvolle rooicampagnes, zien de Argentijnen bijvoorbeeld de vraag naar hun cuvées constant stijgen.

Met als gevolg dat ze de voorbije jaren heel enthousiast nieuwe wijngaarden hebben aangelegd om aan deze mondiale vraag te voldoen.

16 procent méér wijngaarden

Zopas verscheen een rapport, opgesteld door het Argentine Wine Observatory, dat perfect illustreert hoe de Argentijnse wijnindustrie het voorbije decennium op dat vlak geëxplodeerd is. En wat we dus als eindconsumenten steeds vaker in onze rekken zullen aantreffen, want de verschuivingen zijn zeer frappant.

Tussen 2000 en 2011 blijkt de voor de wijncultuur ingepalmde oppervlakte in Argentinië met maar liefst +16 procent gestegen. Maar wat misschien nog essentiëler is en goed nieuws voor ons liefhebbers: die enorme aangroei ging tevens gepaard met een herstructureringsproces, waarbij steeds meer ‘edele’, meer kwalitatieve druivenvariëteiten werden aangeplant. Met natuurlijk als onbetwiste kampioen de Malbec-druif, waarvan de verbouwde oppervlakte in die referentieperiode met bijna +90 procent toename. Opvallend daarbij: deze trend richting kwaliteitsdruiven greep in gans het land door en bleef dus niet beperkt tot Mendoza.

Een paar indrukwekkende cijfers om de structurele verschuivingen te illustreren. Waar in 2000 Argentinië officieel 188.398 hectare wingerd registreerde, was deze aanplant dit jaar al gestegen tot 218.421 hectare, of omgerekend een sprong met +15,96 procent.

De herstructurering richting meer kwalitatieve druivenrassen valt vooral merkbaar in de ‘blauwe’ variëteiten die dus voor de productie van rode wijn worden ingezet, met naast Malbec vooral ook een groeiende populariteit voor Syrah en Cabernet Sauvignon.

Blauw in de wingerds

Rood (of blauw in termen van druiven) wordt duidelijk populairder c.q. strategischer dan wit in de Argentijnse wijnbouw- en export. Zo blijkt dat in 2011 de beplante wijngaardoppervlakte voor ‘rode’ kwaliteitsdruiven met maar liefst +179 procent is gestegen, vergeleken met 1990.

Maken we het rode familieportret compleet met de populairste blauwe druivensoorten - Malbec, Cabernet, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat en Cabernet Franc - dan merken we dat deze een sprong van +365 procent maakten. Alhoewel ze nog een veel kleinere oppervlakte inpalmen dan de prominente Malbec-druif, groeien procentueel vooral de Cabernet Franc (+205 procent) en zeker de Tannat (+418 procent) bijzonder vinnig.

De nochtans ook soms boeiende blauwe druivensoorten Bonarda, Tempranillo en Barbera zagen eveneens hun verbouwde oppervlakte toenemen, zij het in een veel rustiger tempo  (+32 procent). Maar zelfs deze lagere expansie ligt nog altijd veel hoger dan de ‘witte’ aanplant, die in dezelfde periode zelfs een daling met -10 procent wingerdoppervlakte liet noteren. Alhoewel ook daar toch sprake is van kwaliteitsverbetering: Chardonnay, Torrontés en Sauvignon Blanc wonnen bijvoorbeeld terrein ten koste van de Pedro Giménez-druif, die inderdaad niet altijd tot kwaliteitswijnen leidde.

Meester Malbec

Maar hoe je het ook draait of keert, het Argentijnse wijnsucces valt vooral op conto van de Malbec te schrijven. Ooit alleen bekend in het Franse Zuid-Westen, is het nu de ‘signature grape’ geworden voor de Argentijnse wijnhuizen, zeker wat hun export betreft. Tussen 2000 en 2011 klom de uitvoer van deze variëteit immers met +89 procent.

Uiteraard blijft Mendoza en zijn subgebieden nog altijd dé thuishaven voor Malbec. Zo staan er alleen al in Uco Valley 10.230 hectare Malbec aangeplant, in de ‘Upper Region’ (met o.a. de subappellaties Luján de Cuyo en Maipú) nog eens 9.886 hectare, in de oostelijke zones (La Paz, Santa Rosa, Rivadavia, San Martín en Junín) ruim 4.251 hectare en nog eens een dikke 2.500 hectare in de overige subgebieden.

Allemaal subgebieden die we ook als consument steeds vaker expliciet op het wijnlabel (zullen) aantreffen.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 17 juli 2011 door Wijntijd Reacties | Reageren

Wie heeft de grootste dorst?

Terwijl de wereldeconomie nog duidelijk van het ene been op het andere hinkt, dus blijkbaar maar kan kiezen tussen ‘definitief herstel’ en ‘nieuwe recessie’, lijkt het met de wijnconsumptie stilaan de goede kant uit te gaan.

Althans: goed vanuit het standpunt van de producenten.

Hoger, lager!

Want volgends Federico Castellucci, directeur-generaal van het O.I.V. (L'organisation internationale de la vigne et vin) is er misschien eindelijk sprake van een trendbreuk. Na jaren van een soms dramatisch tuimelende wijnconsumptie op wereldschaal , zou het globale verbruik verleden jaar nagenoeg stabiliseren of zelfs lichtjes stijgen tegenover 2009.

Castellucci raamde de wereldwijnconsumptie in 2010 voorlopig immers op 238 miljoen hectoliter. De meest pessimistische ramingen spreken nog van 236,3 miljoen hectoliter, wat slechts een minimale daling van -0,1 procent zou impliceren.

Alhoewel Europa binnen dit geheel nog altijd met grote voorsprong de slokop blijft, goed voor 64,9 procent van de totale consumptie, lieten de 15 belangrijkste Europese landen samen eveneens een minidaling van -0,2 miljoen hectoliter noteren. Rekening houdend met het feit dat dit nog steeds geen definitieve cijfers zijn, zou dit eveneens een surplaçe betekenen tegenover 2009, dus opnieuw: geen grote tuimeling meer. In economisch moeilijke tijden wordt dat reeds als bijzonder goed nieuws onthaald.

Kijken we naar de landentop 10 van de grootse wijnconsumenten, dan ziet deze hitparade er als volgt uit:

LAND MILJOEN HL. TREND?
Frankrijk 29,4 Dalend
V.S.A. 27,1 Stijgend
Italië 24,5 Dalend
Duitsland 20,2 Stijgend
China 14,3 Stijgend
V.K. 13,2 Stabiel
Spanje 10,9 Dalend
Argentinië 10,0 Stijgend
Rusland 9,7 Stijgend
Australië 5,3 Dalend

Bron: O.I.V. Forecast 2010

De waardeverhoudingen tussen de ‘klassieke’ en ‘opkomende’ wijnmarkten zijn duidelijk aan het kantelen, ook al blijven de nominale verschillen soms nog erg groot. Wie had tien jaar geleden echter kunnen/durven voorspellen dat China qua volume reeds positie 5 ging inpalmen onder de wijndrinkende naties? Of dat de beide voormalige aartsvijanden de V.S.A. en de Russische Federatie nu broederlijk tot de vinnigste wijnstijgers behoren?

Alternatieve Top Tien

Uiteraard ziet het plaatje er enigszins anders uit wanneer we de consumptie delen door de bevolking, dus het per capita verbruik berekenen via de meest recente demografische data uit 2008.

Want dan blijft Frankrijk weliswaar de numero uno, maar springt Portugal (tussen haakjes, van plaats 11 in de vorige top), naar plek 2, gevolgd door Italië, Zwitserland, Denemarken, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk, Hongarije en... België. Met onze 10de positie drinken wij zelfs meer dan wijnproducerende (én zonnige!) landen als Griekenland of Australië.

Van China, met zijn 1,3 à 1,4 miljard inwoners, uiteraard geen spoor meer in deze hitparade...

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 19 juni 2011 door Wijntijd Reacties | Reageren

Hoe beautiful is big? (deel 1)

Wijnoogst We hebben de paradox in de wijnbusiness al eerder beklemtoond: soms betekent een volumineuze, perfect gelukte oogst in een appellatie, regio of land eerder een vloek dan een zegen (lees o.a. Oef in Argentinië of Joepie, een kleine(re) oogst!).

Geregeld halen deze wijnstreken namelijk adem als blijkt dat hun komende oogst inkrimpt, omdat zo de druk op de prijzenketel verminderd wordt. Is de oogst (potentieel) overvloedig, dan zien ze de prijzen en winstmarges kelderen.

Stocks blijven aandikken

Commercieel zitten we nu eenmaal met al vijf jaar structureel scheefgetrokken circuits tussen vraag en aanbod opgezadeld. Terwijl bepaalde productcategorieën en wijntypes in deze crisisgevoelige tijden beduidend beter scoren, enkele tientallen grands crus classés of cultwijnen hun prijskaartjes à volonté kunnen blijven optrekken terwijl andere domeinen of appellaties bloeden, kunnen we toch geen exacte lijn trekken in deze succes stories of probleemgebieden.

Sommige regio’s pronostikeren tegenwoordig zelfs opnieuw dreigende druiventekorten, zoals Zuid-Afrika (lees o.a. Druivenschaarste dreigt in Zuid-Afrika), terwijl men aan de andere kant van de globe er rekening mee houdt dat eigenlijk 20 à 25 procent van de bestaande aanplant zou moeten gerooid worden om de structurele overschotten qua wijn en/of druivenmateriaal eindelijk eens te ontzenuwen (lees o.a. Minder wingerd, minder wijnproductie of Australië wil afslanken of Down Under: nog steeds down).

Eén ding staat echter vast: het rommelt momenteel vooral down under, enkel en alleen al omdat de meest recente oogst er weer té volumineus wordt. Australië, dat de voorbije jaren  plots rekening moest houden met zand in de tot dan toe perfect gesmeerde marketingmachine en dus ook fricties in zijn internationale afzet, heeft het enorm lastig. Terwijl iedereen in de Australische wijnindustrie namelijk hoopte op een kleiner oogstvolume, vooral omdat de rijpingsproblemen tijdens de vochtige zomer normaliter voor een flinke reductie zou zorgen, is er toch opnieuw sprake van een ‘bumper vintage’.

Met andere woorden,  een onverwacht flink oogstvolume dat dus de aanzienlijke voorraden niet zal laten wegsmelten.

Grillig groepsplaatje

De Winemakers' Federation of Australia (W.F.A.) bijvoorbeeld raamt het totale oogstvolume down under voor 2011 nu op 1,62 tot 1,63 miljoen ton druiven - het equivalent van grosso modo 1,2 miljard liter wijn -, wat zelfs een stijging met +1 procent betekent tegenover vorige oogst. En vooral, pijnlijker: een flink stuk boven zelfs de meest ‘optimistische’ prognoses en marktverwachtingen, die zelfs maar rekening hielden met 1,1 miljoen ton productie.

De analyse van W.F.A. chief executive Stephen Strachan klinkt dan ook negatief: “'The vintage is too big. It may seem harsh, given the year many people have had, to focus on the longer term rather than the demands of the present, but a harvest in excess of 1.6m tonnes is out of step with the realities of sustainable production and the market opportunity for premium Australian wine.”

Want deze gigantische wijnzee, komt nog eens bovenop de naar schatting 1,7 miljard liter wijn die volgens het Australian Bureau of Statistics nog steeds in voorraad steekt. In lekentaal vertaald: de Aussies hebben nu minstens het dubbele volume in stock dan de totale jaarlijkse vraag, die nu schommelt rond 1,28 miljard liter, waarvan 775 miljoen liter bestemd voor de exportmarkten.

Wat wel een feit is: de invloed van de slechte, neerslagrijke zomer verschilt erg van regio tot regio, want sommige appellaties verloren door deze slechte klimaatsomstandigheden tot ruim de helft van hun potentiële oogst, soms zelfs piekend tot 80 procent. Wat meteen ook betekent dat de kwaliteit van dit Australische millésime 2011 sterk kan variëren, meer dan in een normale jaargang. En de prijskaartjes of exportquota navenant, helaas.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 6 juni 2011 door Wijntijd Reacties | Reageren

Wil de echte La Rioja nu opstaan?

Rioja Copyrights, vooral van bekende appellaties, zijn al lang een oud zeer in de internationale wijnhandel. Commercieel lucratieve herkomstbenamingen zoals Champagne kregen het zelfs voor mekaar dat iedereen die zelfs nog maar een vage associatie naar de naam gebruikt - denk maar aan ‘methode champenoise’, dat sedert 1994 nergens meer buiten de AOC Champagne wettelijk mag gebruikt worden - , juridisch wordt gesanctioneerd.

Protectionisme in zijn puurste vorm, waarbij alle mogelijke argumenten uit de kast worden gehaald, zoals het historische erfgoed, de reputatie, het terroir, het microklimaat, de perceptie van de consument,...

Al decennia lang worden zulke naamsoorlogen ook uitgevochten tussen de Europese appellaties en de zogeheten Nieuwe Wereld, waar men in het verleden inderdaad nogal losjes omsprong met naambordjes als Sauternes, Cognac, Port, Sherry, Chianti of Burgundy. Voor deze wijnmakers vooral een referentie naar een ‘stijl’, maar voor de Europeanen pure diefstal. Vooral de laatste jaren werden echter verschillende pacten getekend tussen de Europese Unie en o.a. de V.S.A., Australië of Nieuw-Zeeland, die idealiter resulteren in een traag uitdoofscenario voor deze historische appellatienamen (lees o.a. Liet Europa zich weer eens ringeloren? deel 1 en deel 2 of Australië: kidnapping van appellaties taboe of Apera en Topaque of Amerikaanse wijnindustrie valt Europa aan).

Eigen schuld, dikke bult?

Maar daarmee zijn alle conflicten de wereld nog niet uit, want zo broeit er al jaren een authenticiteitoorlog tussen Spanje en Argentinië, die onlangs weer opflakkerde. Meer specifiek: tussen de appellatie La Rioja in Spanje en La Rioja, de (wijn)provincie in Argentinië.

Een diplomatieke en juridische controverse die al ruim 12 jaar (!) aansleept, maar waar nu de Argentijnen weer eventjes aan de winnende hand lijken, want ze wonnen (tijdelijk?) dankzij een recent vonnis het recht om hun wijnen onder La Rioja te blijven labellen.

Tot groot ongenoegen uiteraard van de gelijknamige wijnstreek in Noord-Spanje, die claimt dat er in hun regio reeds sprake was van druivencultuur in de 9de eeuw en dat de lokale Rioja-wijnen officieel in 1102 door de koning van Navarra en Aragon werden erkend. Kortom: de Spaanse La Rioja is volgens hen ouderdomsdeken en bezit dus het recht op deze doopnaam. Wat de pil extra bitter maakt is dat het net een Spanjaard was, Juan Ramirez de Velazco, die in 1591 de stad Todos los Santos de la Nueva Rioja in Argentinië stichtte, als een hommage aan zijn geboortestreek. Het waren trouwens ook diezelfde Spaanse kolonisten die op Argentijnse bodem de wijncultuur introduceerden. Eigen schuld, dikke bult dus, zo redeneren ook veel Argentijnen...

Eeuwenlang was er geen vuiltje aan de lucht, tot de Spaanse wijnmakers in het snuitje kregen dat hun Argentijnse collega’s steeds betere producten begonnen te vinifiëren, wijnen die enorm populair werden in exportmarkten - vooral dan de V.S.A. en het V.K. - waar Rioja tot dan toe goed verankerd zat, dus zich tot regelrechte concurrenten ontpopten.

Dubbelzinnig of niet?

Daarom startte de Consejo regulador de la denominacion de origen calificada Rioja, de waakhond van deze Spaanje appellatie, in 1999 een diplomatiek offensief om de naam La Rioja voortaan exclusief te reserveren voor de Spaanse origine. Later werden met dat doel zelfs rechtszaken aangespannen. Steeds met de gekende argumentatie dat deze ‘dubbele’ etikettering de consument kan verwarren en het bovendien unfair is tegenover deze ‘prestigieuze’ Spaanse wijnen, die al sinds midden de 19de eeuw international naam & faam hebben opgebouwd in de export.

Maar in mei jongstleden veegde een Argentijnse (!) rechter van het Federal Administrative Court in Buenos Aires deze Spaanse claim van tafel. Volgens het vonnis slaagt de Argentijnse provincie, die circa 3,6 procent 3.6% van het totale wijngaardoppervlak van het land beslaat, er voldoende in om zijn wijnen te differentiëren op de internationale markt. Deze producten worden immers gebotteld onder de naam ‘La Rioja Argentina’. Waar zit dan de mogelijke verwarring?

De Argentijnse pleitbezorgers voor de lokale wijnindustrie argumenteren trouwens dat beide streken ook duidelijk andere wijntypes maken. Terwijl Rioja vooral bekend staat voor rood en vaak de Tempranillo-druif dominant is, blijkt de Argentijnse La Rioja vooral een witte producent, met de Torrontés-druif als ruggengraat.

Voorlopig lijkt het bovendien een woordenstrijd tussen David en Goliath. Het Argentijnse La Rioja produceert op jaarbasis ongeveer 60 miljoen liter wijn, tegen 250 miljoen liter voor zijn Spaanse naamgenoot.

Van één ding kunnen we zeker zijn: dit vonnis krijgt nog een sequel. Jose Luis Lapuente, de secretaris-generaal van de (Spaanse) Consejo regulador de la denominacion de origen calificada Rioja, tekent vermoedelijk beroep aan en verhoogt ondertussen de diplomatieke druk. Want: “Marktonderzoek heeft uitgewezen dat bijna 60 procent van de consumenten de wijnen uit La Rioja Argentina wel degelijk identificeert als wijnen uit het Spaanse Rioja.”

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 28 april 2011 door Wijntijd Reacties | Reageren

Russen flirten nu met Argentijnen

Selection Herinnert u zich nog onze column over 'De Russen' die zoetjesaan en voorlopig nog slechts met mondjesmaat delen van de Europese wijnbusiness opkopen, in het kielzog van 'de' steeds kapitaalkrachtiger Chinezen? (lees o.a. Russische bubbelkoning doet koopje in Champagne of Cadeautip: een eigen wijndomein). We beloofden u toen een 'vervolg' en sneller dan verwacht is de volgende deal reeds afgerond.

Argentijnse topper verkocht

Onlangs was er namelijk weer een spraakmakende Russische investeerder die een flinke buit binnenhaalde, maar dit keer niet in de 'Oude Wereld', maar in Zuid-Amerika, meer bepaald in Argentinië. Daar voegde de SPI Group, de Russische drankengigant die onder andere het wodkamerk Stolichnaya bezit en ook een aandelenpakket in het Toscaanse icoondomein Tenuta dell’Ornellaia plus in de domeinen van de Marchesi de’ Frescobaldi, een nieuw kroonjuweel toe aan zijn portfolio: het kocht zopas een meerderheidsaandeel in de Argentijnse topwinery Achával-Ferrer.

Inderdaad één van de sterkhouders van de Argentijnse wijnindustrie. Alhoewel pas opgericht in 1998 en met een productie van ‘maar’ 20.000 kisten op jaarbasis, is het vooral één van de troetelhuizen in de trendsettende Angelsaksische wijnpublicaties. Hun drie single-vineyard cuvees bijvoorbeeld - respectievelijk Finca Altamira, Finca Bella Vista en Finca Mirador - krijgen geregeld topscores. Qua image-building kan deze aankoop dus beslist tellen.

De aandelen werden door SPI Group vooral aangekocht bij minderheidsaandeelhouders zoals Roberto Cipresso, de bekende Italiaanse oenoloog die ook de originele wijnmaker was bij Achával-Ferrer, maar die de cash nu zal gebruiken om partners uit te kopen in één van zijn Montalcino-projecten.

Nieuwe marktopportuniteiten zat?

Bij de bekendmaking van de deal, volgde overigens het gekende verhaal naar de markt, om deze niet te zwaar te verontrusten: zowel Santiago Achával als zijn partner Manuel Ferrer, zullen ook in de nabije toekomst “control the vote of the board”, terwijl Achával president van het wijnhuis blijft, plus naar verluidt een ‘significante’ rol zal bekleden binnen de wijnportefeuille van de SPI Group. Wat hem meteen ook beslissingsrecht zal geven over de wijnen van die andere Italiaanse ‘reus’, Marchesi de’ Frescobaldi. Deze toscaanse groep bezit immers 9 eigendommen, waaronder de ook bij ons bekende Castello di Pomino, Castello di Nipozzano en Castelgiocondo, met ruim 1.000 hectare wingerd.

Volgens Achával is deze overeenkomst ideaal als ijsbreker in markten waar Argentijnse wijn voorlopig nog weinig succes kon boeken. Vraag is natuurlijk of dit ook niet meteen impliceert dat er straks véél grotere volumes zullen geproduceerd worden, weliswaar met behoud van de kwaliteit. Voor SPI Group van zijn kant, met hoofdkwartier in Luxemburg en 350 wereldwijd verkochte merken vooral in de sterkedrankensfeer, betekent het de zoveelste stap richting diversificatie en meer specifiek richting ‘wijn’.

Frank Van der Auwera

Onze blogs

Meer