Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 17 december 2018 door Wijntijd

Geen kortingen in de wijngaard (deel 1)

DruivenDe officiële cijfers over de actuele waarde van wijnpercelen in Frankrijk druppelen altijd binnen met vele maanden vertraging. Zo kunnen we nu pas snuffelen in de (ver)koopprijzen die in 2017 werden gerealiseerd. En zelfs dan nog is er sprake van een methodologische bias, omdat de evolutie van de verkoopprijzen wordt berekend mits aftrek van de hoogste en laagste transacties.

Eén ding staat echter vast: de waarde van het Franse wijngaardpatrimonium voor de AOP’s (appellation d'origine protégée of de beschermde herkomstbenamingen) werd voor 2017 geraamd op 69,4 miljard euro, of een stijging met +2,3%.

Andere trend: tussen 1997 en 2017 vermenigvuldigde de gemiddelde prijs voor AOP-wijngaarden in constante waarde flink met een factor 2,5, vooral gestimuleerd door de daling van de interestvoeten en de verbetering van het gemiddelde inkomen uit de wijnbouw.

De Drie Slokoppen

Wat opvalt in de statistieken voor het jaar 2017 is de hoge mate van concentratie.

Maar liefst 86% van de totale waarde bevindt zich namelijk in slechts drie grote appellatieclusters. Absolute koploper blijft La Champagne, dat op zijn eentje 55% inpalmt van de totale waarde (38 miljard euro), maar toch amper 7% van de totale aanplant vertegenwoordigt.

Op de tweede plek volgen de appellaties van de Bordelais, goed voor 12,7 miljard euro wijngaardwaarde (stijging: +18%!), gerealiseerd met 28% van de totale aanplant.

Het derde ‘bassin’ dat sterk scoort is de cluster Bourgogne-Beaujolais-Savoie-Jura. Samen goed voor 10% van de aanplant, maar toch ook nog 8,87 miljard euro in waarde. Uiteraard concentreert de grootste verkoopwaarde zich in de appellaties van de Côte d’Or.

Hoe er ook binnen deze drie ‘winnaars’ soms ook grote verschillen optreden tussen subappellaties, ontdekt u in de komende columns.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails