Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 30 november 2018 door Wijntijd

Stop met sproeien!

De Franse landbouw is bekend/berucht als de grootste Europese gebruiker van pesticides en onkruidverdelgers. Maar bepaalde regio’s uit de wijnindustrie willen van dit negatieve imago af.

Vooral in de Loirevallei nemen ze nu reeds een aantal drastische maatregelen, te beginnen met de (chemische) controle op gras en onkruid in de wijngaarden.

De producenten van Anjou en Saumur, samen toch goed voor 20.000 hectare wingerd en 27 subappellaties, hebben namelijk recent besloten dat voortaan alle chemische onkruidverdelers in hun wijngaarden taboe zijn.

Het nieuwe, door het INAO principieel goedgekeurde ‘cahiers des charges’ dat nog wel het maandenlange wettelijke procedurecircuit moet doorlopen, bevestigt deze maatregel tegen de chemische ‘castratie’ van het onkruid.

Tussen de rijen druivenstokken kan de wijnmaker natuurlijk nog altijd het gras of de grond bewerken, het onkruid wieden of biologisch gecontroleerde producten inschakelen. Maar vanaf voorjaar 2019 staan chemische onkruidverdelers dus waarschijnlijk 100%  op de Zwarte Lijst in deze Loire-appellaties.

Een maatregel die natuurlijk inspeelt op de biologische bekommernissen van een groeiend aantal consumenten, dus vanuit marketingstandpunt gezien is dit beslist een zinvolle stap die Anjou of Saumur geen windeieren zal leggen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails