Home Markten Live Netto Sabato

november 2018

Geplaatst op 30 november 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Stop met sproeien!

De Franse landbouw is bekend/berucht als de grootste Europese gebruiker van pesticides en onkruidverdelgers. Maar bepaalde regio’s uit de wijnindustrie willen van dit negatieve imago af.

Vooral in de Loirevallei nemen ze nu reeds een aantal drastische maatregelen, te beginnen met de (chemische) controle op gras en onkruid in de wijngaarden.

De producenten van Anjou en Saumur, samen toch goed voor 20.000 hectare wingerd en 27 subappellaties, hebben namelijk recent besloten dat voortaan alle chemische onkruidverdelers in hun wijngaarden taboe zijn.

Het nieuwe, door het INAO principieel goedgekeurde ‘cahiers des charges’ dat nog wel het maandenlange wettelijke procedurecircuit moet doorlopen, bevestigt deze maatregel tegen de chemische ‘castratie’ van het onkruid.

Tussen de rijen druivenstokken kan de wijnmaker natuurlijk nog altijd het gras of de grond bewerken, het onkruid wieden of biologisch gecontroleerde producten inschakelen. Maar vanaf voorjaar 2019 staan chemische onkruidverdelers dus waarschijnlijk 100%  op de Zwarte Lijst in deze Loire-appellaties.

Een maatregel die natuurlijk inspeelt op de biologische bekommernissen van een groeiend aantal consumenten, dus vanuit marketingstandpunt gezien is dit beslist een zinvolle stap die Anjou of Saumur geen windeieren zal leggen.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 28 november 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Malbec blijft baas

MalbecDat Malbec dé Argentijnse troeteldruif is, dat kunnen we dagelijks zelf ervaren in onze Belgische winkelrekken. Het aangeplante areaal Malbec is in dit Latijns-Amerikaanse wijnland de voorbije 15 jaar zelfs verdubbeld. De variëteit domineert nu ongeveer 1/6 van alle wijngaarden in Argentinië.

Dit commerciële succes heeft echter een schaduwzijde: het gevaar dat domeinen er zich op blindstaren en andere variëteiten verwaarlozen. Want Argentinië bezit immers, via de migratiestromen van de 19de eeuw, een enorme waaier aan boeiende druivensoorten, in totaal goed voor 225.000 hectare.

Natuurlijk zitten er in onderstaande hitparade ook druiven zoals Cereza Rosé en Criolla Grande die zelden onze exportmarkt bereiken. Het zijn variëteiten die immers worden gebruikt voor de productie van eenvoudige tafelwijnen. Hun aandeel vermindert stelselmatig, alhoewel ze momenteel nog circa 20% van de totale aanplant vertegenwoordigen.

TOP TIEN VAN HET ARGENTIJNSE DRUIVENAREAAL

  • 1. Malbec: 40.000 ha (17,8%)
  • 2. Cereza Rosé: 29.000 ha (12,9%)
  • 3. Bonarda: 19.000 ha (8,4%)
  • 4. Criolla Grande: 16.000 ha (7,1%)
  • 5. Cabernet Sauvignon: 15.000 ha (6,7%)
  • 6. Syrah: 13.000 ha (5,8%)
  • 7. Pedro Ximenez: 11.000 ha (4,9%)
  • 8. Torrontes Riojano: 8.000 ha (3,6%)
  • 9. Moscatel Rosado: 7.000 ha (3,1%)
  • 10. Chardonnay: 6.000 ha (2,7%)

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 24 november 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

BIB blijft beroeren

Wie dacht dat wijn in Bag-In-Box (BIB) nu toch stilaan overal in Europa aanvaard wordt als handig alternatief voor de fles, heeft het mis. Vooral in traditionele appellaties hebben velen het er nog heel lastig mee dat de klassieke 75cl wijnfles concurrentie krijgt van een kartonnen doos met tapkraantje. Blijkbaar percipiëren velen deze verpakkingsvorm nog als ‘cheap’.

Zo woedt er in de Franse appellation Alsace nu een discussie over de introductie van BIB’s. Het was Frédéric Raynaud, directeur van de coöperatieve ‘La Cave des Vignerons de Pffanheim’, die de kat de bel aanbond.

Hij argumenteert namelijk dat door hardnekkig het gebruik van wijndozen af te wijzen – en in het cahier de charge van de AOC de botteling in de typische lange ‘flûte rhénanen’-fles te verplichten – Elzasproducenten bepaalde lucratieve afzetmarkten zoals Scandinavië kwijtspelen.

Als voorbeeld neemt hij Zweden, waar de BIB reeds 57% van het verkochte wijnvolume vertegenwoordigt. De productiekosten van de gemiddelde BIB liggen lager dan de wettelijk voorgeschreven Elzasfles. Maar die extra kosten voor een wijnfles kunnen niet zomaar afgeschoven worden richting consument, omdat het marktaandeel er voorlopig te klein is. Een vicieuze cirkel.

Waardevernieler

Onzin, zo luidt het bij de tegenstanders van de BIB’s.

Met name Jérôme Bauer, de president van AVA (l’Association des Viticulteurs d’Alsace) vindt de discussie misplaatst. Hij, en met hem vrij veel wijnbouwers in de regio, zien de lastencahiers van de appellatie eerder als een extra bescherming.

Hij beschouwt de BIB ook als een ‘waardevernieler’, want “Hoe kunnen wij met onze Elzaswijnen dan competitief zijn tegenover sommige Duitse rieslings die aan 0,80 euro per liter worden aangeboden?”.

Ander argument: Elzasfles kan binnen het kader van de huidige reglementering trouwens ook diverse formaten aannemen. “Explorons d’abord cette piste avant de crier au scandale!” klinkt het strijdvaardig.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 22 november 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Bourgogneveiling breekt record

HospicesNaar jaarlijkse gewoonte greep onlangs in Bourgogne de befaamde ‘Hospices de Beaune’ wijnveiling plaats. Enerzijds een liefdadigheidsactie waarvan opbrengsten naar goede doelen vloeien, maar anderzijds vooral ook een prijsthermometer voor de bourgognewijnen en de nieuwe jaargang, waar de handel zich vanaf dan op baseert.

Voor deze 2018-veiling onder de vleugels van Christie’s, werden 828 vaten afgehamerd die het nieuwe recordbedrag van bijna 14,2 miljoen euro – zonder de buyer’s premium, dus de hamerkosten – in kas brachten. Daarmee werd het vorige record van 2017 (13,5 miljoen euro) met bijna 700.000 euro gebroken.

Zoals steeds waren er blikvangers. Zo werd een vat Bâtard-Montrachet Grand Cru verkocht voor maar liefst 135.000 euro, andermaal een record voor een single barrel op deze veiling. Het gemiddelde prijskaartje per vat piekte dit jaar tot 16.850 euro, opnieuw hoger dan de veilingen van 2017 en 2016, waarschijnlijk ook opgezweept door de hoge verwachtingen en ‘buzz’ rond het millésime 2018.

Aziaten het gulzigst

Enige ontgoocheling was er wel rond het ‘Pièce des Présidents’ waarvan de opbrengst regelrecht naar liefdadigheidsprojecten gaat. Deze editie waren het 2 vaten – een Corton Grand Cru Clos Du Roi en een Meursault Premier Cru Les Genevrières – die werden afgehamerd tegen de nog altijd mooie prijs van 230.000 euro. Een serieuze dip echter vergeleken met het presidentieel lot van vorig jaar dat 420.000 euro opbracht.

Pittig detail: bijna 7 op de 10 van de loten werden, gemeten in waarde, door handelaars gekocht, tegen 3 op de 10 door privékopers. En wat eveneens te voorspellen was: de Aziaten waren het meest kooplustig, want in waarde goed voor bijna 55% van alle verkochte loten. De promotie- en degustatiecampagne die Christie’s vooraf opzette in Beijing, Shanghai, Hong Kong, Tokio en Singapore heeft dus duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Frank Van der Auwera

Onze blogs

Meer