Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 22 november 2018 door Wijntijd

Bourgogneveiling breekt record

HospicesNaar jaarlijkse gewoonte greep onlangs in Bourgogne de befaamde ‘Hospices de Beaune’ wijnveiling plaats. Enerzijds een liefdadigheidsactie waarvan opbrengsten naar goede doelen vloeien, maar anderzijds vooral ook een prijsthermometer voor de bourgognewijnen en de nieuwe jaargang, waar de handel zich vanaf dan op baseert.

Voor deze 2018-veiling onder de vleugels van Christie’s, werden 828 vaten afgehamerd die het nieuwe recordbedrag van bijna 14,2 miljoen euro – zonder de buyer’s premium, dus de hamerkosten – in kas brachten. Daarmee werd het vorige record van 2017 (13,5 miljoen euro) met bijna 700.000 euro gebroken.

Zoals steeds waren er blikvangers. Zo werd een vat Bâtard-Montrachet Grand Cru verkocht voor maar liefst 135.000 euro, andermaal een record voor een single barrel op deze veiling. Het gemiddelde prijskaartje per vat piekte dit jaar tot 16.850 euro, opnieuw hoger dan de veilingen van 2017 en 2016, waarschijnlijk ook opgezweept door de hoge verwachtingen en ‘buzz’ rond het millésime 2018.

Aziaten het gulzigst

Enige ontgoocheling was er wel rond het ‘Pièce des Présidents’ waarvan de opbrengst regelrecht naar liefdadigheidsprojecten gaat. Deze editie waren het 2 vaten – een Corton Grand Cru Clos Du Roi en een Meursault Premier Cru Les Genevrières – die werden afgehamerd tegen de nog altijd mooie prijs van 230.000 euro. Een serieuze dip echter vergeleken met het presidentieel lot van vorig jaar dat 420.000 euro opbracht.

Pittig detail: bijna 7 op de 10 van de loten werden, gemeten in waarde, door handelaars gekocht, tegen 3 op de 10 door privékopers. En wat eveneens te voorspellen was: de Aziaten waren het meest kooplustig, want in waarde goed voor bijna 55% van alle verkochte loten. De promotie- en degustatiecampagne die Christie’s vooraf opzette in Beijing, Shanghai, Hong Kong, Tokio en Singapore heeft dus duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails