Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 november 2018 door Wijntijd

BIB blijft beroeren

Wie dacht dat wijn in Bag-In-Box (BIB) nu toch stilaan overal in Europa aanvaard wordt als handig alternatief voor de fles, heeft het mis. Vooral in traditionele appellaties hebben velen het er nog heel lastig mee dat de klassieke 75cl wijnfles concurrentie krijgt van een kartonnen doos met tapkraantje. Blijkbaar percipiëren velen deze verpakkingsvorm nog als ‘cheap’.

Zo woedt er in de Franse appellation Alsace nu een discussie over de introductie van BIB’s. Het was Frédéric Raynaud, directeur van de coöperatieve ‘La Cave des Vignerons de Pffanheim’, die de kat de bel aanbond.

Hij argumenteert namelijk dat door hardnekkig het gebruik van wijndozen af te wijzen – en in het cahier de charge van de AOC de botteling in de typische lange ‘flûte rhénanen’-fles te verplichten – Elzasproducenten bepaalde lucratieve afzetmarkten zoals Scandinavië kwijtspelen.

Als voorbeeld neemt hij Zweden, waar de BIB reeds 57% van het verkochte wijnvolume vertegenwoordigt. De productiekosten van de gemiddelde BIB liggen lager dan de wettelijk voorgeschreven Elzasfles. Maar die extra kosten voor een wijnfles kunnen niet zomaar afgeschoven worden richting consument, omdat het marktaandeel er voorlopig te klein is. Een vicieuze cirkel.

Waardevernieler

Onzin, zo luidt het bij de tegenstanders van de BIB’s.

Met name Jérôme Bauer, de president van AVA (l’Association des Viticulteurs d’Alsace) vindt de discussie misplaatst. Hij, en met hem vrij veel wijnbouwers in de regio, zien de lastencahiers van de appellatie eerder als een extra bescherming.

Hij beschouwt de BIB ook als een ‘waardevernieler’, want “Hoe kunnen wij met onze Elzaswijnen dan competitief zijn tegenover sommige Duitse rieslings die aan 0,80 euro per liter worden aangeboden?”.

Ander argument: Elzasfles kan binnen het kader van de huidige reglementering trouwens ook diverse formaten aannemen. “Explorons d’abord cette piste avant de crier au scandale!” klinkt het strijdvaardig.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails