Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 juli 2016 door Wijntijd

Taittinger à la Trump?

TaittingerRepublikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft blijkbaar een politieke doos van Pandora geopend. Hij bewijst immers dat een (succesvol?) zakenman en politieke outsider, zelfs tegen het partijestablishment in, toch de nominatie voor het presidentschap kan winnen.

Dat heeft blijkbaar een tijdje Pierre-Emmanuel Taittinger, hoofd van het gelijknamige champagnehuis, geïnspireerd om ook een gooi te doen naar ditmaal het Franse presidentschap. Als een vastgoedmagnaat het kan in de VS, waarom dan niet een gerespecteerde bubbel-tycoon in Frankrijk?

Al de hele week gonsden de Franse media van dit toch onverwachte nieuws. In de lokale krant L’Union verdedigde Taittinger immers een viertal dagen terug zijn kandidatuur. Zo wou hij onder meer van het terugschroeven van de werkloosheid één van zijn politieke speerpunten maken. Voor de rest bleef zijn visie echter zeer vaag, een beetje zoals de aanvaardingsspeech van Trump in Cleveland.

Dat Pierre-Emmanuel Taittinger toch met het idee speelde, is logisch wie het netwerk rond deze succesvolle bubbeldynastie ziet. Vader Jean Taittinger was bijvoorbeeld jarenlang burgemeester van Reims en schopte het zelfs tot ‘ministre de la Justice’, met veel politieke vrienden en relaties als bonus. En is champagne niet dé bruggenbouwer onder de dranken?

Een sisser

Het zou natuurlijk een unicum zijn, aan champagnebaas aan het hoofd van de Franse natie. Vooral iemand die in de media de voorbije dagen zelfs nog energiek verklaarde: “Je serai président de la République dans neuf mois. Je serai soutenu par la majorité des Français et des Françaises”.

Maar laat op 22 juli jl. kwam dan plots toch de ontnuchtering. Pierre Emmanuel Taittinger trekt zijn kandidatuur uiteindelijk in.

De reden? Persoonlijke motieven: “Een ernstigs persoonlijke gebeurtenis op donderdag heeft me gedwongen dit project los te laten”, dixit de kandidaat-van-één-week. Meer details wou hij niet prijsgeven, alhoewel hij wel nog beklemtoonde dat zijn démarche meer was dan ‘une candidature de touriste’.

In Champagne zien vele huizen en merken een spectaculaire verkoopstijging van hun bubbels in 2017 meteen in elkaar zakken...

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails