Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 15 mei 2016 door Wijntijd

Het zijn toeren!

TourDeFranceHerinner u de a) verbazing, b) ontzetting en vooral c) woede van de wijnboeren uit de Aude (Languedoc), toen eind februari bleek dat de directie van de Tour de France een Chileense cru als officiële wijn van de Ronde verkoos.

Tot 2017 zal deze ‘Bicicleta’ (van Cono Sur) inderdaad het wijngezicht van de Tour bepalen. Er werd meteen gedreigd met blokkades tijdens diverse etappes (lees: Tour de France drinkt Chileens).

Enkele dagen geleden werd dan blijkbaar toch de lont uit dit kruitvat gehaald.

Christian Prudhomme, de patron van de Tour de France, kondigde, na onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de wijnbouwers uit de Languedoc, immersaan dat er tijdens de Ronde een ‘pavillon des vins’ wordt gecreëerd waar de Franse wijn zich kan presenteren. Alleen in de publiciteitskaravaan zelf mag er geen reclame voor wijn worden gemaakt, omdat dit niet binnen de ‘Wet Evin’ past. Tijdens de onderhandelingen had Prudhomme zelfs vijfvoudig winnaar Bernard Hinault meegebracht als verzoener. Resultaat: van blokkades geen sprake meer.

Late reactie

Ondertussen komen steeds meer details los over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van deze ogenschijnlijk toch wel bizarre keuze voor een Chileense bodega als officiële wijn voor wat het grootse Franse sportevenement blijft.

Zo blijkt dat het partnership al in 2014 werd getekend, toen het rennerscircus in Yorkshire (V.K.) passeerde. Nog sterker: dat de deal met de Chilenen bovendien opgaat als de Ronde buiten de Franse landsgrenzen rijdt. Concreet: de etappes in Spanje, Andorra en Zwitserland deze editie.

Bovendien heeft de Franse wijncommunity flink wat boter op het hoofd. Toen in 2014 immers de vraag naar zo'n wijnsponsor werd gelanceerd, reageerde niemand uit het Franse kamp.

Als we deze drie elementen optellen - geen eigen voorstel geformuleerd in 2014, de toch beperkte draagwijdte van het partnership én de zeer late reactie die pas twee jaar na de overeenkomst kwam - kunnen we niet anders dan concluderen: een storm in een glas (Chileense?) wijn.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails