Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 27 april 2016 door Wijntijd

Cognac zuigt Muscadet leeg

CognacWie nog blindelings vertrouwen heeft in Franse appellaties en hun beleid van officiële vergunningen inzake rooien/aanplanten, zal zich na dit bericht wel genaaid voelen. Of op zijn minst geïrriteerd.

Blijkt immers dat wijnbouwers uit de Cognac - drank die tussen haakjes de voorbije jaren aan een serieuze remonte bezig is op de wereldmarkt - op grote schaal druivelaars kopen (of zelfs huren) in de Muscadet, om ze vervolgens te rooien. En daarna het equivalent daarvan te herplanten in de eigen appellatie.

De opkopers azen vooral op percelen met wijnstokken die er circa 10.000 euro per hectare kosten. In Cognac moet voor het equivalent van deze oppervlakte immers tussen de 45.000 à 55.000 euro per hectare neergeteld worden.

Fraude? Helemaal niet. In theorie gaat het immers om een totaal legale praktijk binnen de recente wetgeving voor nieuwe aanplant. Het volstaat daarbij om het nieuwe perceel bij het CVI in te schrijven en er minstens één oogst te verrichten.

Op deze wijze groeit het druivenpatrimonium van Cognac echter ten koste van de Loire-appellatie Muscadet, die het de voorbije jaren commercieel en financieel al heel lastig heeft en nog altijd zoekt naar een kwaliteitsimago.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails