Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 15 december 2015 door Wijntijd

De truc met de koperen munt

In de wereld van de wijn circuleren nog altijd huis- en keukenmiddelen om bepaalde problemen op te lossen. Veel van deze zogezegde oplossingen blijken echter een broodjeaapverhaal.

Maar wat als de American Chemical Society (ACS), de grootste wetenschappelijke vereniging ter wereld die 158.000 leden telt en een autoriteit qua wetenschappelijke informatie, zo’n handige truc lanceert?

De ACS plaatste recent immers een nieuwe video op YouTube waarmee wijnliefhebbers storende rottende-eieren-geuren in reductieve wijn simpel kunnen verwijderen.

Kop of munt?

Grosso modo valt wijn immers in twee hoofdcategorieën op te delen: ‘reductieve’ wijnen, waarbij men de impact van zuurstof tijdens het productieproces technisch zo veel mogelijk beperkt, en ‘oxidatieve’ wijnen, waar men de wijn-in-wording net doelbewust en royaal aan zuurstof blootstelt (zoals sherry of vin jaune bijvoorbeeld).

Wie echter een fles ‘reductieve’ wijn opent, toch het gros van de wereldwijnproductie, die geurt naar rotte eieren, broccoli of verbrand rubber, heeft de neiging om deze wijn kwaad in de gootsteen te kieperen. Zeker als de decanteerkaraf geen soelaas brengt.

ACS raadt deze gedupeerden echter aan om een koperen penny in hun glas te leggen en er enkele seconden flink mee te walsen. En klaar is kees!

De verklaring ligt in het feit dat het koper in dit muntstuk reageert met de zwavelverbindingen – gekend als thiolen – in de reductieve wijn. Een thiol, ook wel eens bekend onder zijn oudere term mercaptaan, is een organische verbinding, afgeleid van een alcohol, waarin het zuurstofatoom van de alcoholgroep  is vervangen door een zwavelatoom. Thiolen zijn sterk geurend zodat ze zelfs in vrij lage concentraties door onze neus worden gedetecteerd. Daarom worden ze o.a. ook ingezet als additief bij reukloze gassen, zoals onze aardgas, om de gebruiker te waarschuwen.

In wijn zijn ze echter de pest, maar wanneer het koper uit het muntstuk dus reageert met de thiolen, ontstaat kopersulfide, dat de storende rotte-eieren-aroma’s verwijdert.

Koper of zilver?

Volgende keer toch eens proberen als u zo’n ongelukkig geurende fles ontkurkt. En dan meteen ook een andere gekende truc toepassen ter vergelijking: een tijdje krachtig roeren met een zilveren lepel in een reductieve wijn zou immers eenzelfde effect ressorteren.

Als u straks aan de kerst- of nieuwjaarstafel dus een stinkende cru serveert, is het uw eigen schuld…

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails