Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 8 november 2014 door Wijntijd

Een kat(er) in de zak

OnlineshoppingOndanks het groeiende belang van wijnverkoop via het internet, zijn er de laatste jaren toch een paar serieuze miskleunen geweest. Zo pronkte het van origine Franse www.1855.com lang dat het één van de belangrijkste spelers op de markt was van klassieke bordeaux, met een portefeuille waarin zo’n 25.000 verschillende items zouden zitten.

Jarenlang was dit online bedrijf ook hyperactief in de markt van de Bordelaise primeurs, tot bleek dat ze onder curatele werden geplaatst want hun verbintenissen niet konden waarmaken. Aanzienlijke partijen primeurwijn werden nooit geleverd.

Winst bleek blufpoker

Ook de gepubliceerde cijfers bleken telkens blufpoker. Waar 1855.com voor 2010 met veel tamtam een operationele winst van 528.000 euro aankondigde, bleek na een audit echter – na belastingen – sprake van een deficit van 780.000 euro.

Bovendien bleken er ruim 10.000 gedupeerden die nog op hun reeds lang betaalde flessen wachtten. Velen organiseerden zich dan ook om hun betaling van de nooit geleverde primeurwijnen toch gecompenseerd te krijgen.

Recent werd hen dan door Héraclés, de Franse investeringsgroep waaronder 1855.com schuilde maar ook andere online wijnsites zoals chateauonline en caveprivee.com, een concreet voorstel gedaan, a rato van hun inlegbedrag.

Moedermaatschappij die overigens de cijfers nog steeds minimaliseert. Volgens Héraclés draait het hooguit rond 7 miljoen euro openstaande primeurschuld, terwijl de schuldeisers spreken van maar liefst 40 miljoen euro.

Met dubbel krijt?

Grote investeerders in primeurwijn zouden in het naar de rechtbank gezonden voorstel 100% van hun inleg terugbetaald krijgen, weliswaar verspreid in etappes over een periode van acht jaar.

Maar de duizenden kleine kopers, die gemiddeld voor 300 tot 5.000 euro primeurwijn tegoed hadden, voelen zich nu bedrogen: zij krijgen als compensatie een Bordeaux Supérieur aangeboden! In casu het Château Eyraux 2012, eveneens uit de stal van wijlen 1855.com, met een marktwaarde van 9,95 euro.

Op internetforums van de gedupeerden brak meteen een storm van verontwaardiging los, toen een alerte klant meldde dat dezelfde fles dit voorjaar voor amper 5,50 euro in de supermarktrekken van Cora had gelegen.

Toch wel vreemde praktijken: consumenten die hun geld in de ‘sterren’ van Bordeaux investeren, krijgen uiteindelijk als compensatie honderden flessen doordeweekse bordeaux supérieur thuis geleverd, die bovendien nog eens overgewaardeerd wordt.

Vraag is of Héraclés zijn hand nu niet overspeelt. Als deze compensatieregeling immers eind november door de rechtbank wordt verworpen, zal het deze keer de liquidatie waarschijnlijk niet kunnen ontlopen.

Frank Van der Auwera

Is wijn een goede investering? Op Finance Avenue, de beleggersbeurs van De Tijd en L’Echo die op 15 november plaatsvindt, hebben we dit jaar ook een sessie met onder meer Frank Van der Auwera over alternatieve beleggingen, waaronder we kunst, wijn en oldtimers verstaan. Afspraak in de gebouwen van Tour&Taxis in Brussel, inschrijven kunt u via de website van Finance Avenue.

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails