Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 20 september 2014 door Wijntijd

Brunello blijft slechte leerling

Toch eens benieuwd hoe het Consorzio Del Vino Brunello Di Montalcino, op papier toch de bewaarengel die over de kwaliteit van deze prestigieuze appellatie moet waken, deze dagen reageert op de pas ontdekte fraudezaak (lees Brunello Gehackt). Fraude die tussen haakjes door de commandant van het Italiaanse treasury-departement in Siena werd bestempeld als “...de grootste landbouwfraude die ooit in onze land werd geprobeerd.”

Daarom de voorbije dagen geregeld de homepage bezocht van het Consorzio. En wat blijkt? Op die welkomstpagina staat, in een relatief klein persblokje en dan nog roterend met andere berichten, inderdaad een perscommuniqué.

Communiqué dat inhoudelijk mijn indruk bevestigt dat veel leden van deze wijnbelangengroepen – consortium, syndicaat, federatie,... – vaak meer bekommerd zijn om hun individuele positie/titel, mogelijke snoepreisjes of de organisatie van banketten, dan om een echte anti-fraudestrategie. Laat staan een open communicatiestrategie.

Ethiek als wapen?

Onder de zwaarwichtige hoofding “Press release of the Consortium of Brunello of Montalcino Wine on the Financial Police Inquiry” – in het Italiaans klinkt het beduidend leuker... – formuleert de consortiumpresident Fabrizio Bindocci immers vooral de gebruikelijke clichés.

Zo lezen we dat het een “...serieuze zaak is die potentieel significante schade kan berokkenen aan Brunello, zijn producenten én consumenten” maar dat er “...gelukkig een systeem bestaat om zij die met de reputatie van Brunello sjoemelen snel te identificeren, te isoleren en met succes te bestrijden.’ Of nog: “Als het onderzoek de daden van alle verantwoordelijke partijen bevestigt, zal het Consortium onmiddellijk een burgerlijke vordering indienen.” Kortom: veel geblaat, maar relatief weinig wol.

Het pijnlijke feit dat de dader er in slaagde valse etiketten te bemachtigen of documenten te vervalsen in de overheidsdatabase, zonder dat de controlerende ambtenaren dat in het snuitje kregen, wordt niet eens openlijk besproken.

Ik had graag gelezen hoe zo’n virtueel lek überhaupt mogelijk was en waarom een individuele wijnbouwer aan de alarmbel moest trekken, want hierdoor wordt niet alleen de credibiliteit van deze Brubello di Montalcino ondergraven, maar eigenlijk van alle producten ‘made in Italy’ die met een vergelijkbare certificatieprocedure werken.

Maar neen, onze ‘presidente’ verontschuldigt zich niet, maar gaat in hetzelfde communiqué nog op de eigen borst kloppen. Ik citeer: “De voorbije maanden hebben we al twee belangrijke maatregelen genomen. In juli nog keurde de algemene Vergadering de opname goed van een nieuwe clausule in het reglement dat de verkoop van druiven en wijn in bulk preventief controleert. Producenten moeten voortaan 48 uur vooraf kennis geven van hun omzet, waardoor de werkzaamheden van de toezichthoudende instanties vergemakkelijkt worden. faciliteren. Eveneens in juli werd een commissie opgericht, die in oktober een ‘Ethische Code’ zal opstellen waaraan alle producenten - en alle andere betrokkenen die in de wijnsector werken – zich moeten houden.”

Alsof de zoveelste ethische code sjoemelaars of hackers gaat tegenhouden die snel miljoenen euro’s kunnen verdienen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails