Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 8 juni 2014 door Wijntijd

Nieuw spel: druivenstokken stelen

Shutterstock_170801066Het klinkt haast als een Tv-show met verborgen camera, maar in de Loire-vallei houden een aantal wijnbouwers hun hart vast. En vooral: hun wingerds scherp in het oog. De stokkenrovers zijn namelijk op pad!

Druivelaars die vernield worden door milieuactiegroepen, dàt is al oude nieuws in Frankrijk, maar in mei ontdekten wijnbouwers in de appellaties Sancerre en Pouilly-sur-Loire plots dat ze slachtoffer waren van een massale diefstal van hun, amper twee weken daarvoor aangeplante, stokken Sauvignon blanc en Pinot Noir.

In de AOC Sancerre alleen gaat het momenteel reeds om 2.000 geroofde exemplaren. Ook de buurappellatie langs de andere oever, Pouilly-sur-Loire, kreeg bezoek van dezelfde stokkenrovers.

Seizoenarbeiders schuldig?

In totaal zijn er nu al zo’n ruim 3.000 ‘greffons’ (jonge aanplant) verdwenen, een massale diefstal die men sinds mensenheugenis in deze regio nog nooit heeft meegemaakt.

Daarbij gaat het duidelijk om een bijzonder goed georganiseerde bende, ook al blijft het natuurlijk relatief eenvoudig om pas geplante, jonge druivenstokken uit te trekken. Maar deze geroofde exemplaren moeten wel snel terug in verse aarde worden geplant zodat ze niet afsterven, wat meteen betekent dat het hier nooit om een soloactie kan gaan, maar tijdens deze raid vele ‘handen’ aanwezig waren.

Lokaal zijn de gedupeerden ervan overtuigd dat het niet om wraakacties gaat van andere vignerons, want de stokken werden eerder willekeurig gestolen uit de percelen, waarschijnlijk om daarna via een zwart circuit verkocht te worden. Daarom verdenken sommige wijnbouwers eerder seizoenarbeiders.

Hoe dan ook, momenteel is er een soort wingerdbuurtwacht actief in de streek, die op ‘verdachte bewegingen’ in de wijngaarden let. Wat dat ook mag betekenen.

De slachtoffers hebben ondertussen vrijwel allemaal hun geroofde aanplant vervangen. Los van de financiële kost en de moeite om zo laat op het seizoen nog verse aanplant te vinden – één van de zwaarst gedupeerde domeinen moest 25 kwekerijen contacteren alvorens vlug 1.500 nieuwe druivelaars te vinden -, betekent dit ook dat deze kersverse stokken een groeiachterstand hebben op de rest van de percelen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails