Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 12 juni 2014 door Wijntijd

Een (druiven)blad voor de mond

Soms is de realiteit ‘grappiger’ dan fictie, althans voor een buitenstaander.

Nog maar net wat onze virtuele inkt koud over de diefstal van jonge druivenaanplant in Sancerre (lees: Nieuw Spel: Druivenstokken Stelen) of de ORF, de Österreichischer Rundfunk of publieke omroep, bericht over een nieuwe plaag die ditmaal vooral de Weense wijnbouw treft.

In Wenen, dat tegenwoordig veel stadswijngaarden telt, ontdekken wijnbouwers namelijk steeds vaker dat dieven aan de haal zijn gegaan met massa’s... druivenbladeren.

Lekkere plundertocht

De verklaring dient gezocht in de gastronomie. Wijnbladeren zijn immers bijzonder populair in de keukens van o.a. Turkije, Griekenland of het Midden- en Nabije Oosten, waar ze vaak gevuld worden met rijst, specerijen en vleesgehakt. Denk maar aan de Griekse Dolmakadia waar zoveel toeristen voor smelten.

Deze druivenbladeren kunnen uiteraard in de lokale winkels worden gekocht, maar vers zijn ze natuurlijk beter. Door de massale immigratie van de voorbije jaren is er blijkbaar een acuut tekort ontstaan, want de laatste tijd trekken honderden lekkerbekken uit deze regio’s maar op illegale jacht naar druivenbladeren in de Weense stadswingerds.

Zo massaal zelfs, dat men ook hier vermoedt dat er geregeld georganiseerd plukbendes aan het werk zijn, want deze verse druivenbladeren brengen toch al vlug zo’n twaalf euro per kilo op.

Voor de wijnbouwers betekent dit echter een kleine ramp. Niet alleen kunnen de druivelaars in hun totaliteit zwaar beschadigd worden, maar het bladerdek vormt ook een sleutelrol in de groeicyclus van de stokken en van de vruchten. Wat kortom een grote hypotheek legt op de latere oogst, omdat de ontwikkeling en rijping wordt verstoord.

Ook hier zit de wijnindustrie met de handen in het haar: hoe deze plundertochten afremmen? Momenteel patrouilleren politie en wijnbouwers in Wenen geregeld samen, maar dat schrikt de gretige plukkers voorlopig niet af.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails