Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 13 maart 2014 door Wijntijd

Hoe vrij is sulfietvrij?

De laatste weken voert een Belgisch warenhuisketen een flamboyante campagne rond haar gamma sulfietvrije wijnen dat ‘eindelijk’ in België beschikbaar is. Blijde boodschap die door een deel van de media ook kritiekloos werd overgenomen.

Maar waar ik het toch lastig mee heb. En wel hierom.

SOS Migraine

Ten eerste draait alles om een totaal verkeerde woordkeuze, want geen enkele wijn is 100% sulfietvrij. Tijdens de fermentatie bijvoorbeeld ontstaat altijd een (minimale) hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Er bestaan dus uitsluitend sulfietarme wijnen, met andere woorden cuvées waar tijdens het vinificatieproces geen extra sulfiet werd toegevoegd.

Ten tweede is het fenomeen zeker niet zo nieuw als het wordt voorgeschoteld. Al jaren zijn er sulfietarme wijnen te krijgen op de Belgische markt, ook buiten de grootdistributie, dankzij enkele detailhandelaars-pioniers.

Ten derde kan de huidige campagne, en vooral de daarrond cirkelende artikels, wel eens als een commerciële boemerang terug zwiepen. Want nu keihard suggereren dat we eindelijk wijn kunnen drinken zonder hoofdpijn, zoals in bepaalde media te lezen valt, wekt de indruk dat de 99,9% andere flessen in onze rekken automatisch migraine-uitlokkers zijn. Moeten we deze flessen dan allemaal links laten liggen?

Ten vierde: de directe relatie sulfiet-hoofdpijn blijkt ook medisch incorrect. Als dit werkelijk het geval zou zijn, lagen we immers permanent met een suffe, bonkende kop in ons bed, want veel vleeswaren, gedroogde vruchten of kazen bevatten beduidend meer sulfiet dan ons dagelijks glas wijn. Sulfiet, weliswaar in minimalistische/beheerste dosis, vormt bij het wijnmaken bovendien niet alleen een belangrijke dam tegen de bacteriën en schimmels die ook op de druif zelf nestelen, maar naast deze ontsmettende werking zorgt de stof eveneens voor het afremmen van de (vroegtijdige) oxidatie. En hoofdpijn is dus het resultaat van synergetische processen, niet exclusief te isoleren tot of verklarend door de demon sulfiet.

Muurbloempjes

Let op, dit is geen pleidooi om voortaan à volonté wijn te sulfiteren. Integendeel: hoe minder, hoe beter.

Maar ik krijg een déjà vu. Toen de EU-verordening van 2005 wijnproducenten verplichtte om voortaan ‘bevat sulfiet’ op de labels af te drukken, veroorzaakte dit lichte paniek bij talrijke consumenten. En kreeg ik tijdens publieke degustaties of via mails zelfs vragen als “Waarom begint iedereen nu plots sulfiet in de wijn te stoppen”? Of: hoe een goedbedoelde boodschap toch fout kan gepercipieerd worden en dus zijn doel finaal voorbij zoeft.

Een slotopmerking. Mijn persoonlijke proefervaring met zogenaamd sulfietvrije wijnen liep voorlopig meer over doornen dan rozen. Het blijken immers bijna zonder uitzondering fragiele muurbloempjes die extra veel zorg vereisen. Zo dient het transport en de stockage onder de 15°C te gebeuren, want anders slaat de oxidatieduivel meteen toe.

Ik heb dus helaas, soms amper een kwartier na hun ontkurking, al veel van deze sulfietvrije cuvées vliegensvlug zien sterven in mijn glas. Gezonder misschien, maar ook minder plezierig.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails