Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 11 november 2011 door Wijntijd

Ethiopische wijn op komst

IStock_000011292891XSmallAls Europese wijnfans hebben we het vaak over ‘exotische’ wijnlanden, waaronder we - voorlopig dan toch - nieuwkomers zoals China, Indië of Brazilië rangschikken. Zelden of nooit denken we daarbij aan Afrika.

Want voor velen is het een uitgemaakte zaak: er wordt op dit continent vaak uitstekende wijn geproduceerd in het meest zuidelijke punt, namelijk Zuid-Afrika, én er komen soms redelijke producten uit Noord-Afrika, met name uit Marokko, Tunesië en zelfs Algerije. Maar de landen die tussen deze twee uitersten liggen, worden beschouwd als een complete wijnjungle of wijnwoestijn.

Start in 2008

En toch. De Franse wijngigant Groupe Castel is bijna klaar om de eerste partij te bottelen van wijn, gemaakt in zijn Zeway-wijngaard, gelegen op zo’n 170 km ten zuiden van Addid Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Als alles volgens plan verloopt vertrekt de eerste exportlading binnen de 6 maanden, waaronder een Chardonnay-cuvée. Deze werd immers op 1 november jongstleden geplukt en de productie ervan start begin januari.

Het Ethiopische avontuur van de groep begin in 2007, toen de onderhandelingen met het regime startten over een wijnproject, dat de lokale landbouw en economie moest helpen diversifiëren en ook het imago van het land opkrikken. Castel verwierf begin 2008 officieel als eerste buitenlandse groep van de Ethiopische staat deze wijngronden in de Rift-vallei en investeerde sindsdien ruim 5 miljoen pond in het project.

Momenteel staan reeds 125 hectare terrein beplant met meer dan 750.000 klassieke stokken Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay - geïmporteerd uit Frankrijk, vooral uit Bordeaux - , maar zeker nog eens 175 hectare liggen braak voor eventuele expansie. In totaal zou Castel zelfs bijna 500 hectare, om precies te zijn 493 hectare, grond hebben aangekocht met het oog op dit project.

Eén of twee oogsten per jaar?

Wanneer u nu denkt, oké, maar het gaat misschien om enkele duizenden flessen, pure rariteten dus, dan slaat u de bal mis. De totale productie van dit jaar wordt immers geschat op 450.000 flessen en het potentieel wordt op korte termijn zelfs op 800.000 stuks geraamd. De helft van deze jaarproductie zal de Castel Groupe reserveren voor de internationale markt. En daarmee zal men vermoedelijk vooral Frankrijk en natuurlijk de V.S.A. bedoelen, want in dat laatste land leeft een zeer uitgebreide Ethiopische kolonie.

Wie als amateur een beetje thuis is in de wijnbouw en kan hoofdrekenen, zal zich meteen afvragen: normaal duurt het toch 5 à 6 jaar alvorens een wijngaard kwaliteitsfruit draagt dat geschikt is om er wijn van te maken? Feit is dat dit groeiproces door het Ethiopische klimaat blijkbaar versneld werd, want reeds na 3,5 jaar droegen de stokken druiven.

Volgens Olivier Spillebout, de oenoloog van het Castel-domein die belast is met de kwaliteitsbewaking, bevat het terroir in Zeway “... een lichtjes zanderige bodemstructuur, terwijl we ons bevinden in een gematigde klimaatszone, ideaal voor de druivencultuur. Deze klimaatsomstandigheden zijn zelfs zo ideaal dat we hier moeiteloos twee oogsten per jaar kunnen uitvoeren, maar aangezien we geen tafelwijntje maar échte kwaliteitswijn willen produceren, oogsten we maar één maal.”

Nijlpaarden in de wingerd

Eigenlijk geen verrassing, want Ethiopië had al eerder een (beperkte) wijnindustrie - met name in het merengebied - , vooral te danken aan Italianen, die het land bezetten tussen 1936 en 1941. Wijnsector die echter zwaar verloederde toen de domeinen werden genationaliseerd door het militair regime. Ook het conflict in buurland Somalië zette een serieuze domper op het wijngebeuren.

De Castel-groep was de eerste die opnieuw in dit marktgat sprong en dus blijkbaar met succes. Op de volle steun van het huidige Ethiopische overheid kan deze Franse gigant alvast rekenen, want die bewindvoerders steken hun ambities niet onder stoelen of banken: “We willen in de toekomst concurreren met de excellente Zuid-Afrikaanse producten, die vandaag worden beschouwd als de beste van het continent”, zo klinkt het in een officieel communiqué.

Voorlopig, en in afwachting dat we eindelijk deze Ethiopische crus eens zelf kunnen proeven, lijkt dus niets deze succes story te kunnen boycotten. Tenzij de natuur. Het domein heeft namelijk geregeld af te rekenen met indringers, zoals pythons, hyena’s of nijlpaarden, die uiteraard soms vernielingen aanbrachten. Daarom werd recent rondom de ganse wijngaard een twee meter brede gracht gegraven om deze invasie af te remmen, wat lijkt te lukken.

Een kopzorg waarvan Europese wijnbouwers voorlopig gelukkig niet wakker van hoeven te liggen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails