Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 17 september 2011 door Wijntijd

Wisselkoersen bevorderen bulkwijn (deel 2)

Gisteren kon u lezen hoe de Australische wijnindustrie in hoog tempo wijn-in-glas vervangt door ladingen-in-bulk, onder druk van de voor  haar nadelige wisselkoers (lees: Wisselkoersen bevorderen bulkwijn deel 1).

Maar het zijn niet alleen de Aussies die in hun export bloeden door een sterke(re) munt. Hun buren in Nieuw-Zeeland zaten de voorbije weken met eenzelfde probleem opgezadeld.

Onhoudbare situatie

In augustus nog waarschuwde Stuart Smith, president van The New Zealand Winegrowers, de eerste minister en de gouverneur van de Reserve Bank dat veel (wijn)exporteurs serieus marktaandeel dreigden te verliezen als de overheid monetair niet ingreep om de stijging van de kiwi dollar af te remmen.

Samen met de serieuze wijnoverschotten uit 2008/2009 en de soms hoge taksen op wijn, vormt de sterke munt volgens Smith de grootste bedreiging van de wijnindustrie: “Augustus vorig jaar werd onze kiwi dollar nog gewaardeerd aan 66 US cents, maar augustus dit jaar werd hij verhandeld tegen 87,6 US cents: een onhoudbare situatie voor veel exporteurs” zo resumeerde hij het risico. De meeste Nieuw-Zeelandse wijnhuizen handelen immers in de munt van het land waarmee ze zaken doen en niet iedereen werkt met langetermijn-afspraken.

Bij een zo sterk stijgende kiwi dollar kan dat dan ook betekenen dat de overzeese klant, zoals de voorbije weken, dezelfde wijn plots 15 procent duurder moet betalen. Vooral in het betaalbare prijssegment, waar elke procent telt, kan dat commercieel dodelijk zijn. Smith waarschuwt daarom: “Als er niet ingegrepen wordt, de wisselkoersen niet dalen en de kiwi dollar binnen een jaar nog altijd rond 80 US Cents wordt verhandeld, dan denk ik dat er een pak exporterende wijnhuizen ‘out of business’ zullen gaan of hun uitvoer noodgedwongen zullen afbouwen.”

En hij concludeert: “Iedereen weet dat onze wijnindustrie al geruime tijd heel lage returns boekt in een uiterst moeilijke wereldmarkt, maar als daar nog eens effectief 15 procent verlies bij komt aan de basis door onze sterke munt, dan moet je écht geen expert zijn om te beseffen dat de toestand extreem lastig wordt.”

Eigen schuld?

Alle begrip voor de redenering van Smith en wisselkoersen maken inderdaad in deze volatiele markt het leven van (wijn)exporteurs soms erg complex, maar misschien moeten de Nieuw-Zeelandse wijnmakers toch ook eens dringend werk maken van een (vrijwillige) productiebeperking.

Want alhoewel er al enkele jaren gepalaberd wordt over de ‘wine glut’ (het fameuze wijnsurplus), halen de kiwi’s toch steeds maar grote of grotere oogsten binnen. Wanneer wordt op dat front eens ingegrepen door de industrie zélf?

Ook dàt mechanisme beïnvloedt immers de marktprijzen en exportstroom.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails