Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 26 februari 2011 door Wijntijd

Franse drankenindustrie herademt

Opnieuw hoera-geluiden uit de wijnwereld, na het op zich toch overwegend positieve trendrapport van Global Industry Analysts (lees De wereld heeft dorst: 26,12 miljard liter wijn).

Claude de Jouvencel, president van de Fédération des exportateurs de vins et spiritueux (FEVS), ziet namelijk dat de onweerswolken boven de Franse wijnexport wegdrijven. De uitvoer van wijnen en distillaten heeft zich in 2010 manifest herpakt, o.a. door de stijgende consumptie in Azië, China op kop.

In globo was de Franse wijn -en drankenexport vorig jaar immers 9,09 miljard euro waard, of een sprong met +18,3 procent vergeleken met crisisjaar 2009. “Le rebond de 2010 est fortement marqué par l’excellente performance des marchés asiatiques et par la reprise du marché nord-américain alors que les marchés de l’Union européenne amorcent une reprise plus timide” bevestigt hij. Sterker zelfs: als het economische herstel zich inderdaad blijft doorzetten, verwacht de Jouvencel ook in 2011 een groei met opnieuw 5 à 7 procent, waardoor zelfs de historische records van 2007 en 2008 worden gebroken.

Het jaar 2010 bleek vooral een voltreffer voor de export van Franse distillaten. Zo maakte Cognac een sprong van +33 procent (waarde: 1,85 miljard euro). En natuurlijk is er de renaissance van de champagne, die vorig jaar zijn uitvoer met +22 procent zag aandikken tot 1,9 miljard euro. Met in beide gevallen toch deze nuance: deze drankencategorieën zagen in 2009 wél zwarte sneeuw en zagen hun marktaandeel soms sensationeel duikelenkrimpen.

Top Vijf: 4 stijgers, 1 daler

Het succes voor het lopende jaar zal echter een flink stuk afhangen van de Chinese dorst, want voor het eerst is de volksrepubliek doorgestoten in de Top 5 van de belangrijkste Franse wijn -en drankenimporteurs. Goed voor 564,8 miljoen euro of een sprong met maar liefst +78,8 procent.

Numero uno in deze hitparade blijft voorlopig echter nog steeds met vlag en wimpel de Verenigde Staten, die vorig jaar voor 1,6 miljard euro Franse wijn & dranken invoerden, een vooruitgang van +25,4 procent.

De nummers 2 en 3 in deze Franse exporttop groeiden eveneens, zij het aan een lager tempo. Het Verenigd Koninkrijk, de tweede grootste afzetmark, de kocht voor 1,3 miljard euro Franse wijn en distillaten (stijging +7,5 procent) en Duitsland voor 789 miljoen euro (stijging +5,4 procent).

In deze Top 5 zit slechts één daler: België. Wij importeerden in 2010 nog voor 593 miljoen Franse wijn en distillaten, maar dat betekende wel een krimp met -2 procent. Blijkbaar is ons land op veel vlakken tegenwoordig een dwarsligger...

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails