Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 december 2010 door Wijntijd

Russische bubbelkoning doet koopje in Champagne

Onze woorden waren nog maar koud "Daar komen de Russen!” (lees Cadeautip: een eigen wijndomein), of het blijkt dat in december nog een tweede belangrijke investering vanuit de Russische wijnbusiness in Frankrijk werd gerealiseerd. En wel eentje die qua prestige kan tellen, want ze gebeurde dit keer niet in de Languedoc, maar in de ronkende appellation d’origine contrôlée Champagne.

De Russische zakenman Boris Titov, eigenaar van een omvangrijk bubbelsimperium in de Kaukasus, kocht namelijk van de luxegroep LVMH het château Avize. Inclusief de daarbij horende 2,5 hectare geklasseerde champagnewijngaard. Pal in de zogeheten Côte des Blancs gelegen, de subregio binnen Champagne waar de Chardonnay koning is.

Bubbelkoning in de Kaukasus

Wat Boris Titov, buiten uiteraard extra prestige en erkenning, wil bereiken met deze aankoop? Zijn ambitie is er niet alleen op korte termijn 20.000 flessen haut de gamme champagne te produceren maar - het wordt stilaan een klassiek deuntje als niet-Fransen een domein overnemen - er ook het oenotoerisme te ontwikkelen door het château d’Avize om te toveren in een luxehotel.

Maar ook op productiegebied ligt de lat nog een flink stuk hoger, zo bevestigt Ronan Lieugard, de nieuwbakken directeur marketing van de door Titov gecreëerde vennootschap ‘Château d’Avize’: “Op termijn willen we, op voorwaarde natuurlijk dat we in de regio voldoende druivenmateriaal kunnen aankopen, tot 500.000 flessen champagne per jaar produceren” klinkt het stoer. Dat zal dan misschien niet allemaal ‘haut de gamme’ zijn, maar ik denk dat dit voor Titov niet echt essentieel is. Als er maar ‘Champagne’ op de labels kan afgedrukt worden.

Want die uitspraak van zijn marketingdirecteur ligt al meer in de lijn van onze Russische miljardair, die op het domein Abrau-Dorso aan de oevers van de Zwarte Zee nu reeds zo’n 750 hectare wijngaard exploiteert. Druivenareaal dat jaarlijks 3 miljoen flessen bubbels volgens de klassieke méthode champenoise oplevert. Verder verwerkt Titov op jaarbasis ook nog eens 12 miljoen flessen mousseux via de snellere en vooral goedkopere ‘cuve close’ methode (of méthode Charmat), waarvoor Zuid-Afrikaanse wijn als basis dient.

Zegen voor Champagne?

In theorie moeten de allereerste flessen van het merk ‘Château d’Avize’ in 2013 op de markt komen, nadat evenwel de renovatie van het domein rond is en het luxehotel zijn deuren heeft geopend. Benieuwd dus wat we nog mogen verwachten van Boris Titov, die wel een primeur wegkaapt: hij is immers de allereerste Rus die investeert in een champagnewijngaard. En daar blijkbaar met alle egards onthaald wordt.

Grappig is immers wel dat de verantwoordelijken bij het C.I.V.C., de belangenorganisatie van de Champagne, deze Russische ‘invasie’ niet als een bedreiging zien, maar er zelfs enthousiast op reageren. Woordvoerder Daniel Lorson beschouwt de komst van deze ‘sterke man’ zelfs als een unieke kans om eindelijk het jarenlang aanslepende copyrightdossier met de Russische autoriteiten op te lossen.

In Rusland blijft de beschermde appellatie van Champagne namelijk tot nu toe dode letter, hoe hard de Fransen en met name het C.I.V.C. ook aan de bel trekken. Elke producent die, op welke manier ook, bubbels commercialiseert, gebruikt zonder pardon - en vooral: zonder vervolging of kans op sanctie - de term ‘shampanskoye’, Russisch voor Champagne.

Het C.I.V.C. hoopt nu dat Boris Titov, omdat hij voortaan zélf deel uitmaakt van de belangencluster in de appellatie, mee zal lobbyen bij ‘zijn’ overheid om dit plagiaat in de toekomst onmogelijk te maken.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails