Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 14 november 2010 door Wijntijd

Aziatische wijndrinkers koopzot (deel 1)

IStock_000012890254XSmall Het is al langer duidelijk dat niet alleen de algemene economische pendel steeds méér naar Azië slingert, maar dat in dat continent momenteel ook de winstmarge voor de internationale wijnhandel ligt.

De Chinese Volksrepubliek, Hong Kong, Japan of Zuid-Korea krioelen van koopkrachtige wijnkopers-in-spe en nouveaux riches met megafortuinen, die een steeds groter deel van hun inkomen aan wijn spenderen, o.a. om zich daarmee een status te kopen (lees o.a. Singapore in de clinch met Hong Kong of Hong Kong wordt heuse wijnhub of Franse wijngigant geilt op China of Chinese wijnmarkt is nog heel dubieus (deel 1 en 2), Azië belegt gulzig in wijn of Is China de wijnmarkt van de toekomst?).

En ze lijken blijkbaar bereid om bepaalde cru’s kost wat kost in hun collectie te krijgen, met een prijsexplosie als gevolg.

15.000 euro voor het cijfer ‘8’

Die trend wordt vooral bevestigd op recente veilingresultaten, waar werkelijk waanzinnige prijzen voor topwijnen zijn afgehamerd.

Meest knotsgekke voorbeeld van de huidige Aziatische koopkoorts is de prijs voor Château Lafite 2008, waarvoor per fles momenteel op de Aziatische markt tussen de 10.400 à 15.000 euro wordt neergeteld. Per fles nota bene! En dat voor een mooi gestructureerd, maar daarom niet meteen uitmuntend, millésime. De verklaring? Het getal ‘8’ wordt in de Chinese cultuur als een geluksbrenger beschouwd en vandaar dat rijke Chinezen er alles voor over hebben om zulke flessen met hoge symbolische waarde in huis te halen. En dat mag blijkbaar dan wat kosten.

Ondertussen draaien ook andere oogstjaren van Lafite, nog altijd dé lieveling van o.a. wijnkopers en speculanten in mainland China, op volle toeren. Zo hamerde Sotheby’s in Hong Kong recent een kist Château Lafite 2009 af tegen het eveneens astronomische prijskaartje van 43.000 Britse pond of dik 50.600 euro.

Wat neerkomt op ruim 4.200 euro per fles, dus ongeveer drie keer de ‘normale’ marktprijs die momenteel in de reguliere handel wordt gevraagd voor dit flamboyante millésime.

Frank Van der Auwera

Lees morgen: Aziatische wijndrinkers koopzot (deel 2)

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails