Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 25 september 2010 door Wijntijd

Wie wil organische wijn?

Cellar Waar liggen de vinnigste groeimarkten voor organische wijn?

Het antwoord op deze hamvraag heeft natuurlijk een enorme economische waarde, want elk product dat zich als ‘bio’ of ‘organisch’ afficheert, kent tegenwoordig een stijgende aanhang bij consumenten. Ook de wijnbusiness ontsnapt niet aan deze logica.

Canada rules

Een recente studie van Letis, een internationaal certificatie-bedrijf dat focust op de audit en controle terzake van organische ondernemingen, probeerde al deze potentiële afzetmarkten in kaart te brengen. En kwam tot de conclusie dat vooral Canada the place to be is voor ecovriendelijke wijnbouwers -en domeinen.

De vraag naar organische wijnen zou er namelijk op jaarbasis met maar liefst 20 procent aandikken, onder impuls van nieuwe normen voor bio die er aanvaard werden en de talrijke educatieve campagnes richting grote publiek. Momenteel zou Canada voor deze organische wijnen reeds 2 miljard dollar zwaar wegen.<:p>

Canada volgt daarmee het voorbeeld van buur V.S.A. volgens Ingrid Clausen, het hoofd van het ontwikkelingsdepartement bij Leti: “The US implemented its Organic Law in 2002, and has maintained an annual growth rate of 20%, except for the toughest years of the crisis, during which consumption slowed down and the growth rate became as low as 5.3%. According to analysts, consumption in the US will soon go back to the usual rate. It is the country with the highest profits, reaching 26.6 billion dollars per year.

Dat zijn inderdaad stilaan inkomstenstromen die meetellen.

Noord-Europa voortrekker?

En wat met Europa? Ook in en rond de Europese Unie groeit de consumptie van organische wijnen substantieel, zij dat het tempo er lager ligt dan in topmarkt Canada: gemiddeld stijgt de vraag tussen de 5 en 15 procent.

Vooral noordelijk Europa scoort sterk. Zweden kent het hoogste groeitempo voor deze organische producten (+18 procent stijging per jaar), gevolgd door Nederland (+10,8 procent) en Denemarken (+ procent). Andere sterke markten waar bio aantikt blijken Italië en Zwitserland, elk met een groeiritme rond 7 procent op jaarbasis, op enige afstand gevolgd door Frankrijk en Oostenrijk, die stijgingspercentages van 5 procent laten noteren.

Maar percentages vertellen natuurlijk maar één deel van het verhaal. Belangrijker zijn de ‘profits’ die deze biobusiness opbrengt. En daar blijken Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk respectievelijk ‘goud ‘(7,4 miljard dollar), ‘zilver’ (3,2 miljard dollar) en ‘brons’ (2,9 miljard dollar) weg te kapen.

Britten benen bij

Toch moeten we deze cijfers nuanceren, want deze jaarlijkse groei kent natuurlijk ook zijn fricties en vertoont allesbehalve een continue curve.

Zo kende de vraag naar organische producten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in 2009 een serieuze dip: bij onze oosterburen viel de consumptiegroei nagenoeg stil vorig jaar, terwijl het Verenigd Koninkrijk een terugval zag met maar liefst -12 procent, een direct gevolg van de economische en financiële crisis die in 2008 losbarstte en daar vooral de supermarktketens raakte. In het V.K. haalden die vorig jaar namelijk organische producten uit hun rekken, omdat ze vreesden dat ze op dit specifieke, vaak iets duurdere gamma, in crisistijden te grote verliezen gingen lijden.

Maar de Britse consument bleef blijkbaar organische producten kopen, waardoor er zelfs eventjes een onevenwicht tussen vraag en aanbod dreigde. De conclusie daarom is dat de consumptie van ‘bio’ in het Verenigd Koninkrijk zeker in 2011 weer flink zal aandikken en deze tijdelijke dip ruimschoots compenseren.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails