Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 30 september 2010 door Wijntijd

Monopolie of monopoly?

Systembolaget Een tijdje geleden brachten we een column rond het Zweedse drankenmonopolie Systembolaget en meer bepaald de schijnbare inefficiëntie van deze speler. Vooral bij de jaarlijkse publieke verkoop van het wereldberoemde Domaine de la Romanée Conti bleek deze straatsregulator nogal eens te blunderen (lees De nadelen van een drankenmonopolie).

Staatsubsidie van Romanée Conti

Maar nu is de kogel toch door de kerk, want na 1,5 jaar treuzelen en zogezegd sleutelen aan een ‘eerlijker distributieproces’, viel het bericht binnen dat deze icoonwijn toch weer op klassieke wijze zal aangeboden worden.

Meer bepaald op 19 oktober a.s. zullen de Zweedse staatsshops stipt om 10u hun deuren open zwaaien en kunnen de waarschijnlijk opgehitste en nerveuze kandidaat-kopers - die traditioneel weer met honderden zullen kamperen buiten deze staatswinkels - naar binnen stormen. Niet dat er die 19de veel gelukkige gezichten zullen te zien zijn, want alhoewel er diverse cuvées van Romanée Conti op de lijst staan, blijft het aanbod uiterst beperkt.

Vooral de verkoop van de topwijn, de La Romanée Conti uit het millésime 2006, is eigenlijk een lachertje: slechts 24 flessen zijn beschikbaar voor gans Zweden.

Maar zoals we reeds eerder beklemtoonden: de happy few die 1 of 2 flessen te pakken krijgt, zal direct een flinke winst kunnen opstrijken, want Systembolaget zal deze naar gewoonte een flink stuk beneden de huidige marktprijs aanbieden, immers aan de koopprijs van zo’n 3 jaar terug. Anders vertaald: de Zweedse overheid subsidieert dus eigenlijk het persoonlijke profijt van enkele tientallen Zweden, die deze flessen linea recta in het buitenland ten gelde maken.

Veel geblaat, weinig wol

Onze conclusie blijft dus identiek: als de overheid zich via een monopolie bemoeit in de drankenhandel, leidt dit meestal niet tot een ‘fair’ of ‘efficiënt’ systeem, maar eerder tot op zijn mins dubieuze praktijken.

Lees in dat verband maar eens onze blog hoe de overheid van Pennsylvania, waar de staat ook een drankenmonopolie bezit, het alcoholisme zogezegd afremt (zie Blaastest voor een fles of Big Brother uit de wijnautomaat). I rest my case...

Frank Van der Auwera

Flickr photo door Jeena Paradies/a>

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails