Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 20 april 2010 door Wijntijd

Joepie, een kleine(re) oogst!

Druiven Het werd hoogtijd dat we nog eens iets positiefs konden schrijven over de Australische wijnbusiness, die de voorbije twee jaar blijkbaar door de 7 plagen van Egypte werd geteisterd (lees o.a. Down Under: nog steeds down of Australië in zak en as (deel 1 & 2) of Australië krijgt een nieuwe opdoffer of Australië wil afslanken of Wijn en vuur of De kost van een bosbrand).

Maar 'positief' dan wel vanuit de perspectief van de producenten, die al jaren opboksen tegen soms enorme structurele wijnoverschotten.

De gloednieuwe oogst 2010 lijkt daar nu verandering in te (kunnen) brengen, want de eerste schattingen spreken over het kleinste oogstvolume van dit decennium, wat dus enorm veel druk van de oververhitte markt moet nemen. Relatief veel neerslag en koeler weersomstandigheden bleken namelijk ditmaal in veel appellaties een gunstige factor voor de vintage 2010, waar zeker de vorige vijf oogstperiodes geplaagd werden door langdurige hittegolven en bosbranden.

Kwantiteit down, kwaliteit up

De totale druivenoogst zou van Western Australia tot de oostelijke staten op die manier rond de 1,4 miljoen ton bedragen, een flink pak beneden de 1,8 miljoen ton die stilaan als evenwichtsnorm wordt gehanteerd.

Maar tegelijk met de flink gekrompen kwantiteit, is er gelukkig ook sprake van een mogelijk exceptionele kwaliteit. De druiventrossen, en dat voor vrijwel de meeste variëteiten vooral in rood, lijken in veel gebieden heel traag, homogeen en quasiperfect gerijpt. De (blauwe) druiven, zeker van Shiraz, bezitten doorgaans een dikke, donkere pel en bevatten een mooi niveau qua tannines. Dat belooft dus voor wijnen met fruitbody én lengte.

Toch is deze kleinere oogst niet meteen uitstekend nieuws voor iedereen, want na de lange droogteperiodes in sommige productiezones plus de vaak tuimelende prijzen voor hun druivenmateriaal, zitten een heel pak producenten en telers reeds financieel op hun tandvlees.

De totale Australische wijnindustrie haalt dus opgelucht adem met de komst van de kleinere '2010', maar dat zal de boekhoudkundige problemen bij veel wijnbedrijven niet meteen uitgommen.

En jammergenoeg liggen er ondertussen nog andere dossiers op tafel, die het blazoen van Australische wijn verder indeuken. Maar daarover morgen meer...

Frank Van der Auwera

Lees morgen: Appellation Jus d'Orange?

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails