Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 23 april 2010 door Wijntijd

Argentinië en zijn Malbec-obsessie

Malbec Wordt Argentijnse Malbec stilaan het slachtoffer van zijn eigen (wereldwijd) succes? Of dreigt er straks een tekort?

Feit is dat de export van deze Malbec-wijnen boomt als nooit te voren. Vorig jaar steeg deze uitvoer in waarde zelfs met +21,5 procent vergeleken met 2008, concreet van 194 miljoen USD tot 235 miljoen USD. Ook qua volume schoot de verkoop met een forse +23,4 procent naar boven. Maar liefst 6,8 miljoen dozen (van 12 klassieke 75 cl-flessen) werden in deze periode uitgevoerd.

Nog eens +15 procent

Succes dat natuurlijk voor een flink stuk te danken valt door de niet-aflatende besteldorst van de Amerikaanse wijndrinker, die deze inderdaad vaak voortreffelijke, fruitgedreven en vlezige Argentijn duidelijk heeft ontdekt. De Verenigde Staten blijft zonder concurrentie de grootste afzetmarkt voor Malbec, die nu al goed is voor bijna de helft (48 procent) van de totale Argentijnse wijnexport naar dat land.

Of anders berekend: de Argentijnse export naar de V.S.A. piekte in 2009 tot 113 miljoen USD in waarde (+ 41 procent) en tot 2,1 miljoen kisten/kartons in volume (+ 50 procent). Ook in vrijwel alle andere exportbestemmingen noteerde men - weliswaar wat rustiger - groeicijfers, op Denemarken na.

En de rek lijkt nog niet uit deze expansie, want de laatste schatting verwachten dat de buitenlandse vraag naar deze druivenvariëteit dit jaar nog eens met minimaal 15 procent zal aandikken.

Malbec dé slokop

Maar deze Malbec-populairiteit heeft misschien op termijn ook een keerzijde: kan men de vraag nog wel blijven bijbenen? En wat als het antwoord 'neen' is: gaan dan de prijzen de hoogte in, of duikelt de gemiddelde flessenkwaliteit?

De voornaamste bodegas planten namelijk aan hoog tempo bij - vaak tientallen hectare per bodega en per jaar - en verruimen tegelijk hun verwerkingscapaciteit. Vooral het aanleggen van nieuwe Malbec-wijngaarden blijkt nu dé topprioriteit van de Argentijnse wijnindustrie, na twee oogsten met relatief lage opbrengsten, waardoor de productie zelfs met 40 procent kromp. Het jaarlijkse groeitempo van nieuwe wingerds met 4 procent voldeed dus absoluut niet.

Los van het feit dat deze grootschalige plantwoede anno 2010 toch nog meerdere jaren op resultaat zal laten wachten - tot er eindelijk behoorlijke wijn van deze piepjonge stokken kan geperst worden, waardig om uitgevoerd te worden -, is deze focus (of eerder obsessie?) op Malbec potentieel nefast voor de andere druivenvariëteiten. Naar schatting de helft tot driekwart van alle recente aanplant draait nu immers om de magische Malbec-druif.

Dat terwijl het altijd al dé troef was van de Argentijnse wijnbouw dat men er over een enorme waaier aan (vooral Europese) druivenvariëteiten beschikte; iets wat buur Chili trouwens benijdt. Nieuwe wijngaarden met Sauvignon blanc, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo, Riesling,... worden nu blijkbaar allemaal uitgesteld, ten voordele van de almachtige Malbec.

En als er één economische les is die absoluut ook voor de wijnindustrie geldt, is het wel: een monocultuur, alle eieren (druiven?) in één mand leggen, kan op termijn een strategisch nadeel i.p.v. een voordeel worden.

Want voor je het beseft, heeft de internationale consument een ander 'speeltje' ontdekt...

Frank Van der Auwera

Reacties

Ik zou eerder schrijven: Argentinië en zijn Malbecpassie. De Malbec heeft hier inderdaad op de grote hoogtes (600 - 1000 m) van het Andesgebergte zijn thuishaven gevonden. Ideaal terroir. En geassocieerd met cabernet sauvigon en tannat wordt dit een mooie bewaarwijn. Vergelijkbaar met de zwarte wijnen uit Cahors? Een blinddegustatie kan uitsluitsel geven. Maar ik hou van beide: de beste domeinen weten kracht en finesse met een mooie drinkbaarheidsgraad te combineren. Probeer eens de cuvée "A" van Château Les Hauts d'Aglan - Cahors (zonder houtrijping!) en de de Ben Marco Expresivo van Dominio del Plata: schitterende fruitige malbecwijnen met een enorm bewaarpotentieel! En van dat laatste domein moet je één maal in je leven de "Nosotros" proeven (slechts 600 flessen per jaar): hemel op aarde, even goed maar een stuk goedkoper dan die onbetaalbare premiers en deuxième crus uit de Médoc.
Michel, Wijnmeester Commanderij Gent, Vlaamse wijngilde

Helemaal akkoord Michel. Ik heb het al dikwijls geschreven dat de Argentijnse Malbec met zijn hoge fruit - en funfactor in 7 à 8 op de 10 gevallen leuk tot prima is. Verhoudingsgewijze véél meer dan even aangename Cahors, alhoewel er de laatste jaren toch een evolutie merkbaar is. Die supernorse, vaak saaie en té 'straffe' Cahors waarop je eeuwig bleef wachten tot ze wat charmanter in het glas werden, behoren stilaan tot het verleden.

Ik gebruik echter de term 'obsessie' doelbewust omdat vrijwel alle nieuwe aanplant in Mendoza tegenwoordig Malbec is. En dat houdt een dubbel risico in. Enerzijds dat ook minder geschikte terroirs worden gebruikt, want 'het verkoopt toch'. Anderzijds dat men te snel met fruit van te jonge stokken gaat werken.

De talrijke voorbeelden in andere appellaties illustreren dat 'passie' en 'obsessie' soms gevaarlijk dicht bij elkaar liggen.

Groetjes,

Frank

Beste Frank
Absoluut juist van de cahors er heerst de laatste 10 jaar een nieuwe wind. heb er de voorbije 5/6 jaar enkele pareltjes gedronken
oa Les Dames D'Honneur
Wat betreft de Malbecs in Argentinie hier ook top produkten te vinden, door gestage groei moeten we wel alerter worden qua qualiteit.
Wat betreft de malbecwijnen is het wel zo dat de goede wijnen inderdaad zeer veel mooi fruittoetsen hebben gekoppeld aan vlezigheid en structuur en lengte.Wat mij ook steeds opvalt is dat deze wijnen niet snel wegkwijnen maar juist zelfs na enkele jaren nog steeds een enorme fraicheur bezitten zowel in de neus de kleur als op het palet. Wat Michel zegt klopt vele GCC verliezen hier het duel.
Je haalde ook even de tannat aan. Tot mijn spijt vind ik heel moeilijk de zeer goed gemaakte Irouleguiwijnen uit het Baskenland.
enig idee waar die te vinden zijn?
Heb een sublieme Lirac ontdekt binnenkort hier meer over
Groetjes
Justin

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails