Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 12 maart 2010 door Wijntijd

Spaanse wijnindustrie klaagt steen en been

En wij die dachten dat het toch allemaal zo gesmeerd liep met Spaanse wijnverkoop. Zeker in het Vlaamse landsgedeelte schijnbaar almaar populairder, met de schuimende cava als paard van Troje.

Maar uit een recente studie blijkt dat de Spaanse wijnsector wel degelijk de gevolgen van de economische crisis voelt, vooral dan wat het instapgamma en bulkwijnen betreft.

Thuis en export krimpen

Sterker nog, de verkoop lijkt er in vrij val, deels omdat de thuisconsumptie vermindert, deels omdat de uitvoer hapert. Zo tuimelde de wijnexport het voorbije jaar met maar liefst -13,5 procent qua waarde (een deficit van 1,718 miljoen euro) en -9,7 procent qua volume, het equivalent van 1,509 miljoen liter. In sommige afzetmarkten is deze terugval zelfs catastrofaal. Vooral Italië spant de kroon, want daar werd maar eventjes -56,7 procent minder Spaanse wijn aangekocht in 2009, vergeleken met 2008.

Cijfers om van de duizelen en wat de zaak nog erger maakt: er was al sprake van een wijnsurplus voor de tegenvallende consumptie- en uitvoerstatistieken over 2009 bekend raakten. Tel daarbij het feit dat de binnenlandse wijnconsumptie vorig jaar met 10 procent daalde, vooral dan in restaurants en bars, dan wordt de paniekstemming in de Spaanse wijnindustrie helemaal begrijpelijk (lees ook: Spanje telt steeds minder wijngaarden).

2,5 miljoen hectoliter teveel

Met als gevolg dat de gemiddelde wijnprijs per liter met -4,2 procent kromp en veel Spaanse (grootschalige) producenten en coöperatieven - twee belangrijke marktspelers die al een tijdje hun basisproducten aan grote kortingen moeten verhandelen - opnieuw aankloppen bij het Ministerie van Landbouw in Madrid voor een nieuwe ronde ‘crisis-distillatie’, daarin gesteund door landbouworganisaties zoals U.P.A of C.O.A.G.

Distillatiecampagne om op die manier de groeiende wijnoverschotten, uiteraard van overheidswege gesubsidieerd, te transformeren in industriële alcohol of biobrandstof. Er wordt gesproken over 2,5 miljoen hectoliter wijn die in de distilleerkolf dient te verdwijnen, en waarvoor dan 1,91 euro per hectograde (= het equivalent van 100 hectoliter pure alcohol) dient betaald.

Factuur van 50 miljoen euro

Vreemd is wel dat, als we tenminste de gezaghebbende krant El Pais mogen geloven, de belangrijkste landbouworganisatie in Spanje, Asaja, zich distantieert van dit kersverse verzoek tot grootschalige distillatie. Het kostenplaatje van deze zoveelste campagne oogt immers niet mals: 50 miljoen euro. Waarschijnlijk wil Asaja dit geldpotje op een andere manier benut zien.

Maar in sommige productieregio’s van Spanje staat het water stilaan aan de lippen. Vooral in La Rioja dreigen er veel bedrijfseconomische problemen. Zo werden op een bepaald moment druiven bij de producenten aangekocht tegen amper 0,3 euro per kilo, terwijl de kostprijs van de oogst en productie minimaal 0,4 euro per kilo bedragen.

Het is één van de oudste wetten van onze markt: wanneer de inkomsten zelfs de meest elementaire (productie)onkosten niet meer dekken, zit er duidelijk structureel iets fout ‘down under’ in Zuid-Europa.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails