Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 2 maart 2010 door Wijntijd

Aardbeving schokt ook Chileense wijnindustrie

Dat Chili een verwoestende aardbeving van 8.8-magnitude te incasseren kreeg, weet natuurlijk iedereen. Uiteraard wegen de menselijke verliezen (bijna 800 doden) en de huidige sociale vraagstukken (plunderingen; miljoenen daklozen;..) zwaarder dan ooit, maar op het internet krioelt het toch ook van getuigenissen en blogs die proberen het impact op de Chileense wijnindustrie te wegen.

Want wie een beetje oplette tijdens de TV-verslagen moest zelfs geen geografisch crack zijn om te zien dat bekende wijngebieden als Curicó Valley, Maule Valley of Bio Bio Valley zich gevaarlijk dicht tegen het epicentrum van deze aardschok bevonden. En bovendien moeten we geen oenologen zijn om te beseffen dat wijn geen earthquake-proof business is: gestockeerde flessen zijn van nature uiterst fragiel, eiken barriques rollen bij zo'n krachtige schok uit hun houders en scheuren, de 'poten' van de soms immense stainless steel opslag- en fermentatietanks breken als lucifers. Bovendien kunnen aardverschuivingen ervoor zorgen dat onder andere irrigatiekanalen voor de wijngaarden zwaar beschadigd raken.

Zware klap

Uiteraard zijn de rapporten over de toestand van de wijnindustrie nog prematuur en uiterst verward, maar toch wordt één ding nu al duidelijk: Chili gaat op wijngebied een aartsmoeilijk jaar tegemoet.

We zetten een aantal reeds bevestigde gevolgen van deze catastrofe op een rijtje:

De zwaarste gevolgen voor de domeinen concentreren zich gezien hun ligging begrijpelijkerwijze in Curicó en Maule valley (= nabij het epicentrum). Westelijk van Curicó werd bijvoorbeeld de Sagrada Familia-faciliciteit zwaar getroffen, waar verschillende wineries hun druiven komen persen: miljoenen liters wijn dreven er op de vloer omdat de meeste tanks tuimelden en braken. Van tientallen andere wineries sijpelen nu rapporten binnen over vernielde labo’s, guest houses (het wijntoerisme floreerde in Chili), barriques, inox-tanks, et cetera.

Maar zelfs een stuk noordelijker - tot in Rapel Valley en Maipo Valley toe - is er sprake van schade. Zo rapporteerde het ook bij ons bekende Casa Lapostolle, gelegen in het noordelijke Colchagua, het verlies van verschillende vaten en flessen in één van de sites. Ook Concha y Toro, Viu Manent en Viña Casa Silva, alledrie gesitueerd in het westelijk deel van Colchagua, spreken over ernstige schade, evenals één van de faciliteiten van Viña Santa Rita in Palmilla.

Slechte timing

De timing van de aardschok kon niet slechter, omdat in Chili de oogstperiode op gang is getrokken. De wijnindustrie lijdt dan ook onder de enorme schade die aan de transport -en wegeninfrastructuur werd toegebracht.

Aangezien de aardschok net zaterdag plaatsgreep, tijdens het officieuze einde van de zomervakantie, en normaliter de zondag zowat de drukste reisdag van het jaar moest worden, zitten nu duizenden Chilenen gestrand in andere delen van het land of zelfs in het buitenland, ook medewerkers en familieleden van veel wijnmakers.

Bovendien is de elektriciteitsvoorziening in veel gebieden totaal ontregeld, want het voor veel wineries heel moeilijk maakt om hun recente druivenoogst op normale manier te verwerken. Er is geen elektriciteit om te persen, te ventileren, te koelen. Tel daarbij nog de toenemende schaarste aan brandstof of het feit dat de Noord-Zuid as doorgeknipt is en het plaatje wordt duidelijk: het zal nog jaren duren alvorens de Chileense wijnindustrie deze klap te boven komt.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails