Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 30 januari 2010 door Wijntijd

Champagneverkoop minder catastrofaal dan verwacht

Champagne Dat de periode najaar 2008-najaar 2009 door de recessie een annus horribilis was voor de champagneverkoop, dàt hebben we al in het lang en het breed aangetoond, vaak veel vroeger tussen haakjes dan andere bronnen (lees o.a. Bruist het straks nog in Champagne? Of In Champagne luidt de alarmklok Of Champagne is niet echt ziek).

Met als dieptepunt, toch in zekere zin een commerciële vernedering voor de trotse Champagne-industrie, de lancering van A.O.C. Champagnes in onze grootdistributie voor zelfs minder dan 10 euro of superdiscounts van 25 tot 50 procent op bepaalde merk-bruts. De prijsvork kortom waarbinnen de grote concurrent Cava en de meeste mousseux zich bewegen. Leuk voor de consument natuurlijk, maar een serieuze deuk in het imago van deze prestigebubbels -en huizen, die maar één ambitie schenen te hebben: hun immense voorraden kwijt spelen.

Slechts 12 procent verlies

De voorbije maanden gonsde het ook van verdere onheilsberichten over verdere tuimelingen in de export en verkoop (zie o.a. Franse wijnexport bont en blauw).

Maar begin 2010 slaakt de Champagnebusiness eindelijk weer een (kleine) zucht van opluchting: het voorbije jaar was commercieel inderdaad erg, maar minder dramatisch dan op sommige momenten gevreesd. Met een wereldwijde recessie die vooral in het laatste trimester van 2009 stilaan begon te milderen, bleken de exportstatistieken toch een fractie minder catastrofaal dan aanvankelijk voorspeld. Gerekend wordt nu immers met een totale terugval met -12 procent. Slechts min 12 procent, zo klinkt het in Champagnekringen.

Volgens deze laatste ramingen - waarbij de definitieve cijfers van de feestmaand december nog dienen verrekend - zou de wereldwijde verkoop ergens tussen de 285 tot 290 miljoen flessen uitkomen.

2009 à la 2003

Het Comité Interprofessionnel du Vins de Champagne (C.I.V.C.) concludeert dan ook dat de verkoop in 2009 ongeveer gelijkloopt met die van 2003, wat “helemaal niet slecht is”.

Vooral omdat in november 2009 de verkoop weer flink aanzwengelde - met het oog op de eindejaarsfeesten ongetwijfeld en dankzij de soms enorme flessenkortingen die overal werden gegeven - , zowel binnen als buiten de Europese Unie. De Franse thuismarkt van Champagne bleek op 11 maanden zelfs nagenoeg stabiel, met slechts een minikrimp van -1,2 procent tegenover 2008.

Toch maakten een aantal exportmarkten een flinke duikeling in de double digits, met name Italië, Japan en Nederland. Daar werd tot -40 procent minder Champagne verkocht tussen november 2008 en eind november 2009. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje en België was de situatie slechts lichtjes 'beter', want zou de daling toch nog altijd -30 procent qua volume bedragen. Ook al noteerden Britse grootwarenhuizen zoals Tesco tijdens het eindejaar een volume toename tot +35 procent van de Champagneverkoop, uiteraard het resultaat van hun soms forse discountcampagnes.

Schade écht opmeten

Het 'optimisme' blijft in C.I.V.C.-kringen dan ook eerder beperkt. Er wordt echt niet verwacht dat dit jaar de exportmarkten plotseling weer energiek gaan boomen zoals voor de recessie en de verkoop vlotjes boven de 300 miljoen flessen uitstijgt. Zeker niet omdat in een sleutelmarkt zoals de V.S.A. de wijnen boven de 20 USD momenteel moeilijker afzet vinden. Precies de niche waarin de Champagne zich traditioneel beweegt.

2010 wordt dus andermaal een 'make or break' jaar voor de Champagnebusiness, die er ondertussen alles aan gedaan heeft om de druk van de ketel te halen. Zoals: voorraden tegen dumpingprijzen verkopen en afbouwen of via een collectief akkoord de oogst van 2009 geforceerd met -40 procent reduceren. Op die manier zouden er dit jaar maar 275 miljoen nieuwe flessen Champagne geproduceerd (kunnen) worden, een serieus aantal beneden het verkochte volume in 2009.

Maar nergens lees ik die C.I.V.C.-verklaringen hoe men het imago van Champagne weer nieuw leven wil inblazen. Want hoe gaat de consument nieuwjaar 2010-2011 reageren, die gewend is geraakt aan 1+1-aanbiedingen of zelfs basischampagnes van 9 of 10 euro? Terwijl de Cava in een hoekje staat te grijnzen?

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails