Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 22 oktober 2009 door Wijntijd

Hong Kong wordt heuse wijnhub

Hongkong Dat de economische macht én de bijhorende koopkracht steeds meer richting Azië opschuift, is al langer een publiek geheim. Maar ook in de wijnbusiness zien we stilaan eenzelfde beweging (lees ook: 26.290 dollar voor 6 flessen en Wijnveilingen vertragen).

Bijna 8 miljoen USD

Zo maakte Reuters onlangs bekend dat tijdens het startweekend van oktober de wijnveilingen in Hong Kong voor de allereerste maal de concurrentie in Londen en New York overklaste. Hong Kong heeft al langer de ambitie om dé wijnhub te worden voor de ganse regio - daarom schrapte de stad ook de 40% zware wijntaksen - en lijkt daar nu wat wijnveilingen betreft ook moeiteloos in te slagen.

Tijdens het weekend van 4 oktober werden bij Sotheby's Hong Kong namelijk twee belangrijke keldercollecties van Amerikaanse verzamelaars geveild, die samen ruim 7,9 miljoen USD in de kassa brachten.

Misschien méér nog dan dit afgehamerde bedrag, was dat het ongeveer 28 procent boven de hoogste pre-sale schatting lag. Een trend die de grote veilinghuizen met plezier zullen waarnemen.

Aziaten blijven koopdorstig

Net overigens als het feit dat maar liefst 99% van de kopers tijdens deze tweedaagse uit Azië zelf kwamen. Met andere woorden, het is duidelijk dat de lokale kopers in Azië opnieuw de weg naar de grands crus en auction rooms hebben gevonden.

Zeker als we bedenken dat ook Christie's berekende dat, over het ganse voorjaar, Aziatische wijnkopers zowat 61 procent vormden van haar wereldwijde wijnverkopen in New-York, Londen en Hong Kong. Een schril contrast met de amper 7 procent die Aziaten in 2005 in dit marktsegment uitmaakten. Vooral het aantal kandidaat-kopers uit China, Taiwan en Hong Kong maakte een spectaculaire sprong: + 200 procent tegenover het vorige jaar.

Serena Sutcliffe, hoofd van Sotheby's international wine department, klonk dan ook heel enthousiast in haar conclusie van deze laatste recordverkoop: “Hong Kong has become Sotheby's most important wine center, ahead of very successful auctions in New York and London.”

Misschien leuk om weten: het toplot bleek een 6-liter impériale-fles van Chateau Petrus, die afgehamerd werd tegen de waanzinnige prijs van 93.000 USD. Een absoluut veilingrecord voor château Petrus in dit reusachtige flessenformaat.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails