Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 12 september 2009 door Wijntijd

Wordt Kaapse wijn straks schaarser en duurder?

Terwijl zowat elke wijnstreek ter wereld naar uitwegen zoekt om te vermijden dat er een nieuwe wijnzee ontstaat en hun onverkochte stocks blijven aandikken, komt er vanuit Zuid-Afrika plots een enigszins tegendraads geluid.

Daar beweert namelijk Jan Scannell, de managing director van de Distell Group - de zonder concurrentie grootste en belangrijkste wijn -en distillatenproducent van de Kaap - dat er in de nabije toekomst wel eens opnieuw een tekort aan Zuid-Afrikaanse wijn kan ontstaan. Mogelijke schaarste omdat onder andere de jaarlijkse druivenoogst de vraag niet kan bijbenen.

Prijsopdrijver of feit?

Pardon? Gaat het hier misschien om een handigheidje om de internationale pers te mobiliseren en straks zo de prijsniveaus te kunnen handhaven of zelfs verder opzwepen? De belangen van een gigant als Distell zijn natuurlijk immens groot. Ze commercialiseren immers merken en labels die ook bij ons in de Belgische wijnhandel bekend en populair zijn, waaronder Drostdy-Hof, Bergkelder, JC Le Roux, Nederburg of Stellenzicht. Een qua timing goed berekend interview met de 'scoop' over potentiële schaarste met enkele analisten is dan natuurlijk mooi meegenomen...

Toch lijkt Jan Scannell overtuigd van zijn gelijk. In een interview met de financiële website Bloomberg verklaarde hij dat de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie effectief afstevent op een wijn -en druiventekort.

Zuid-Afrika, dat momenteel in de wereldwijde hitparade van wijnproducerende naties toch op de negende positie prijkt, telt grosso modo zo'n 4.000 landbouwers die wijndruiven cultiveren. De prijzen die deze telers voor hun basismateriaal krijgen zijn de voorbije weken niet alleen gestabiliseerd, maar stijgen ook stilaan. En alhoewel er nog veel economische parameters in het spel zijn die nu niet exact kunnen ingeschat worden, wijst volgens Scannell toch alles in de richting van een nieuwe schaarste.

Het voetbaleffect

Om te weten hoe de vork nu precies in de steel zit en vooral of wij Belgische wijnamateurs nu straks méér moeten betalen voor onze Kaapse cru's, belde ik op mijn beurt eventjes met Ann Rouseu van Rouseu Kaapse Wijnen (Sint-Martens Latem), één van de belangrijkste Belgische specialisten van Zuid-Afrika, die bovendien een pak Distell-wijnen importeert.

Verwachten zij ook schaarste en prijsstijgingen? Ann klinkt eerder genuanceerd: “Sommige Kaapse wijnproducenten maken inderdaad gewag van een komend tekort aan rode druiven en zouden dan ook maar al te graag een prijsstijging willen doorvoeren. In de huidige economische situatie lijkt ons dat als invoerder echter niet aangewezen. De verkoop van Zuid-Afrikaanse wijn in de prijsvork tussen 5 en 7,5 euro heeft in België immers de wind in de zeilen, omdat de kwaliteit in deze prijsklasse enorm concurrentieel blijft. Superpremiumwijnen boven de 12,5 euro liggen echter al veel moeilijker in onze markt.”

Rouseu verwacht echter wel een effect van de Wereldbeker Voetbal in 2010: “Die zal voor de Kaapse wijnindustrie enorm veel publiciteit opleveren de komende maanden, zowel in positieve als negatieve zin.” En een aantal producenten zal daarvan natuurlijk extra willen profiteren om te incasseren en hun prijskaartjes op te drijven.

Maak a.u.b. geen fout

Dat lijkt ons persoonlijk meteen de grootste fout die Kaapse wijndomeinen – en giganten kunnen maken: hun nu stilaan loyale consumenten in Europa een flink pak meer laten betalen wegens de wereldbeker voetbal.

Want op de wereldmarkt zijn er momenteel genoeg alternatieven voorhanden. En zou het kortetermijngewin uiteindelijk wel eens kunnen resulteren in een marktsituatie na 2010, waarbij de Kaapse wijnbusiness een commerciële strafschop tegen krijgt. En veel Europese wijnconsumenten ondertussen naar een andere 'smakenmatch' gaan kijken...

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails