Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 30 juli 2009 door Wijntijd

Rioja laat nieuwe druiven toe

Jarenlang werd er over gebakkeleid, met soms flinke ruzies tussen 'puristen' en 'vernieuwers', maar uiteindelijk hebben deze laatste bodegas dan toch aan het langste eind getrokken: voortaan maken Chardonnay en Sauvignon blanc ook deel uit van de druivenfamilie die in de appellatie Rioja officieel wordt toegelaten. Druivenfamilie die tot op heden bestond uit de klassieke tiercé Viura, Malvasiea en Grenache blanc.

Zopas kregen immers zes nieuwe druivenvariëteiten groen licht van de officiële instanties.

Naast het bekende globetrottende duo Chardonnay en Sauvignon Blanc kunnen binnenkort ook (de Argentijnse) Torrontès, Verdejo (nu vooral een zaak van Rueda), Tempranillo blanco en Maturana blanco in witte appellatiewijnen gebruikt worden. Voor rode wijnen kregen ook de rode Maturana en Maturana Parda een fiat.

Toch drempels ingebouwd

Niet dat daarmee meteen een radicale stijlverandering in de Rioja te verwachten valt, want de 'gepromoveerde' druivenvariëteiten mogen maximaal 2.000 hectare van de Rioja-aanplant bestrijken.

Bovendien werden er nog andere restricties opgelegd. De nieuwkomers mogen evenmin solo gebotteld worden (dus: straks geen 100% exclusieve Sauvignon-blanc cuvée onder Rioja-vlag) en in een blend mogen ze evenmin een meerderheidsaandeel krijgen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails