Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 15 juli 2009 door Wijntijd

Prosecco heeft zijn D.O.C.G. te pakken

Prosecco

Het Consorzio per la Tutela del Vino Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene heeft eindelijk zijn slag thuisgehaald: vanaf 1 augustus promoveert de Prosecco-wijn uit deze D.O.C-zone effectief tot het nec plus ultra, namelijk de D.O.C.G.-status.

Waarbij de ‘G’ staat voor Garantita, op papier het allerhoogste trapje in de officiële wijnhiërarchie binnen Italië. Een welgekomen beslissing nadat nog vrij recent zelfs in Duitsland gesjoemeld werd met Prosecco-druiven (zie Prosecco made in Germany), die het imago van de totale productie alleen maar verder besmeurde.

Beter beschermd

De nieuwe D.O.C.G. zal, zoals verwacht (zie Prosecco triomfeert en promoveert), de doopnaam Conegliano-Valdobbiadene dragen en alle mousserende producten zullen op hun wijnetiketten voortaan de terminologie 'DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore’ dragen.

Concreet betekent deze erkenning dat, toch zeker in theorie, de betere Prosecco-producenten, meer wettelijke bescherming genieten tegen imitatoren, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Want zoals reeds eerder in deze rubrieken vermeld, zullen Prosecco-makers buiten de D.O.C. of D.O.C.G. vanaf 1 augustus e.k. de druivenvariëteit voortaan moeten aanduiden als ‘Glera’, een voorganger van de Prosecco-druif.

Prosecco op het label wordt voor hen echter absoluut taboe.

Duidelijker kwaliteitsbeeld

Dat het Consorzio zo lang geijverd heeft voor dit exclusieve copyright, is eigenlijk logisch. Toen de beschermde herkomstbenaming voor Prosecco in 1969 een feit werd, bestreek de hele productiezone nauwelijks 15 dorpen die zich situeerden tussen de (kleine) steden Conegliano en Valdobbiadene. Maar gezien de enorme populariteit van Prosecco (en de soms heel variabele kwaliteit helaas), wordt dit wijntype nu in een véél groter productiegebied gevinifieerd.

Zodat de ‘elite’ zich opnieuw commercieel moest profileren tegenover de ‘massa-Prosecco’ en de grote variatie qua stijlen en prijsvorken.

Frank Van der Auwera

Reacties

Beste heer Frank, één zinnetje in dit item snap ik niet helemaal: "Want zoals reeds eerder in deze rubrieken vermeld, zullen Prosecco-makers buiten de D.O.C. of D.O.C.G. vanaf 1 augustus e.k. de druivenvariëteit voortaan niet moeten aanduiden als ‘Glera’, een voorganger van de Prosecco-druif." Kan het zijn dat de "niet" uit deze zin moet worden geschrapt, of ben ik in de war (dan hoor ik dat graag, ik ben namelijk net aan de Prosecco ...). Dank, Karel

Beste Karel,

Je bent een bewijs dat wijndrinkende lezers nog alert blijven. Ik had het bij nalezen zelf al opgemerkt dat het woordje 'niet' er teveel in stond (zie ook de links en het einde van de tekst) en the slip of the pen is dus veranderd. En: geniet van je Prosecco!

Frank

Beste Frank,
Prosecco mag worden aangevuld met 15% andere druivensoorten welke soorten zijn dit?Ik lees nl vaak verschillende verhalen hier over.Wat is nu het werkelijke verhaal?

Vriendelijke groeten,Michiel

Beste Michiel,

Om eerlijk te zijn: ook voor mij is het nog grotendeels een raadsel. De verklaring voor deze druivenverwarring die inderdaad in de literatuur te vinden is en waar diverse bronnen elkaar voortdurend tegenspreken, ligt in de populariteit van de Prosecco. Of nog correcter, in de recente gebiedsexpansie waar tegenwoordig ‘Prosecco’ wordt gemaakt.

De spelregels liggen wél officieel vast voor de D.O.C.(G) Prosecco Conegliano Valdobbiadene, de op papier hoogste kwaliteitstrap. Daar mogen de minimaal 85 procent Prosecco-druiven worden aangevuld met maximaal 15 procent Verdiso, Perera, Bianchetta en/of Prosecco lungo.

Verlaten we echter dit kerngebied richting de ‘gewone Prosecco’s, die vaak als I.G.T. onder etiket gaan of zelfs louter als ‘vino spumante aromatico’, dan lijkt de souplesse véél groter. En dan zie je bijvoorbeeld ook Pinot Bianco of Pinot Grigio in sommige blends. Of in de Prosecco rosé zelfs Pinot Noir.

We zullen maar besluiten: typisch Italiaans die vorm van sympathieke chaos?

Groetjes,

Frank

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails