Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 8 juli 2009 door Wijntijd

Down Under: nog steeds down

Australia Het is nog altijd wachten op 'goed nieuws' uit de Australische wijnbouw (zie o.a. ook Australië wil afslanken of Australië flirt verder met China of Australië krijgt een nieuwe opdoffer). De voorbije weken was het weer bingo. Het regent ontslagen in de wijnindustrie. Alleen al gigant Foster's gaf de voorbije weken reeds 350 werknemers de bons en schroefde zijn productie met honderdduizend ton druiven terug. Maar vooral het aanzwellende wijnsurplus baart iedereen zorgen.

Recente schattingen spreken zelfs van zo'n 476 miljoen liter Australische wijn 'over-supply', wat nagenoeg 40 procent vertegenwoordigt van de jaarlijkse verkoop op de thuis -en exportmarkt.

17 procent overproductie

Om het plaatje nog wat zwarter te kleuren, lijkt de nieuwe oogst een stuk volumineuzer te worden dan oorspronkelijk berekend, wat dus de voorraden nog eens extra zal aandikken. De Winemaker's Federation of Australia raamt de oogst 2009 immers op 1,71 miljoen ton druiven, of zo’n 17 procent méér dan feitelijk nodig is op de huidige markt. De actuele Australische markt is namelijk min of meer in evenwicht bij een jaarlijks oogstvolume rond de 1,4 à 1,5 miljoen ton druiven. Elk cijfer daarboven vergroot alleen maar de wijnzee.

Het effect is trouwens al te voelen op de druivenprijzen, maar zal nog verscherpen. John Grant, de president van het toonaangevende Constellation Wines Australia, voorspelt zelfs dat volgend jaar de druivenprijzen met -30 procent zullen dalen in Murray Darling, Riverland en Riverina, de drie wijndruivenschuren van Australië. Zij leveren immers tot 60 procent van de Australische druiven die doorgaans in massa -en merkwijnen worden verwerkt.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails