Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 25 juli 2009 door Wijntijd

Alsace Grand Cru: commerciële catastrofe op komst? (deel 2)

De briefschrijvers (zie blog van gisteren) verwijzen hierbij naar een studie die nog in januari dit jaar werd uitgevoerd en waaruit bleek dat ruim 8 op de 10 'retailers' (83 procent) het zich niet konden voorstellen om voortaan Alsace Grand Cru te verkopen zonder dat er een specifieke druivenvariëteit op het flessenlabel gedrukt staat. Terroir én druivenras zijn voor deze wijnprofessionelen uit de handel, net zoals voor de meeste wijnmakers, onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld.

Eén van de geciteerde handelaars, een belangrijke Amerikaanse importeur van Elzasser grand crus, stelt zelfs onomwonden dat etiketten zonder druivenras “kill Alsace stone dead”. Want: “Ik ben niet zinnens om alle 51 bestaande grand cru wijngaarden met hun specifieke druivenvariëteiten uit mijn hoofd te leren” klonk het laconiek.

Bij het A.V.A. blijft men voorlopig nog op de vlakte. De reacties die toch lekken, lijken eerder op een regeringsonderhandeling: “verandering is noodzakelijk”, “het debat is nog maar net begonnen” en “alle 51 grands crus zullen hun mening kunnen ventileren alvorens we naar het I.N.A.O. stappen met ons advies” klinkt het in de wandelgangen. Te interpreteren als: “laat ons gerust, we zullen wel zien hoe straks de wind waait!”.

Louter een prijzenkwestie?

Alleen A.V.A.-directeur Frederic Bach kwam nog met een vorm van verklaring af. Hij argumenteert dat méér focus op het terroir voor een Grand Cru ingefluisterd werd door klachten vanuit de lokale wijnbusiness. Een Elzas Grand Cru realiseert immers qua verkoopprijs doorgaans maar een fractie van een Grand Cru uit de Bourgogne. Waarom? Als straks dan nog wijnen met één druivenras uit andere werelddelen op de markt komen, vermindert de commerciële waarde van de Elzasser cru's nog eens. Dus daarom wil het A.V.A. het terroir belangrijker maken dan het druivenras.

Kortom: hier is in essentie een louter financiële logica in het spel. Want waarom kan niet én het terroir meer in the picture komen, maar tegelijk het druivenras een prioritaire vermelding behouden?

Wat mij vooral ergert: zo wordt weer een stukje historiek ondermijnd door Europese/Franse regelneven, die het blijkbaar niet in het snuitje hebben dat de verwarring bij veel internationale consumenten al groot genoeg is.

En dat het nu écht niet de periode is om alle bestaande, vaak prima functionerende, praktijken en regels voor een appellatie in vraag te stellen. Zeker niet voor een wijnland als Frankrijk, dat commercieel al genoeg bloedt...

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails