Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 14 juni 2009 door Wijntijd

Europese wijnmakers willen geen snertrosé

Een paar weken geleden trokken we hard van leer tegen de voorgestelde verruiming van het concept 'roséwijn' door de Europese Commissie (zie De aanslag op rosé). Vanuit de invalshoek: toelaten dat rosé voortaan gedegradeerd wordt tot een verfdoos van wijntypes door wit en rood te versnijden, leidt eerder tot kwaliteitsinflatie dan tot kwaliteitsverbetering.

En met zo'n gesjoemel is noch de Europese consument, noch de Europese wijnproducent gebaat.

Verontwaardiging alom

Op een onlangs in Brussel gehouden colloquium - symbolisch georganiseerd recht tegenover de kantoren van de Europese Commissie en haar bureaucratie - , kwamen Spaanse, Franse, Italiaanse en Zwitserse roséproducenten en hun vertegenwoordigers stapels argumenten en bezwaren aandragen rond dit dossier. En bleek dat wij hier in deze blogs helemaal op de identieke golflengte zitten van veel wijnmakers, want het zijn echt niet alleen 'de Fransen' die in de tegenaanval gaan m.b.t. deze rosézwendel.

Eigenlijk waren alle sprekers het ontroerend roerend eens: een einde maken aan het momenteel geldende verbod op het versnijden van witte en rode wijn tot roséwijn zonder geografische aanduiding is niet alleen nonsens, maar kan bovendien faliekant aflopen voor dit specifieke marktsegment, dat nu net al jaren probeert een beter kwaliteitsimago te ontwikkelen.

"Het voorstel van de Europese Commissie is onaanvaardbaar. De producenten van rosé hebben de voorbije jaren tijd noch moeite gespaard om een edel en duidelijk kwaliteitsvol product tot stand te brengen dat een groot succes kent", dixit Xavier de Volontat, voorzitter van AGPV (Association française Générale de la Production Viticole). En hij krijgt meteen steun: "Wat de Commissie voorstelt, is regelrechte misleiding van de consument, aansporing tot namaak én een ontsporing van de wijnbouw en de wijncultuur naar een industriële logica die wij afwijzen", benadrukt Jean-Jacques Bréban, voorzitter van CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence) en tevens voorzitter van de Fédération du négoce de Provence. De regio die, tussen haakjes, commercieel flink zal bloeden als dit dwaze rosévoorstel 'wet' wordt in Europa.

Alle Europese wijnneuzen in één richting

Volgens alle aanwezigen wordt een authentieke roséwijn immers geboren uit maceratie (weking) en kan het nooit een subproduct zijn. Absoluut géén mix van rode en witte wijn, maar een volwaardig wijntype, in casu het resultaat van een specifieke en complexe eigen vinificatiemethode.

Ook Pasquale De Meo, directeur van FEDERDOC (Italiaanse federatie van wijn met herkomstbenaming en geografische aanduiding), laat geen ruimte voor twijfel: "De roséwijn die volgens de huidige regels van de Europese Unie wordt geproduceerd, is een echt kwaliteitsproduct. De Commissie noemt zichzelf voortdurend voorstander van kwaliteitsproductie. Ze schermt daarvoor met de hervorming van de Gemeenschappelijke Ordening van de Wijnmarkt (2008) en de publicatie (op 28 mei) van een mededeling over de toekomst van het kwaliteitsbeleid. Het wordt tijd dat ze haar engagement hard maakt. Welnu: als deze vergunning de illustratie is, gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen haar eigen doelstellingen.”

Klare taal, die ook door zijn Zwitserse collega Claude Bocquet-Thonney, voorzitster van de ASVEI (Association Suisse des Vignerons Encaveurs Indépendants), wordt geformuleerd: "Indien dit voorstel wordt goedgekeurd, zal dat zeer ernstige gevolgen hebben op economisch vlak, voor de werkgelegenheid en de ruimtelijke ordening in zeer vele regio's binnen de EU, maar ook in bepaalde derde landen (zoals Zwitserland) waar de productie van roséwijn in zeer ruime mate bijdraagt tot de dynamiek van de wijnfilière”.

Op een moment dat hele Europa naar de stembus is gegaan, neemt de Europese Commissie wel een heel zware gok, meent ook Fernando Prieto Ruiz, voorzitter van de CECRV (Conferencia Espanola de Consejos Reguladores Vitivinicolas): "De Europese Commissie zou er goed aan doen te tonen dat ze wel degelijk bereid is te luisteren naar vakmensen en consumenten. Een Europa dat dicht bij de burger wil staan, moet weigeren de reputatie van Europese producten en tradities te grabbel te gooien ten bate van het liberalisme. De belangen van de producenten stemmen hier perfect overeen met de wensen van de consumenten. Europa moet dit respecteren".

Grote belangen op het spel

Conclusie van dit conclaaf? De Europese roséproducenten vragen met klem het plan, om rosé voortaan ook als 'cocktail van wit en rood' te aanvaarden, in te trekken en het verbod op versnijding te handhaven. Wat geen grote juridische ingrepen vereist, tussen haakjes, want het volstaat dat de Europese Commissie haar ontwerp van reglement op de wijnbereidingsprocédés op dit punt aanpast.

Maar hoeveel eensgezindheid ook en hoeveel petities er momenteel ook in Europa circuleren, het blijft natuurlijk kantje-boordje, want de lidstaten moeten zich uiterlijk op 19 juni definitief uitspreken over dit voorstel.

De belangen die ondertussen in de weegschaal liggen zijn wel gigantisch groot, zeker nu de rosé als productcategorie al enkele jaren aan populariteit wint, vooral bij een jonger en vrouwelijker publiek.

Rosé vormt vandaag 8% van de wereldwijde wijnproductie en 9% van de wijnconsumptie. Ongeveer driekwart ervan wordt bovendien in Europa geproduceerd volgens de 'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin'. Als Europa toch koppig doorgaat met dit plan, zal vooral de Franse wijnindustrie bloeden. Frankrijk is de belangrijkste producent ter wereld van roséwijnen, met 5,9 miljoen hectoliter in 2006, of 29% van de wereldproductie, vóór Italië (4,5 miljoen hectoliter), Spanje en de Verenigde Staten (3,8 miljoen hectoliter elk).

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails