Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 juni 2009 door Wijntijd

Britten blijven dol op wijn

Barrels Recessie of geen recessie, volgens alle marktstudies is 'wijn' dé absolute voorkeursdrank in het Verenigd Koninkrijk. Een recente studie in opdracht van de Wine and Spirit Trade Association (WSTA) gaf aan dat met name witte wijn er de 'number one drink of choice' is.

In het algemeen stipten één op de drie inwoners van het Verenigd Koninkrijk die alcohol consumeren (34 procent) wijn als hun favoriete drank aan, gevolgd door één op vier (27 procent) die zich als bierliefhebbers outten en één op vijf (20 procent) die sterker spul verkiezen.

Sterker nog: wanneer de respondenten concrete categorieën moeten kleven op de drank die ze geregeld drinken, zet ruim de helft van alle volwassenen (54 procent) witte wijn in pole position, gevolgd door bier (48 procent), rode wijn (47 procent) en rosé (35 procent).

De wijnhegemonie wordt zo nog een stuk duidelijker.

Wijn klopt bier

Dat wijn zo razend populair is over het kanaal, vertaalt zich ook in de kwaliteiten die men er deze drank toedicht. Want op dat vlak scoort wijn eveneens torenhoog en is bier andermaal de grote verliezer. Wijn staat immers aan de top als perfecte drank bij lekker eten (89 procent), in termen van 'smaak' (77 procent), plus als drank om zich relax te ontspannen zonder dat er noodzakelijk bij getafeld moet worden (75 procent).

Concurrent bier kan wijn maar op één dimensie overtroeven: als topdrank voor 'outdoor occasions'. Daar scoort onze hopdrank 75 procent, tegen 'slechts' 69 procent voor wijn.

De conclusie is dus één grote ode aan de wijn, ten nadele van de bierconsumptie. Of zoals Brian Howard van Wine Intelligence, het onderzoeksbureau dat deze studie in opdracht uitvoerde, het droog verwoordt: “This survey provides the most up-to-date and possibly the most comprehensive picture of who drinks what across alcohol categories in the UK. One thing is clear: wine is a strong and stable fixture in UK adult social life.”

1.300 hectare eigen wingerd

Maar onze Albionezen hebben wijn niet alleen als favoriete importdrank omarmd, maar bovendien zijn ze qua wijnproductie op eigen bodem aan een serieuze inhaalbeweging bezig. De totale oppervlakte wijndruiven in het Verenigd koninkrijk groeide tussen 2004 en 2008 immers met ruim 45 procent, tot 1.106 hectare gecultiveerde wijngaard.

Volgens dezelfde statistieken van het Department for Environment, Food and Rural Affairs, op basis van data verzameld na de oogst 2008, steeg ook het aantal officieel geregistreerde 'vineyards' tot nu 416. Met andere woorden: zonder rekening te houden met de wijngaarden die reeds aangeplant werden, maar nog niet effectief in productie zijn. Het reële wijnareaal in het Verenigd Koninkrijk. zal dus eerder tegen de 1.250 à 1.350 hectare aanleunen.

Die extra aanplant werd vooral uitgevoerd door de druivenleveranciers van de twee grootste Britse wijnproducenten, Chapel Down en Nyetimber. Maar er duiken eveneens geregeld nieuwe marktspelers op, zoals supermarktketen Waitrose, dat aan hoog tempo percelen met Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier aanlegt op het eigen Leckford Estate in Hampshire. Eén trend is echter duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gokt qua aanplant momenteel sterk op druivenvariëteiten zoals Chardonnay en Pinot Noir, die de ruggengraat vormen van hun steeds populairder wordende ‘sparklings’. 

Naar schatting 40 procent van de totale aanplant in het V.K. is nu reeds bestemd voor de productie van Britse mousserende wijnen. Britse bubbels die steeds vaker in de prijzen vallen en soms zelfs authentieke Champagne naar de kroon steken in wijncompetities. 

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails