Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 29 mei 2009 door Wijntijd

De kost van een bosbrand

Een tijdje geleden berichtten we in deze kolommen over de zware bosbranden in Australië, die meer bepaald ook wijngaarden in Victoria bedreigde en zelfs verwoestte (zie “Wijn en vuur”)

Nu dit inferno eindelijk definitief achter de rug ligt, kan de werkelijke schade worden opgemeten.

Yarra likt wonden

Met argusogen werd vooral uitgekeken naar de schadeclaim in de premiumwijngebieden, met name in Yarra Valley, waar zeker zo'n 4 procent van de 3.800 hectare wingerdoppervlakte ernstig werd aangetast.

De combinatie van de extreme hittegolf en bosbranden heeft daar op die manier voor een factuur van ruim AUS$8 miljoen gezorgd, alleen al aan verloren druiven. Andere verliesposten kunnen moeilijker ingeschat worden, aldus de Yarra Valley Winegrowers Association: want hoeveel bestellingen werden de voorbije maanden uitgesteld of geannuleerd door internationale kopers? Hoeveel export ging er tijdens die dramatische weken verloren? Of ook: de nieuwe oogst in de vallei bleek een kwart kleiner (-25 procent) dan vorig jaar. Welk percentage is echter op conto van de 'heatwave' van januari te schrijven en welk verlies werd rechtstreeks veroorzaakt door de felle 'bushfires'?

Hitte was schadelijker

Feit is dat hooguit een dertigtal wijndomeinen effectief door de vuurzee schade ondervonden. De tropische hittegolf, met dagenlang piektemperaturen diep in de 40°C, bleek voor veel wijnbouwers problematischer en verkleinde hun oogst.

Een laatste kost die niet meteen exact kan berekend worden is het tijdelijke verlies aan productie gedurende de circa twee jaar waarin de door het vuur getroffen wijngaarden moeten herstellen en zo een kleinere (of nauwelijks) oogst afleveren.

Conclusie: de 8 miljoen Australische dollar, ruwweg zo'n 4,46 miljoen euro, moet waarschijnlijk met een factor 3 à 4 worden vermenigvuldigd om een waarheidsgetrouw schadebeeld te krijgen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails