Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 31 mei 2009 door Wijntijd

De Elzas in het verweer

Elzas In de Alsace wordt er deze dagen serieus geknarsetand. Aanleiding is de Europese wijnhervorming die per 1 augustus e.k. van kracht wordt.

Eén van de consequenties ervan is dat het voortaan voor meer wijncategorieën in de Europese Unie mogelijk wordt om het druivenras openlijk op hun etiket af te drukken. Op voorwaarde dat het om een wijn gaat zonder duidelijke geografisch erkende benaming, dus bijvoorbeeld een wijn die géén AOC bezit binnen zijn regio.

Een voorbeeldje. Ik ben een wijnmaker in de Languedoc die Riesling heeft aangeplant en daarvan een cuvée wil bottelen. Een druivenvariëteit die binnen de appellations d'origines contrôlees van dit wijngebied niet toegelaten is, dus moet ik hem declasseren tot vin de table. Tot nu toe mocht een vin de table echter niet het druivenras open & bloot vermelden, maar door de Europese hervorming wordt deze poort plots wél opengezet.

Devaluatie dreigt

Vandaar het ongenoegen bij Elzas-producenten en hun belangengroepen. Hun kritiek is dubbel.

Enerzijds vrezen ze nog meer verwarring bij veel consumenten, vooral in de export. Tot nu toe was de Alsace zowat een buitenbeentje in de Franse wijnwereld, omdat de expliciete vermelding van het druivenras er in de appellatiewetgeving verankerd lag. Commercieel gezien vormde het beslist een toegevoegde waarde, met bovendien een lage instapdrempel voor internationale consumenten. Maar als nu God en Klein Pierke deze vermelding mag gaan toepassen, vrezen ze dat veel consumenten geen onderscheid zullen/kunnen maken tussen een Riesling of Pinot Blanc uit hun regio of uit bijvoorbeeld het Franse zuiden.

Anderzijds vrezen ze ook voor een devaluatie van hun eigen imago en marktpositie. Want een A.O.C. Alsace Gewürztraminer van 12 euro zal straks misschien in de rekken moeten concurreren met een Vin de Table Gewürztraminer van 6 euro. Voor de Elzassers devalueert dat op den duur hun product.

Wanhoopspoging?

Om het tij toch nog te keren, werd een 'voorstel' gelanceerd om andere (Franse) wijnregio’s te verbieden om Elzas-variëteiten op hun frontlabels te printen. Naar aloude Franse gewoonte werd er daarom een comité opgericht, dat zal zoeken naar een werkbaar compromis.

Wat met de honderden Bulgaarse, Spaanse, Duitse, Australische, Nieuw-Zeelandse, Chileense... Rieslings bijvoorbeeld, die reeds vlotjes op onze markt te krijgen zijn?

Bijten in eigen staart

Mij lijkt het eerder dat hier nieuwe conflictstof wordt voorbereid, die straks zal resulteren in een lawine aan rechtszaken. Want waarom zou een wijnboer in de Languedoc-Roussillon zijn 100% Riesling tafelwijn niet als Riesling mogen verkopen, terwijl al die concurrenten uit de Oude én Nieuwe Wereld ongestoord in dezelfde rekken liggen?

Als ik me niet vergis is het Franse wijnbeleid de laatste 5 jaar vooral gefixeerd op één ding: hoe kunnen we Franse producenten slagvaardiger maken tegenover de internationale concurrentie, door de overdreven strakke regeltjes te versoepelen en hen met gelijke wapens te laten vechten op de wereldmarkt?

Maar wanneer Riesling, Pinot Blanc of Gewürztraminer straks in Frankrijk 'exclusief copyright' worden van de Elzas-appellatie, bevordert men precies het omgekeerde, namelijk de ongelijkheid qua kansen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails