Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 3 maart 2009 door Wijntijd

Wijn en vuur

In Zuid-Australië - en meer specifiek de regio's ten noorden en oosten van Melbourne (Victoria) - worden nu stilaan de gevolgen meetbaar van de catastrofale bosbranden, die nu al meer dan 210 doden eisten.

Ook de wijnbouw kwam niet ongehavend uit dit inferno.

Met name in Yarra Valley en Heathcote, twee zogeheten premium-wijnregio's, blijkt er serieus wat schade. Zo rapporteert de Yarra Valley Winegrowers Association dat tot op dit moment - want de bush fires laaiden weer op, zodat verdere structurele schade niet uit te sluiten valt - zeker 29 wijngaarden direct door de vuurzee werden getroffen en geheel of gedeeltelijk vernietigd.

Drie wineries brandden zelfs compleet uit, terwijl tientallen andere vooral schade aan de gebouwen of machines noteerden. Volgens de eerste ramingen zou zo'n 5 procent van de wingerds in Yarra Valley door de vuurcatastrofe getroffen zijn, wat neerkomt op een verlies van zo'n 1,5 miljoen Australische dollar, alleen al aan druiven.

Verlies veel groter

Het totale productieverlies zal uiteraard een veelvoud van dit bedrag zijn, omdat er bij veel wijndomeinen ook sprake is van ernstige rookschade, zowel aan het druivenmariaal als aan de wijnstokken en gestockeerd flessen.

Een nieuwe klap voor de kwaliteitsregio Yarra Valley, die door de hittegolf reeds de oogst met 20 à 30 procent gereduceerd zag. Er zal dus beduidend minder wijn op de markt komen. Een woordvoerder van Constellation Brands Australia, de tweede grootste wijnproducenten in Australië, formuleerde het zo: “From a Yarra Valley perspective, we're unlikely to be producing any super premium table wines (pinot noir in particular), but possibly will still have some sparkling wines made”.

In Yarra Valley, één van de oudste wijngebieden van Australië, verwacht men bovendien een serieuze terugval van het lucratieve (wijn)toerisme. Deze vallei, op een dik uurtje rijden van Melbourne, heeft zich de laatste jaren inderdaad ontwikkeld als een populaire toeristenbestemming. Wanneer ook deze inkomstenbron (tijdelijk) opdroogt, dreigt de schadefactuur nog te vermenigvuldigen met de enorme verliezen in de plaatselijke horeca.

Voor de overige grote wijnholdings zal dit Yarra Valley-debacle nochtans een minder grote rol spelen in het lopende fiscale jaar, omdat zij hun druivenmateriaal uit diverse regio’s aankopen - bvb. meer uit het binnenland, dat geen bosbranden kenden of uit Western Australia - om te blenden in bijvoorbeeld hun merkwijnen. Het aandeel daarin van Yarra Valley is relatief beperkt.

Zuid-Afrika en bosbranden

Alsof het nog niet genoeg was dat Australië zijn 'worst natural disaster' meemaakte, bedreigden onlangs nu ook - zij het uiteraard op een veel kleinere schaal - bosbranden dorpen en Kaapse wijndomeinen.

Vlammen rukten immers op richting Elgin Valley, waardoor de domeinen Vergelegen, Lourensford en Knorhoek in de risicozone kwamen te liggen. Meer oostelijk waren op het moment dat we deze regels intikken reeds diverse wingerds totaal vernietigd door het vuur.

De oorzaak? Kleine bush fires ontstonden er reeds een goede maand geleden, maar in combinatie met het extreem warme weer en de soms heel stevige winden van de voorbije weken, verspreidden het vuur zich plots snel richting de stad Somerset West, een van de centra van de locale wijnindustrie. In het ganse Helderberg Bassin, thuishaven van tientallen wijngaarden, hing de voorbije dagen een dikke rookwolk.

Duimen maar dat het in de Kaap bij deze incidenten blijft. En dat we geen replica meemaken van het Australische scenario.

Frank Van der Auwera

Reacties

Geachte heer Van der Auwera, bent u zelf aanwezig op het WWTY. Indien zo zou het leuk zijn elkaar daar te ontmoeten. Ik ben op stand 41. Gr, Charles Grisar

Dag Charles,

Ja, ik ben zondag aanwezig op The Wine World Taster of The Year in Antwerpen.
Ik kom zeker eens langs.

Tot dan,

Frank

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails