Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 19 december 2008 door Wijntijd

Kurkprobleem definitief uit de wereld?

Kurk Wat hebben ruimtevaart, NASA en natuurkurken met elkaar te maken? Op het eerste gezicht weinig, maar nu blijkt dat een proces dat Nasa-wetenschappers al lang gebruiken om luchtverontreinigende elementen te verwijderen, ook TCA - de chemische oorzaak van 'bouchonné' of de verfoeide kurksmaak in onze wijn - grotendeels te elimineren.

Het bewuste procédé, Airocide genaamd, werd oorspronkelijk in de jaren ’90 ontwikkeld om fruit en groenten vers te houden in de ruimtestations. Maar nu men ditzelfde purificatieporces heeft toegepast in tests met natuurkurken, bleek dat 90 tot 95% van alle TCA-besmettingen in een verzegelde ruimte binnen de 24 uur werden geëlimineerd.

Science of sciencefiction

Normaliter trachten kurkproducenten het kurkprobleem op te lossen via het opsporen en filteren van deze TCA-elementen, maar dit nieuwe proces vernietigt blijkbaar het gros van deze kurkaantasting door lucht op te zuigen via een ‘box’ die een bedje van titaniumdioxide als katalysator bevat.

Vervolgens worden deze door UV-bollen bestraald en worden de organische vervuilende stoffen geoxideerd. De producten die uit dit oxidatieproces finaal overblijven zijn slechts koolstofdioxide en waterdamp.

De eerste succesvolle proeven werden uitgevoerd door het onafhankelijke Britse wijnlaboratorium Corkwise, in opdracht van Airocide, de firma die het gelijknamige procédé commercialiseert.

Volgens Airocide bestaat er wel degelijk een omvangrijke commerciële markt voor deze processen in het ganse keten van de wijnproductie, van wijnhuizen tot supermarkten. De kostprijs voor deze 'kurkontsmetting' zou naar verluidt £1.500 bedragen voor kleinere eenheden tot zo'n £7,000 voor grotere hoeveelheden.

Deze purificatietechnologie wordt trouwens nu reeds volop in de V.S.A. gebruikt bij de bewaring van 'vast' voedsel.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails