Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 9 november 2008 door Wijntijd

Gedesalcoholiseerde wijn mag in E.U. circuleren

Ik weet niet of u ze al eens gedronken hebt, maar gedesalcoholiseerde wijnen staan niet hoog op mijn persoonlijke hitparade. Niet dat ik alleen maar kan genieten van wijnen met 13% of 14% alcohol per volume, maar wel omdat alles wat ik qua alcoholarme of alcoholzero producten tot nu toe in mijn glas kreeg, of onvoldoende structuur bezat, of een kwalijk bijgeurtje, of vooral op geen enkele manier kon boeien.

Ariel!

Mijn eerste kennismaking dateert al 15 jaar terug met een Californische pionier inzake totaal gedesalcoholiseerde wijnen, die Ariel Winery heette. En sorry voor het grapje, maar ik had meteen ook bijgedachten aan zeeppoeder. Wat ik toen onder meer niet begreep was dat men eerst een uitstekende Californische Cabernet 18 maanden op eik liet rusten en traditioneel vinifieerde om, eens het product klaar, zo te verminken dat het op een glas kriekensap geleek.

Desalcoholisering kan natuurlijk in diverse graden gebeuren en hoeft niet uit te monden in een zero-alcoholwijn, maar toch: wie alcohol geforceerd onttrekt aan een wijn - zelfs enkele graden -, verarmt vaak de persoonlijkheid ervan. Alcohol vormt nu eenmaal een onmisbare structuurcomponent in wijn.

Europa tolereert

Maar zoals u weet zijn we tot nu toe veelal gespaard gebleven van dit soort experimenten, omdat de Europese Unie nogal afkerig stond tegen de import/export van allerlei oenologische experimenten die nog niet gestandaardiseerd/gecertificeerd waren. En de desalcoholisering van wijn zit nog volop in zo'n experimentele fase, want er zijn legio manieren en technologieën om alcohol te onttrekken uit een wijn. Tot nu toe mocht een Europese lidstaat bijvoorbeeld niet deze eindproducten naar een andere lidstaat uitvoeren.

Daar kan nu echter snel veranderring in komen, want met een nieuwe reglementering die vanaf 10 oktober jl. in werking trad, versoepelt de Europese Commissie nu dit verbod. En kunnen bvb. gedesalcoholiseerde wijnen voortaan ook vlotjes van de ene lidstaat naar de andere worden geëxporteerd. Enige rem: dergelijk oenologisch experiment moet wel erkend worden door het OIV (Organisation Internationale du Vin).

Ziel kwijt?

Maar er is meer aan de gang. Naast gedesalcoholiseerde wijnen worden via dit nieuwe reglement ook andere 'innovatieve' technieken in Europa getolereerd zoals de 'stabilisation tartrique' door het gebruik van cellulosegom. Dat de Europese Commissie deze procedés, die zo lang op de Zwarte Lijst stonden, nu toch toelaat, is de prijs die Europa o.a. aan Canada en de V.S.A. heeft betaald voor hun belofte de schaamteloze copy cat van Europese appellaties (Burgundy, Port…) op termijn te verbieden.

Niet dat al deze technieken de wijn hopeloos verknoeien, maar ik maak me wel ongerust omdat ze de tolerantiedrempel weer eens verlagen voor nog meer ingrijpende technische foefjes en trucjes. En dat in een wijnmarkt die het qua afzet toch wat moeilijker krijgt.

Het ideale scenario voor maakbare wijnen zonder ziel.

Frank Van der Auwera

Reacties

Sommigen slagen er in om gedeeltelijk gedesalocholiseerde wijnen te maken die wel bijzonder expressief blijken te zijn. Zoals bvb. het Domaine La Colombette, op basis van omgekeerde osmose. Blijkt immers dat hun wijnen bijzonder fris en fruitig proeven. Niet boeiend? Onvoldoende structuur? Geen ziel? Wat dacht je van de score van 16,5 die Jancis Robinson aan de wijnen van het domein toedichtte. Niet bepaald een score voor een fout wijntje.

Uiteraard zijn er uitzonderingen die, onder meer via de techniek van omgekeerde osmose, mooie resultaten in het glas geven. En La Colombette heb ik zelf reeds, in een andere publicatie, met veel lof besproken.
Maar een handvol zwaluwen maakt nog geen lente.
En bovendien gaat het in deze column vooral om de combinatie van al deze nieuwe technieken, ook in handen van minder gepassioneerde of getalenteerde wijnmakers. Een ideaal scenario voor vloeibare horror.

Ik ga geheel akkoord met de mening van de heer Van den Auwera inzake de algemene trend van de ‘race to the bottom’ (wijn)regelgeving van Europa, dit ten nadele van de kwaliteit van de Europese wijnen. Ik ben benieuwd wat de algemene opinie is over het feit dat de EU steeds meer oenologische praktijken toestaat waarbij chemische additieven worden gebruikt (cf. cellulose gom zoals ook hierboven wordt vermeld en de coupage technieken). Ik vind dat naast de opinies van de wijnproducenten ook de consument mag gehoord worden terzake. De meeste wijndrinker weet overigens van niets aangezien wijn toch niet moet gelabeld worden. Dit komt de wijnproducent die deze ‘alternatieve’ en waarschijnlijk goedkopere technieken gebruikt, heel goed uit. Ik maak me geen illusies dat deze gewenste ‘cost cutting’ van de wijnproducent enigzins zal worden doorgetrokken naar de consumentenprijs. We verliezen zowel op vlak van kwaliteit als prijs.

Daarenboven ben ik erg geïnteresseerd in de allergeniciteit van bepaalde stoffen in wijn. Ben zelf allergisch voor caseine. Op dit moment hoeven allergenen nog niet gelabeld te worden, maar ik geloof dat ze er nu (godzijdank!) mee bezig zijn bij de EU. Alhoewel ik ook weer gehoord heb dat men bepaalde chemische stoffen zoals cellulose gom (what’s in name…) – wat een mogelijk allergeen is - wel zou goedkeuren! Blijkbaar een twee maten twee gewichten regelgeving. Pfff – inderdaad “vloeibare horror”.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails