Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 9 oktober 2008 door Wijntijd

Bulgarije en Brazilië bibberen

Bulgarije Ook in de wijnbusiness bestaan er geen zekerheden meer. En is er van solidariteit zelden sprake.

Eerste voorbeeld: ooit was Bulgarije the next big thing in de Europese, met name Britse, markt. Met miljoenen vlogen de doorgaans spotgoedkope Merlots, Cabernets en Chardonnays - gemiddeld 2 à 2,5 euro verkoopprijs – begin de jaren ’90 uit de rekken. Zelfs in België.

Maar toen sputterde de economie én de marketingmachine en sindsdien heeft de Bulgaarse wijnindustrie het erg lastig om zijn verloren positie te herwinnen. Vooral omdat ondertussen de internationale niche van de betaalbare cépagewijnen ondertussen grotendeels ingepalmd werd door concurrenten als Spanje, Chili of Argentinië.

Met name de voor Bulgaarse wijn zo cruciale Russische afzetmarkt stortte in elkaar, waar de Bulgaren moeten opboksen in het allerlaagste prijssegment (met consumentenprijzen tussen amper 0,75 en 1 euro per fles!) tegen de bulkwijnen uit Portugal, Italië en Spanje, die zo systematisch hun overschotten wegwerken.

20 procent krimp

De statistieken liegen er niet om.

In het eerste kwartaal van 2008 daalde de uitvoer van Bulgaarse wijn met niet minder dan 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Qua volume betekende dit een ferme krimp van 25 naar 20 miljoen liter, maar het is vooral de kassa die minder luid rinkelde. Qua waarde tuimelde de export immers van bijna 33 miljoen euro naar een catastrofaal lage 13 miljoen euro.

Toch schijnt er één lichtpuntje voor de Bulgaarse wijnboeren: de nieuwe oogst 2008 lijkt af te stevenen op een extreem laag productievolume. Er wordt namelijk rekening gehouden met opbrengsten die tot een derde lager liggen dan de afgelopen jaargangen. Met andere woorden: Bulgarije moet zich op korte termijn dan toch geen zorgen maken over een wijnsurplus.

Brazilië boos

Tweede voorbeeld: Argentijnse wijn, die overall succesvoller wordt. Maar dat is dan buiten buurland Brazilië gerekend, met name in het zuiden van het land. Daar klopt voorlopig het wijnhart van Brazilië en vragen een aantal bedrijven nu dringend van hun regering om een forse importheffing op Argentijnse flessen te heffen. Ze eisen bijna een verdubbeling van deze taks van 8 naar 15 dollar.

De verklaring voor deze a-collegiale stap? De Braziliaanse wijnmakers blijken stikjaloers op de groeiende concurrentie vanuit Argentinië en willen die kost wat kost afblokken. Op dit moment is namelijk nog 80 procent van alle in Brazilië geconsumeerde wijn uit eigen land afkomstig, maar het marktaandeel staat onder zware druk, o.a. door de naar schatting 18 miljoen liter die alleen al in 2007 vanuit Argentinië werden ingevoerd.

De fiscale vendetta draait echter niet puur rond een volumekwestie, want bovendien blijkt de kwaliteit van deze import vaak stukken beter dan de Braziliaanse origines. Braziliaanse wijn wordt immers voor 80% van hybride, soms kwalitatief dubieuze druivensoorten gemaakt, terwijl de ingevoerde flessen - zeker de Argentijnse - allemaal de meer kwaliteitsgerichte vitis vinifera-druiven als ruggengraat hebben.

De betere concurrent uit de markt proberen te duwen via nieuwe importheffingen, lijkt dan ook de laatste reddingsboei, terwijl er slechts één zinvolle respons is: dringend sleutelen aan de kwaliteit van de eigen wijnproductie.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails