Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 9 juli 2008 door Wijntijd

Brunello strijdt voor identiteit

Ppianvig Dan toch eindelijk de eerste druppel goed nieuws sinds vier maanden uit de geteisterde DOCG Brunello di Montalcino: eind juni werd Antinori's 'Pian delle Vigne 2003' door de Italiaanse autoriteiten vrijgegeven. De inspecteurs zijn er, na diverse testen, namelijk van overtuigd dat deze tijdelijk verdachte Brunello toch voor 100% uit Sangiovese bestaat.

Maar toch blijft dit slechts één druppel op een wel heel hete plaat. Zo betwisten bepaalde laboratoria de nieuwe onderzoekstechnieken die worden gebruikt om de raszuiverheid van Sangiovese te toetsen. Volgens critici zijn de gebruikte methodes immers te experimenteel qua karakter en helemaal geen benchmark om er ook wettelijke conclusies aan vast te knopen. De Italiaanse wijnbouw lijkt plots hard op de internationale wielrennerij, waar elk dopingonderzoek ook betwist wordt.

Ondertussen zal het Antinori worst wezen, want hun reputatie lijkt van alle verdachtmakingen bevrijd.

De grootste gemene deler

Maar de Brunello-crisis is voor het overige nog in volle gang. Ondertussen zwellen immers de geruchten aan dat steeds meer locale producenten de productiecode voor Brunello willen 'aanpassen'. In de zin dat Sangiovese in de toekomst ook effectief zou mogen geblend worden met extra druivenvariëteiten, precies het feit dat de 'fraudeurs' wordt verweten. En vreemd ook, want 2 jaar geleden nog stemden de leden van het consortium van Brunello tegen zo'n versoepeling.

Deze hervormers krijgen nochtans steun van regeringswege. De nieuwbakken minister van landbouw Luca Zaia verklaarde onlangs in de krant L’Espresso dat het misschien "... dringend tijd werd om bepaalde tradities opzij te zetten". Want, zo vervolgde hij "...als consumenten, die nauwelijks weten hoe die productiecode er in de praktijk uitziet, rondere, fruitiger wijnen wensen, dan moeten er wijnen geproduceerd worden die hen voldoening bieden op dat vlak. Te strenge wijnen horen tot het verleden. Smaken zijn ondertussen veranderd."

Eenheidsworst

Vraag is natuurlijk: als je zo gulzig inspeelt op 'wat de consument graag drinkt', wat is dan nog de zin van een appellatiesysteem? Of van sleutelconcepten als terroir, inheemse druiven en regionale identiteit? En vooral: wat is de commerciële toekomst als straks Brunello gelijkt op minstens tien evenknieën uit bijvoorbeeld de Nieuwe Wereld?

Waarom zou een consument dan nog 40 tot 80 euro betalen voor een Brunello, als hij een quasigelijkaardig product kan kopen voor de helft in pakweg Argentinië, Zuid-Afrika of Chili?

Europa heeft decennialang gevochten tegen producenten uit de Nieuwe Wereld - de VS op kop - die beschermde herkomstbenamingen à volonté kopieerden. En wijnen lanceerden in de stijl van 'Burgundy', 'Chablis' of 'Port', beschermde namen die wel vrolijk op het label werden gedrukt.

Natuurlijk is de tijd voorbij van wijnen met bikkelharde, rauwe of onrijpe tannines en een norsheid waarop de consument minstens 10 jaar diende te wachten, alvorens deze producten enigszins toegankelijk werden. Overschot van gelijk. Maar we mogen absoluut niet in het andere uiterste vervallen en inspelen op de grootste gemene deler. Want dan drinken we straks Shiraz uit Bourgogne en Brunello uit Mendoza.

De oplossing ligt in dit specifieke geval toch voor de hand? Stap af van die inderdaad antieke 100%-regel. Bouw een beetje souplesse in en stel dat Brunello voortaan bijvoorbeeld voor minimaal 90% moet bestaan uit Sangiovese-druiven. En laat voor het overige percentage de mixvrijheid aan de keldermeester.

Wedden dat er geen haan naar kraait en het karakter van de Brunello structureel pico bello blijft?

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails