Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 16 april 2008 door Wijntijd

Wijnschandalen in Italië (2)

Bleef het de voorbije weken vrij stil langs de kant van de hoofdrolspelers die in het Brunello-dossier - nog voor er één tastbaar bewijs van 'fraude' was - reeds internationaal aan de schandpaal werden genageld, dan is nu duidelijk de Toscaanse marketingmachine op gang getrokken. De voorbije dagen stak mijn mailbox namelijk boordevol mails, verduidelijkingen en rechtvaardigingen van wijnproducenten uit Montalcino, meestal geforward op initiatief van hun Belgische importeurs.

Handelaars die natuurlijk soms jarenlang met veel persoonlijke inspanningen en budgetten hebben gepionierd om deze crus in onze kelders en harten te krijgen, maar nu plots vrezen hun dure Brunello’s niet meer aan de Belgische straatstenen kwijt te raken.

Daarom wil ik u even in de coulissen laten meesnoepen van twee reacties. De eerste uitleg komt van Giacomo Neri, eigenaar van het gelauwerde huis Casanova di Neri, die o.a. in het VTM-nieuws werd beschuldigd van betrokkenheid in dit schandaal ("Een wijn die nochtans 100/100 kreeg bij Robert Parker" aldus een geïnterviewde specialist). Via zijn Belgische invoerder verstuurde Giacomo daarom een officiële verklaring, opgesteld in een eerder nuchtere toon.

Met als kernboodschap: er is tot op heden nog geen enkele inbeslagname gebeurd van onze flessen, installaties of wijngaarden. Bovendien verleende het verantwoordelijke Consorzio del Brunello di Montalcino in december 2007 nog probleemloos aan Casanova di Neri groen licht voor de registratie in het register van de herkomstbenamingen Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino en Sant'Antimo, na een eerdere inspectie in september 2007.

Banfi boos

Een wat meer assertieve toon spreekt uit een gelijkaardige verklaring die Castello Banfi nu in vakmiddens laat circuleren, een domein dat reeds sinds de jaren ’70 in België wordt geïmporteerd. Wereldwijd werd Banfi de voorbije week in de media aangewezen als één van de grote boosdoeners, waar naar verluidt reeds 600.000 flessen Brunello werden ‘geblokkeerd’ door de gerechtelijke instanties. In de brief van general manager Enrico Viglierchio wordt nochtans onderstreept dat alle wijnen van het huis effectief komen uit wijngaarden, die volledig beantwoorden aan de spelregels van de DOCG Brunello di Montalcino en dat er nergens twijfel kan bestaan aan de vlekkeloze kwaliteit van de eindproducten. Ook wordt er ondertussen 'vlotjes samengewerkt' met de autoriteiten die de mogelijke fraude onderzoeken, zo klinkt het.

Alleen de slotzin uit dit schrijven stoort me mateloos. Daar wordt namelijk vlakaf gedreigd met juridische acties tegenover iedereen die - ik citeer - 'groundless and damaging information' publiceert die de naam en reputatie van Banfi kan schaden. Waar trek je hier verdorie de grens? Wanneer is een artikel (te) 'schadelijk' en wanneer (nog) 'informatief'? Een slechte quotering misschien van een Banfi-wijn, is dat voortaan al een reden om de advocaten van Banfi op ons dak te krijgen? Of nog: welke terminologie kan juridisch plots niet meer door de beugel?

Deze dreiging gelijkt verdacht veel op de juridische procedure die tientallen Beaujolais-producenten een paar jaar geleden tegen een journalist van een Franse krant inspanden, omdat een interviewee in zijn artikel over de misbruiken in deze AOC sprak en veel hedendaagse Beaujolais - tussen haakjes: terecht - typeerde als 'vin de merde'. Vrijheid van meningsuiting geldt toch niet alleen in religieuze dossiers?

Als ik dus marketingsouffleur bij Banfi was geweest, had ik dit laatste zinnetje absoluut laten schrappen, omdat het een kwalijk reukje draagt, superieur suggererend "wij hebben de middelen om iedereen te kraken die voortaan in onze visie té kritisch rapporteert."

Wie oogst in, oogst uit, zoveel mooie wijnen aflevert als Castello Banfi, blundert m.i. wanneer critici bij voorbaat worden afgeschrikt, omdat zo’n attitude net extra olie op het vuur giet. Wedden dat ook veel Belgische consumenten nu overtuigd raken dat er toch iets fundamenteel niet pluis is (de 'waar rook is, is altijd vuur'-logica)? Was het niet stukken beter geweest om nu, als één van de tenoren uit deze nu zo getormenteerde appellatie, eerlijk naar voren te stappen en een werkgroep te eisen? Een groep die eindelijk eens serieus gaat bestuderen wat het smaakeffect is van allochtone druiven op een moderne Brunello en welke percentages een bonus of malus vormen? Zodat de soms snurkende officiële instanties eindelijk wakker worden geschud?

Niet op de pianisten moet er immers geschoten worden, wel op de stemmer van de piano én de componist.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails