Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 17 februari 2017 door Michel van der Ven

Panasonic lanceert 6K-camera voor videografen

Lumixgh5De nieuwe Lumix GH5 van Panasonic is de eerste systeemcamera waarmee je 4K-video’s kan opnemen die voldoen aan professionele kwaliteitsstandaarden. Bovendien beschikt het toestel over een indrukwekkende 6K Photo-functie. In deze speciale filmmodus kan je elke frame (de individuele beeldjes waaruit een video bestaat) opslaan als een hoogwaardige foto van 18 megapixels.

De Lumix GH5 borduurt voort op de succesvolle GH4 systeemcamera (geen spiegel, wel verwisselbare lenzen) die Panasonic in 2014 lanceerde. De nieuwe Digital Live MOS-sensor verhoogt het aantal pixels met 25 procent, van 16 naar 20,3 megapixels, en maakt de aanwezigheid van een zogeheten low-pass filter overbodig, wat de scherpte van fijne details ten goede komt. Verder is de camera uitgerust met een nieuwe Venus Engine beeldprocessor met Intelligent Detail Processing. Deze technologie analyseert de eigenschappen van elke pixel en stelt vast of het beeldpuntje zich in een vlak of een rand van het beeld bevindt. Aan de hand van die eigenschappen wordt iedere pixel vervolgens optimaal verwerkt. Volgens Panasonic resulteert dit in meer natuurlijke beelden, waarin verkeerde kleuren aan de randen worden onderdrukt. Een andere troef van de Venus Engine is de verbeterde ruisidentificatie, die vier keer nauwkeuriger te werk gaat dan de vorige generatie. Hierdoor kunnen zelfs bij hoge ISO-waarden tot 25.600 nog heldere foto’s worden gemaakt.

Foto’s uit video’s
Lumixgh5bDe Lumix GH5 is de eerste DSLM-fotocamera die kan filmen in 4K 60p/50p Ultra HD-kwaliteit. Ook 4:2:2:2/10-bits video-opnames worden ondersteund, een veelgebruikte kleursubsampling bij filmproductie voor een nog getrouwere kleurweergave. Zowel tijdens het fotograferen als filmen in 4K worden ongewenste bewegingen en trillingen op krachtige wijze onderdrukt door de 5-assige beeldstabilisator in de body van de GH5 zelf. In combinatie met de 2-assige Optical Image Stabilizer in de lens slaagt de camera erin (grotere) bewegingen te compenseren die voorheen oncontroleerbaar waren.
De nieuwe 6K Photo-functie van de Lumix GH5 maakt het mogelijk om onmisbare momenten te vereeuwigen door uit een video (van 30 fps) het beeld met de beste timing te isoleren, en dat vervolgens op te slaan als een foto van 18 megapixels. Ook de 4K Photo-modus van voorganger GH4 is geüpgraded en kan nu kiekjes van 8 megapixels destilleren uit filmbeelden van 60 frames per seconde.

Andere kenmerken van de nieuwe Lumix zijn de snelle automatische scherpstelling van ongeveer 0,05 seconde, de 225 scherpstelgebieden (49 op de GH4) die je controleert via een nieuwe joystick en een Post Focus-functie om pas ná het maken van de opname een scherpstelpunt te kiezen. Verder onthouden we de grote Live View Finder, het 3,2-inch beeldscherm, het dubbele SD-kaartslot en – last but not least – de stevige body uit een magnesiumlegering die niet alleen spatwater- en stofbestendig is, maar ook bestand tegen vriestemperaturen tot -10° Celcius.
De prijzen tot slot: de body van de Panasonic Lumix GH5 kost 1.999 euro. In een kit met 12-60mm F2.8 lens verwisselt de camera voor 2.699 euro van eigenaar.

Lumixgh5De nieuwe Lumix GH5 van Panasonic is de eerste systeemcamera waarmee je 4K-video’s kan opnemen die voldoen aan professionele kwaliteitsstandaarden. Bovendien beschikt het toestel over een indrukwekkende 6K Photo-functie. In deze speciale filmmodus kan je elke frame (de individuele beeldjes waaruit een video bestaat) opslaan als een hoogwaardige foto van 18 megapixels.

Reacties

Related Posts with Thumbnails