Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 3 februari 2017 door Michel van der Ven

Getest: op pad met de TomTom Adventurer

TtadvDe TomTom Adventurer is het meest complete gps-uurwerk van de navigatiespecialist tot nu toe. Het gadget ondersteunt nu nog meer activiteiten, waarbij vooral skifanaten en snowboarders uitgebreid aan hun winterse trekken komen. En je mp3-speler, die kan tijdens het sporten of hiken voortaan gewoon thuisblijven. T-zine deed de test.

Aan de buitenkant lijkt de Adventurer nog steeds als twee druppels water op TomToms eerste gps-uurwerk uit 2013. Met dat design is op zich niks mis, behalve dat er inmiddels wat sleet op zit. Wij trokken er op uit met de volledig zwarte versie. Mag het wat minder saai zijn: de Adventurer is er ook met een knaloranje polsbandje (het afgebeelde model), en bandjes in andere kleuren zijn los verkrijgbaar aan € 24,99. De prijs van het gps-outdoorhorloge zelf bedraagt € 299.

Skiliftdetectie
Ttadv2In wezen is de Adventurer een TomTom Runner 3 uurwerk (in de meest luxe Cardio + Music-uitvoering), met daar bovenop nog een paar extra features: een ingebouwde barometer die de hoogte meet, drie nieuwe modi voor hiken, trailrunning en sneeuwsport, en – origineel – skiliftdetectie: zoef de berg af, spring in de lift, en het uurwerk toont je automatisch alle statistieken van je laatste afdaling. Denk onder meer aan de maximale snelheid, de afgelegde afstand, de maximale hellingshoek, het aantal afdalingen en natuurlijk je hartslag, die gemeten wordt via een sensor aan de onderkant van het klokje. Een borstband met hartslagsensor hoef je bij dit uurwerk dus niet meer te dragen.

Een andere blikvanger van de TomTom Adventurer is zonder twijfel Trailverkenning. Die functie stelt je in staat om steeds weer een andere wandeling, fietsroute of skitocht naar het uurwerk te uploaden. Wanneer je dan aan de activiteit begint, wijst de Adventurer je keurig de weg. Je kan uiteraard je eigen favoriete trajecten (her)gebruiken, of ze handmatig uitstippelen en exporteren met een tool als Google Maps. Maar het is evengoed mogelijk om kant-en-klare, steeds weer verrassende trajecten van andere outdoorliefhebbers naar het uurwerk te uploaden. Het internet staat vol met dergelijke gpx-bestanden, bijvoorbeeld bij sites als Strava en Endomondo. Overigens begeleidt de Adventurer je niet alleen naar de eindbestemming, maar daarna ook weer netjes terug naar huis of het punt van vertrek. Verdwalen is dus schier onmogelijk met dit gadget, en mocht het toch eens gebeuren, weet dan dat het uurwerk ook nog een digitaal kompas aan boord heeft.

Gegevens synchroniseren
Ttadv5Het uploaden van een gpx-bestand vergt bij deze TomTom wel behoorlijk wat handelingen, en om de trajecten op het horloge terug te vinden moesten we toch even in de handleiding duiken. Een groter nadeel is echter dat je per se een computer nodig hebt om de gpx-bestanden met de Adventurer te synchroniseren. En dat terwijl er met TomTom MySports toch ook een prima smartphone-app beschikbaar is, zowel voor iOS als Android. Het probleem laat zich raden: wanneer je bovenop een Alpentop staat en even een leuke piste wil binnenhalen, dan gaat dat helaas niet. Je moet het uurwerk op voorhand prepareren, anders kun je fluiten naar die verrassende trajecten.
De oplossing hiervoor is niet eenvoudig, maar ook weer niet onmogelijk. We hebben het dan over een verbeterde MySports-app waarmee je de gpx-bestanden zowel kan opzoeken als downloaden en synchroniseren. Of nog handiger: een app die met een druk op de knop onmiddellijk de mooiste wandelingen of spannendste afdalingen ophoest, rekening houdend met de locatie waar jij op dat moment bent. Dat zou van Trailverkenning pas écht een hele coole feature maken.
Alle andere data die de TomTom Adventurer registreert worden overigens wel netjes draadloos doorgeseind naar de MySports-app, en van daaruit ook nog eens naar de gelijknamige website. Je vindt er heel veel statistieken, verhelderende grafieken, kaarten van alle voltooide trajecten plus de onvermijdelijke sharefuncties om je prestaties te delen via Facebook, Twitter en andere kanalen.

Muziek aan de pols
Ttadv3Behalve voor de genoemde outdooractiviteiten kan je de Adventurer ook in de sportschool gebruiken of thuis op de loopband. Je mag er zelfs het zwembad of de zee mee in, want het gadget is waterdicht tot op een diepte van 40 meter. Uiteraard beschikt het horloge tevens over alle basisfuncties van een activiteitentracker. Hij registreert dus ook het aantal stappen dat je zet, de calorieën die je verbrandt én – als je het gadget ook tijdens de nacht draagt – je slaappatroon.
Een minder voor de hand liggende functie die in deze review niet onvermeld mag blijven, is de ingebakken muziekspeler. Met een opslagcapaciteit van 3 gigabyte biedt de TomTom Adventurer plaats aan zo’n 500 liedjes. Je kan eenvoudig je afspeellijsten van iTunes of Windows Media Player inlezen en synchroniseren via MySports voor pc of Mac. Het uurwerk is compatibel met vrijwel elke Bluetooth-hoofdtelefoon, waardoor het gehannes met kabels ook meteen tot het verleden behoort.

De batterijduur van de Adventurer, tot slot, is erg afhankelijk van de manier waarop je hem gebruikt. Is dat enkel als activiteitentracker, dan zingt de accu het tot wel drie weken uit. Maak je daarentegen gelijktijdig gebruik van de gps, muziekspeler én de hartslagmeter, dan zal de batterij ongeveer vijf uur meegaan.

Plus- en minpunten
+ Trailverkenning staat garant voor verrassende uitdagingen.
+ Allround. Geschikt voor nagenoeg alle activiteiten, van joggen over snowboarden tot zwemmen (want waterdicht tot op 40 meter diepte).
+ Gebruiksgemak. Het outdoorhorloge heeft maar één knop en laat zich daardoor erg makkelijk bedienen.
+ Geïntegreerde muziekspeler met ruimte voor zo’n 500 songs.
Voor de draadloze hoofdtelefoon moet je zelf zorgen.
- Computer vereist als je trajecten naar de Adventurer wil uploaden. Het zou handiger zijn als dit via de smartphone-app kon.
- Geen notificaties. Meldingen van je smartphone worden niet getoond.

TtadvDe TomTom Adventurer is het meest complete gps-uurwerk van de navigatiespecialist tot nu toe. Het gadget ondersteunt nu nog meer activiteiten, waarbij vooral skifanaten en snowboarders uitgebreid aan hun winterse trekken komen. En je mp3-speler, die kan tijdens het sporten of hiken voortaan gewoon thuisblijven. T-zine deed de test.

Reacties

Related Posts with Thumbnails