Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 24 februari 2017 door Michel van der Ven

Getest: Luctra, de lamp die je bioritme volgt

Luctra1Door de alomtegenwoordigheid van blauw licht, uitgestraald door smartphone-, tv- en computer-schermen, worden onze hersenen constant wakker en scherp gehouden. Ook op het einde van de dag, wanneer je lichaam slaperig hoort te worden. Durable ontwierp daarom de Luctra, een slimme lamp die met behulp van een app je persoonlijke bioritme volgt. Van de vele beschikbare modellen ontvingen wij de Linear Table Pro Base ter test.

Het productengamma van Luctra omvat meer dan een dozijn moderne vloerlampen en tafellampen. Ze verschillen vooral in hoogte, de vorm van de lichtbron (Linear of Radial, langwerpig of rond) en – bij de tafelmodellen – het montagesysteem. De door ons geteste Linear Table Pro Base heeft een normale, verzwaarde voet maar de lamp is tevens verkrijgbaar met een klemsysteem óf een pin die door het bureaublad gaat. In deze review gaat onze aandacht echter vooral uit naar de ‘biologisch effectieve verlichting’ die als een rode draad door alle Luctra vloer- en tafellampen loopt. Fabrikant Durable werkte hiervoor nauw samen met Dr. Dieter Kunz, een gerenommeerd somnoloog (of slaapgeneeskundige) en expert in chronobiologie.

Boostknop
Luctra3Net boven de voet van de Linear Table Pro Base bevindt zich een groot aanraakgevoelig bedieningspaneel. De enige zichtbare toets is de aan/uitknop: pas wanneer je die aanraakt treedt de achtergrondverlichting in werking en verschijnen ook de andere toetsen. Daarmee regel je de lichtintensiteit en de stel je de gewenste kleurtemperatuur in. De twee blauwachtige ledlampen verhogen je concentratie, de twee roodachtige zorgen voor een ontspannend effect – de dosering van beide kleuren bepaal je zelf (tussen 2.700K en 6.500K). Helemaal bovenaan op het bedieningspaneel ontwaren we ook nog een boostknop, bedoeld voor die momenten waarop je wel een oppepper kan gebruiken. In deze modus schijnt de lamp gedurende dertig minuten feller blauw, om je terug in je concentratie te brengen.

Dezelfde bedieningsknoppen vind je terug in de bijbehorende Luctra Vitacore-app voor iPhone en Android-smartphones. De vereiste Bluetooth-koppeling kwam de eerste keer wat lastig tot stand, maar werd daarna telkens automatisch opgezet. Wel duurt het iedere keer weer even voordat je smartphone de lamp ‘ziet’. En dat niet alleen na het opstarten van de app, maar ook tijdens een sessie. Hopelijk wordt dat in een volgende versie van de Vitacore-applicatie nog even gefikst.

Meer energie, beter slapen
Luctra4Gelukkig heb je de app in de praktijk niet zo vaak nodig. Het fijne van de Luctra-lampen is namelijk dat je de verlichting volledig kan programmeren. Door simpelweg antwoord te geven op vijf vragen (Hoe laat start en eindigt je werkdag?, Wanneer neem je lunchpauze?, et cetera) genereert de app een persoonlijke 24-uurs lichtcurve, die je met een druk op de play-knop naar de lamp overdraagt. Vanaf dat moment wordt de lichtkleur doorheen de dag automatisch aangepast aan je werk- en bioritme, waarbij de natuurlijke verandering van het licht wordt gesimuleerd. Het voelbare resultaat is moeilijk meetbaar tijdens een testperiode van een week, maar op langere termijn zou zo’n gepersonaliseerde lichtcurve zowel bevorderlijk zijn voor je productiviteit als voor je welzijn en gemoedstoestand. Eenvoudig gezegd: overdag heb je meer energie, ’s nachts slaap je beter.

Uiteraard kan je de lichtcurve via de app op elk moment bijsturen. De fabrikant adviseert echter om de kleurtemperatuur van je persoonlijke curve onaangeroerd te laten, en enkel de lichtsterkte aan te passen (de geteste lamp gaat tot 1.000 lux). Overigens biedt de Vitacore-app ook keuze uit enkele kant-en-klare lichtscenes, zoals Geconcentreerd, Energiek en Rustgevend. Daarnaast kan je zelf een favoriete instelling bewaren, door drie seconden lang op de knop met het sterretje te drukken.

Wat niet onvermeld mag blijven in deze review zijn de twee USB-poorten, links van het bedieningspaneel, om je smartphone en andere elektronische gadgets van verse energie te voorzien. Erg handig! De Linear Table Pro Base bureaulamp is verkrijgbaar in zwart, wit en zilver, en heeft een richtprijs van € 906,29. Prijzen van andere Luctra-modellen beginnen bij € 724,79.

Plus- en minpunten
+ Volgt je bioritme. Hierdoor voel je je overdag fitter en productiever, en heb je in bed minder moeite om de slaap te vatten.
+ Twee USB-poorten om je smartphone en andere gadgets mee op te laden. Ze leveren ook stroom als de lamp gedoofd is.
+ Strak ontwerp. De Linear Table Pro Base, bekroond met een Red Dot Design Award, mag absoluut gezien worden.
- De draadloze koppeling via Bluetooth laat telkens even op zich wachten.
- Erg duur. Het prijskaartje van ruim € 900 is niet min. Tenzij je daar niet van wakker ligt, natuurlijk…

Wist je dat?
Licht heeft niet alleen een groot effect op ons zicht, maar ook op onze biologische klok. Licht zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol waardoor je wakker blijft. Met het vallen van de avond maak je het hormoon melatonine aan, de slaappil van de natuur. De aanwezigheid van veel kunstlicht vertelt je lichaam ’s avonds echter dat het nog volop dag is. Het onderdrukt de productie van melatonine, waardoor je slecht inslaapt.

Luctra1Door de alomtegenwoordigheid van blauw licht, uitgestraald door smartphone-, tv- en computerschermen, worden onze hersenen constant wakker en scherp gehouden. Ook op het einde van de dag, wanneer je lichaam slaperig hoort te worden. Durable ontwierp daarom de Luctra, een slimme lamp die met behulp van een app je persoonlijke bioritme volgt. Van de vele beschikbare modellen ontvingen wij de Linear Table Pro Base ter test.

Reacties

Related Posts with Thumbnails