Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 10 februari 2017 door Michel van der Ven

Getest: de Bose SoundTouch 300. Veel meer dan een soundbar

Bose0Als het geluid tijdens een spannende film net zo plat is als je flatscreen-tv zelf, dan wordt het misschien wel eens tijd voor een goed audiosysteem. Bose bezorgde ons een interessante kandidaat in de vorm van de SoundTouch 300: een krachtige soundbar met verschillende uitbreidingsmogelijkheden en een aantal onvermoede extra’s.

De SoundTouch 300 is de beste soundbar die je bij Bose op de kop kan tikken. Het zwarte gevaarte is nét geen meter breed (98,8 x 10,8 x 5,7 cm), maakt je tv-meubel zo’n 4,7 kilo zwaarder en komt in een stijlvol jasje met een bovenkant van glas en een grill van metaal. Veel fabrikanten leveren hun soundbars compleet met een subwoofer. Bij de SoundTouch 300 is zo’n basmodule een optie. Enerzijds omdat de lage tonen sowieso al goed vertegenwoordigd zijn, dankzij Bose’s gepatenteerde QuietPort-technologie, maar ook omdat de draadloze Acoustimass 300 subwoofer behoorlijk aan de prijs is: met 799,95 euro kost hij evenveel als de SoundTouch 300 zelf. De loodzware (13,6 kg) maar tegelijk opvallend compacte sub voegt absoluut iets aan de filmbeleving toe, en ook muziek klinkt op deze manier een pak steviger. Maar nogmaals, als het wat minder 'boem-boem' mag zijn, heb je aan de SoundTouch 300 mogelijk al genoeg.

Bose1Een interessantere optie vormen dan wellicht de twee Virtually Invisible 300 surround speakers van 349,95 euro: twee piepkleine ‘achterste’ luidsprekers van nog geen tien centimeter hoog, die nog wat extra ruimtelijkheid aan de klank geven. Net als de subwoofer staan ze draadloos in verbinding met de soundbar, maar toch zitten er aardig wat metertjes kabel in de verpakking. Dat komt omdat elke surround speaker zijn eigen wireless receiver heeft, een klein kastje van waaruit een draad naar de luidspreker vertrekt (die je desgewenst kan inkorten) én een kabel naar het stopcontact. Echt ‘wireless’ kan je ze dus bezwaarlijk noemen, deze minuscule surround speakers, maar Bose’s aanpak stelt je wel in staat om ze heel flexibel op te stellen.

Luidspreker(s) kalibreren
Mét de Acoustimass 300 subwoofer en Virtually Invisible 300 surround speakers klinkt de soundbar zoals gezegd nóg straffer, maar dat mag dan ook wel voor een totaalbedrag van bijna 1.950 euro. In deze review focussen we daarom vooral op de SoundTouch 300 zelf – voor de meeste gebruikers uiteindelijk toch de eerste, en misschien ook wel enige kennismaking met Bose’s modulair uitbreidbare muzieksysteem.

Bose4De installatie stelt weinig voor. Je verbindt de soundbar bij voorkeur via de HDMI ARC- aansluiting (Audio Return Channel) van je televisie, en wanneer die onverhoopt ontbreekt dan biedt de optische uitgang het beste alternatief. Al de geluidssignalen van de apparaten die in je televisie geplugd zijn, van de settopbox tot de spelconsole, worden dan via één kabel naar de SoundTouch 300 geleid. Met een eenvoudige toetsencombinatie op de afstandsbediening pair je de soundbar in een handomdraai met de andere modules, wat trouwens tekenend is voor het algehele bedieningsgemak van het systeem. Vervolgens is het tijd om de geluidsapparatuur te kalibreren via de bijgeleverde ADAPTiQ-headset. In een notendop: zet de headset op je hoofd, luister naar de geluidseffecten die de soundbar weergeeft, en herhaal deze procedure voor de vijf plekken in de huiskamer waar je het vaakst zit wanneer je televisie kijkt (of muziek luistert via de SoundTouch 300). Tijdens dit eenmalige proces, dat niet langer duurt dan tien minuten, worden de instellingen van het systeem geoptimaliseerd voor de specifieke karakteristieken van jouw huiskamer. Een fijne feature die je ook terugvindt bij enkele andere toestellen van Bose, zoals de Lifestyle Home Entertainment-systemen.

Geloofwaardige surround-effecten
Bose3Vervolgens is de SoundTouch 300 klaar voor gebruik. Veel invloed op de klank heb je niet (op een spraakmodus en basregeling na), maar de fabrieksinstellingen van Bose laten weinig te wensen over. Dit is gewoon een mooi, helder en krachtig bioscoopgeluid met – ook zonder de optionele componenten – geloofwaardige surround-effecten, dankzij de ondersteuning van Dolby Digital en DTS.
Wat we wel missen, toch zeker in deze prijsklasse, is een (bescheiden) informatie-schermpje dat ons af en toe even feedback geeft over de geselecteerde instelling. Ja, er zijn vijf witte ledjes die soms een ander kleurtje krijgen, maar vanop afstand zie je niet eens bij welke functie die horen, laat staan wat ze betekenen.

Gelukkig heeft de SoundTouch 300 ook een heleboel features die we wél kunnen smaken. Een eerste leuke extra is dat je via Bluetooth muziek kan streamen vanaf je smartphone. Heeft je mobiele toestel NFC (Near Field Communication), dan koppel je de apparaten simpelweg door ze even in elkaars buurt te houden. Veel interessanter is echter de ingebouwde SoundTouch–technologie, waar deze soundbar zijn naam aan ontleent. In combinatie met de Bose-app wordt dit toestel een veelzijdig wifi-muzieksysteem met toegang tot je eigen muziekcollectie (bijvoorbeeld op een netwerkschijf), internetradio en streamingdiensten als Spotify en Deezer. Beter nog: stel een of meer extra SoundTouch-luidsprekers in je woonst op, en je beschikt over een multiroom-muzieksysteem dat in elke ruimte perfect synchroon je favoriete nummers afspeelt, of juist in elke kamer iets anders ten gehore brengt. In dat opzicht is deze SoundTouch 300 een directe concurrent voor de Playbar van Sonos, die ook soundbar en multiroom-component in één is.

Universele afstandsbediening
Bose5Een beetje jammer wel dat de Bose niet met dezelfde zes voorkeurknoppen is uitgerust als de andere SoundTouch-modellen, want dat is toch wel een hele handige eigenschap: je kan deze toetsen eenvoudig ‘programmeren’ met radiostations, je favoriete albums of zelfs koppelen aan een playlist bij Spotify. Overigens vind je de zes knoppen wel gewoon terug op de afstandsbediening, en natuurlijk ook in Bose’s app voor iOS en Android.

Een laatste troef is de universele afstandsbediening met ‘programmeerbare’ knoppen voor drie extra toestellen, zoals je tv zelf, de settopbox en een Blu-ray Disc-speler. Je voegt ze simpelweg toe door op de remote even de juiste code voor jouw apparatuur in te tikken. De handleiding bevat er honderden, en ook de decoders van Telenet en Proximus TV zijn keurig in de lijst opgenomen. We hebben in het verleden al veel universele afstandsbedieningen in de handen gedrukt gekregen, maar dit exemplaar van Bose is een van de betere: eenvoudig en ook daadwerkelijk handig in het gebruik, zij het voor een beperkt aantal toestellen. Toch nog een kleine tip voor Bose: maak de volumeknoppen volgende keer wat minder plat, of de navigatietoets wat dikker, zodat je ze ook in het donker vlot op de tast kan vinden. Snel toegang tot de belangrijkste functie van het systeem is immers nog altijd belangrijker dan een strak design.

Plus- en minpunten
+ Geluidskwaliteit. Ook zonder de (optionele) subwoofer en surround speakers waan je je al in een bioscoop.
+ Volwaardige SoundTouch-luidspreker die makkelijk kan worden opgenomen in een multiroom-muzieksysteem.
+ Universele afstandsbediening. Heel makkelijk te programmeren en écht handig in het gebruik, wat niet van elk universeel ‘kastje’ kan worden gezegd.
+ Compleet geleverd met een HDMI-kabel, optische kabel en ADAPTiQ-headset voor de kalibratie.
- Een schermpje dat feedback geeft over je acties en de instellingen was zeer welkom geweest.
- Prijzige subwoofer. Wil je genieten van hele lage bastonen, weet dan dat dit een optie is van 799,95 euro.

Bose0Als het geluid tijdens een spannende film net zo plat is als je flatscreen-tv zelf, dan wordt het misschien wel eens tijd voor een goed audiosysteem. Bose bezorgde ons een interessante kandidaat in de vorm van de SoundTouch 300: een krachtige soundbar met verschillende uitbreidingsmogelijkheden en een aantal onvermoede extra’s.

Reacties

Related Posts with Thumbnails