Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 17 februari 2017 door Michel van der Ven

Getest: de 55 Diamond Selfie van Archos

Archos1Aan het begin van dit millennium, toen we met z’n allen nog ‘draadloze multimediaspelers’ kochten, was Archos een klinkende naam. Als smartphonemaker is het bedrijf veel minder bekend. Misschien niet helemaal terecht, want de jongste Android-telefoon van het Franse merk mag er best wezen. T-zine legde de Archos 55 Diamond Selfie op de testbank.

Een spannende verschijning kan je deze Android-telefoon met 5,5-inch scherm bezwaarlijk noemen. Het is een beetje een mix van dingen die we allemaal al eerder hebben gezien, zoals een achterkant van zwart glas (de vroege iPhones, iemand?), een metalen rand met afgeschuind kantje (Huawei, HTC) en een tamelijk cleane interface (Nexus) zonder verrassingen. Met uitzondering dan van een portie bloatware in de vorm van drie bedenkelijke Gameloft-spelletjes die traag opstarten en grafisch ronduit zwak zijn: totaal niet representatief voor een smartphone die zich onder andere probeert te onderscheiden met lekker veel werkgeheugen (4 gigabyte) en een uitstekend IPS Full HD-display. Als Archos meeleest: laat die onzin volgende keer gewoon achterwege, het mooie scherm van 1.920 x 1.080 pixels verdient beter.

Waar voor je geld
Archos2De telefoon mag dan wat saai ogen, voor 249 euro krijg je wel behoorlijk wat waar voor je geld. Zo biedt de 55 Diamond Selfie ook nog een vingerafdrukscanner, ruimte voor een tweede simkaart, 64 gigabyte ingebakken opslaggeheugen (uitbreidbaar met een microSD-kaart van maximaal 128 GB) en – what’s in a name – een selfiecamera van 8 megapixels. Snufjes die, zeker als je ze allemaal bij elkaar optelt, beslist niet vanzelfsprekend zijn in deze prijsklasse.

De front-facing camera maakt op zich prima foto’s, maar van een toestel dat ‘Diamond Selfie’ heet hadden we toch een paar extra’s verwacht. Een echte (tweede) led-flits bijvoorbeeld, in plaats van een beeldscherm dat kort wit oplicht. Of een groothoeklens zodat je ook zonder selfiestick epische groepsfoto’s kan maken. Ook de Beautify-filters stellen teleur. Geen rimpel op ons hoofd die eraan denkt om dit snufje ooit te gebruiken, maar los daarvan werken de filters ook gewoon niet goed: het verschil tussen Low, Mid en High is nauwelijks zichtbaar. Maar bon, met de scherpte en de belichting van de zelfportretten zit het in elk geval wel snor.
Ook de hoofdcamera (16 MP) schiet geen onaardige plaatjes, al zijn de kleuren wat verzadigd en is de optiek gevoelig voor overbelichting. Er is een HDR-modus beschikbaar (Hoog Dynamisch Bereik) plus een tiental presets voor onder meer landschapsfotografie, een zonsondergang, sportactiviteiten, bloemen en portretten.

Fingerspitzengefühl vereist
Archos4De aanwezigheid van een vingerafdrukscanner juichen we toe: je wint er – vooral bij het aanmelden – een heleboel tijd mee. In theorie althans, want het exemplaar achterop de 55 Diamond Selfie is misschien wel de zwakste vingerafdrukscanner die we tot nu toe zijn tegengekomen. Het ding reageert niet alleen traag als stroop, de helft van de tijd wordt je vinger niet eens herkend en ben je sneller als je gewoon je pincode of ‘gesture’ invoert. Na een tijdje ontdekten we: hoe harder je drukt, hoe groter de kans op succes. Maar dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. De fijngevoeligheid van de vingerafdrukscanner van een iPhone 7 of Huawei P9 mag je in deze prijsklasse niet verwachten, maar zelfs een Wiko Ufeel van 200 euro presteert op dit punt een stuk beter.

Verder valt er weinig aan te merken op deze Archos. De krachtbron van dienst, een Snapdragon 430 met acht Cortex A53-kernen van 1,4 GHz, is een typische midrange processor. Geen snelheidsmonster, maar mede dankzij het ruime werkgeheugen van 4 GB voert de Diamond Selfie de meeste taken best vlot uit. Verder zit er een stevige accu in het toestel van 3.000 mAh, maar met zo’n uit de kluiten gewassen Full HD-scherm is dat geen overbodige luxe. Veel langer dan een volle dag zingt de batterij het in elk geval niet uit. De Diamond Selfie wordt geleverd met Android 6.0.1 Marshmallow als besturingssysteem. Of en wanneer er een update volgt naar 7.0 Nougat is nog niet duidelijk.

Archos3Tot slot melden we nog dat er ook een Lite-versie van dit toestel bestaat met wat minder opslag- en werkgeheugen (3 en 16 GB). Die smartphone verwisselt voor 199 euro van eigenaar.

Plus- en minpunten
+ Full HD-scherm. Haarscherpe beelden, die in dit geval ook nog eens uitstekend van kleur en mooi helder zijn.
+ Puike selfies. Met een front-facing camera van 8 megapixels heeft het toestel zijn naam niet gestolen.
+ Op het geheugen (4 GB RAM, 64 GB opslag) heeft Archos alvast niet beknibbeld.
- De vingerafdrukscanner is traag en reageert ook lang niet altijd van de eerste keer. Tip: hard doordrukken, dat helpt.
- Weinig origineel. Als je een telefoon zoekt waarmee je opvalt koop je beter iets anders.

Archos1Aan het begin van dit millennium, toen we met z’n allen nog ‘draadloze multimediaspelers’ kochten, was Archos een klinkende naam. Als smartphonemaker is het bedrijf veel minder bekend. Misschien niet helemaal terecht, want de jongste Android-telefoon van het Franse merk mag er best wezen. T-zine legde de Archos 55 Diamond Selfie op de testbank.

Reacties

Related Posts with Thumbnails