Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 27 januari 2017 door Michel van der Ven

Getest: bewaak je spullen met de GuardPeanut

Gp1Slimme gadgets die alarm slaan wanneer iemand er met je spullen vandoor gaat, daarvan hebben we er inmiddels al verscheidene getest. De GuardPeanut van Sen.se gaat weer een stap verder. Dit apparaatje waakt niet alleen over je kostbaarheden, maar ook over alles wat maar enigszins kan bewegen. Het kattenluik bijvoorbeeld, of het deksel van de snoeptrommel.

De GuardPeanut is het tweede product uit een heel assortiment van slimme sensoren dat ontwikkelaar Sen.se de komende tijd op de markt wil brengen. Het begon allemaal in september met de ThermoPeanut, een kleine ‘connected’ thermometer, en inmiddels zijn ook de SleepPeanut en MedPeanut aangekondigd. Het ene gadget monitort je nachtrust, het andere herinnert medicijngebruikers eraan dat het tijd is om hun pilletje te nemen. Later volgen er nóg vier Sense.Peanuts (en inderdaad, ze danken hun naam aan de apennootvorm) maar voorlopig hebben we onze handen wel even vol, te beginnen dus met het ‘slimme antidiefstalalarm’.

Gekleurde covers
Gp5Een Sense.Peanut valt aan de buitenkant uitsluitend te herkennen aan zijn kleur. De GuardPeanut is van huis uit groen, maar het covertje is verwisselbaar en in de verpakking vind je ook nog een oranje exemplaar. Nog in het doosje: een clip, sleutelhanger en enkele zelfklevers waarmee je de sensor bijvoorbeeld op een deur of op je laptop plakt. Elke Peanut werkt op een knoopbatterij (meegeleverd) die ongeveer vier maanden meegaat en daarna makkelijk vervangen kan worden.

Via de SensePeanut-app voor iOS en Android wordt de GuardPeanut automatisch gedetecteerd en toegevoegd. Vervolgens kan je het gadget een andere naam en kleur geven (corresponderend met de gekozen cover) en eventueel de gevoeligheid van de sensor aanpassen. De alarmfunctie kan op twee manieren worden geactiveerd: op afstand via de app, of gewoon door een seconde of vijf op de enige knop op de GuardPeanut te drukken. Na een aantal korte piepjes gevolgd door een deuntje is het ding ‘armed’ en zal er bij de minste geringste beweging een alarm afgaan, en dat zowel op je smartphone als via het speakertje van de GuardPeanut zelf. Handig: het volume van je telefoon wordt op dat moment automatisch volledig opengedraaid, en daarna terug zachter gezet. Je kan ook kiezen voor een zogeheten ‘stil alarm’, waarbij je de melding enkel via de app ontvangt. Kwestie van je poes niet de stuipen op het lijf te jagen wanneer het beestje thuiskomt, om even bij het voorbeeld van het kattenluik te blijven.

Op heterdaad betrapt
Gp4De fabrikant profileert de GuardPeanut echter vooral als een antidiefstalalarm, en dan met name voor spullen die wel eens aan je aandacht durven te ontsnappen. Denk aan een handtas of laptoptas die op café of in een restaurant een paar minuten onbewaakt blijft, omdat je naar het toilet moet of gewoon bent afgeleid door een telefoongesprek. De dief die dán toeslaat, wordt op heterdaad betrapt. Of stop een GuardPeanut in je rugzak of in de binnenzak van je dure jas, zodat je op een luchthaven met een gerust hart een dutje kan doen. En zo zijn er nog wel meer nuttige scenario’s te bedenken. Deze bewakingsmethode werkt prima, op voorwaarde natuurlijk dat je de alarmfunctie ook daadwerkelijk hebt geactiveerd.

De communicatie tussen de GuardPeanut en je smartphone gebeurt via een Smart Bluetooth-verbinding met – onder ideale omstandigheden – een draadloos bereik van zo’n 60 meter. Dat is zeker niet slecht, maar het zorgt wel voor een belangrijke beperking: als je zelf niet enigszins in de buurt bent van het beveiligde of gemonitorde object, dan ontvang je ook geen waarschuwing wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Het gadget is dus zeker niet geschikt om, tijdens je afwezigheid, kostbare spullen in je woonst te bewaken. Wel houdt de GuardPeanut netjes een logboek bij van alle geregistreerde activiteiten. Zodra je smartphone weer in de buurt van de sensor komt, worden die gegevens automatisch gesynchroniseerd. Zo kan je achteraf altijd even checken of je kinderen inderdaad braaf van de snoepjes zijn afgebleven, of hoe laat de kat precies is thuisgekomen.

Als Dit Dan Dat
Gp3De eerder gelanceerde ThermoPeanut ondersteunt sinds enige tijd IFTTT (If This Then That) en het is de bedoeling dat de GuardPeanut die feature binnenkort ook krijgt. Vanaf dat moment kunnen er allerlei acties aan de registraties van de sensor worden verbonden. Denk aan een slimme Philips Hue-lamp die gaat branden wanneer je een deur opent, of een camera die bij een bepaalde (verdachte) beweging begint op te nemen.

De GuardPeanut kost 29 euro, net als elke andere SensePeanut. Wanneer je er via de website twee tegelijk bestelt hoef je geen verzendkosten te betalen.

Plus- en minpunten
+ Stukje gemoedsrust. De slimme sensor trekt bij de minste beweging aan de alarmbel.
+ Dubbele functie. Te gebruiken als antidiefstalsysteem én als gewone bewegingsdetector. Met IFTTT wordt het gadget binnenkort nog veelzijdiger.
+ De app bundelt alle verschillende SensePeanuts onder één dak en is een toonbeeld van gebruiksgemak.
+ De prijs van € 29 valt goed mee.
- Het draadloze bereik van 60 meter brengt beperkingen met zich mee: je moet in de buurt zijn, anders ontvang je geen alarmmelding.

Gp1Slimme gadgets die alarm slaan wanneer iemand er met je spullen vandoor gaat, daarvan hebben we er inmiddels al verscheidene getest. De GuardPeanut van Sen.se gaat weer een stap verder. Dit apparaatje waakt niet alleen over je kostbaarheden, maar ook over alles wat maar enigszins kan bewegen. Het kattenluik bijvoorbeeld, of het deksel van de snoeptrommel.

Reacties

Related Posts with Thumbnails